Kritiky.cz > Vaření > Recepty > Zelný salát na sladko

Zelný salát na sladko

img 1380n

Tento salát je skvělý tip, když potřebujete rychle doplnit vitamíny, zažehnat jarní únavu a trochu barevně oživit své jídlo. Je trochu nasládlý, proto se skvěle hodí jako příloha k zeleninovému bulguru, rýži, nebo se umí hezky doplňovat s pečenými batáty. Já si ho dávám ráda i jako odpolední svačinu.

Nebojte se expe­ri­men­to­vat se suro­vi­na­mi. Můžeme pou­žít čer­ve­né zelí, při­dat rozin­ky a jiná semín­ka, pohrá­vat si s pomě­ry ingre­di­en­cí v záliv­ce. S kaž­dým poku­sem při­chá­zí nová a nová chuť, kte­rou sto­jí za to obje­vit!

Pár slov ke zdra­ví...

Zelí je zná­mé pro svůj vyso­ký obsah pro­spěš­ných živin. Odbourává také mast­nou pleť a akné, pod­po­ru­je zdra­vé vla­sy, neh­ty a kůži. Je zele­ni­nou, kte­rá vám doká­že pod­po­řit váš imu­nit­ní sys­tém, skvě­le se hodí k die­tám a deto­xi­ka­cím.

4 oso­by - 10 minut

Ingredience
Salát
  • ? hlávky bílého zelí
  • 3 mrkve
  • 1 jablko
  • 2 polévkové lžíce sezamových semínek
  • ? citronu
Zálivka
  • 2 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce datlového sirupu
  • špetka soli
Postup
1.
Mrkve oškrábeme a nahrubo nastrouháme na struhadle. Zelí nakrájíme nožem na tenké nudličky a jablko oškrábeme, okrájíme a nastrouháme najemno.
2.
Zeleninu promícháme a pořádně promačkáme rukou, aby zelí hezky změklo. Vymačkáme šťávu z citronu a tu promícháme se vzniklou směsí. Přisypeme semínka.
3.
Na zálivku smícháme všechny uvedené ingredience, vmícháme do salátu a můžeme nechat hodinu odležet v chladu, aby se všechny chutě pěkně propojily.

Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem

  • Višňový čokoládový koláč18. června 2020 Višňový čokoládový koláč Višně mi nikdy nechutnaly - byly na mě moc kyselé a tak jsem na jídlo i na pečení preferovala třešně. Až minulý rok jsem z nich zkusila něco upéct a žasla jsem! Jejich nakyslá chuť […] Posted in Recepty
  • Tempeh zapečený s cuketou28. května 2020 Tempeh zapečený s cuketou Tohle jídlo u nás sklidilo doma nevídaný úspěch - nebo přesněji hlavně tempeh, který vše doladil do dokonalé chuti a příjemně nás zasytil jako kus pořádného masa. Co je to […] Posted in Recepty
  • Salát z vařeného hovězího masa si zamilujete23. dubna 2019 Salát z vařeného hovězího masa si zamilujete Jsem milovnice salátů! Ať už se jedná o letní, ovocné saláty nebo hovězí salát, mám pro ně slabost. Saláty se hodí na slavnostní sešlosti s přáteli a nebo třeba jako lehká pochoutka při […] Posted in Recepty
  • Smoothie z kopřiv a medvědího česneku5. června 2020 Smoothie z kopřiv a medvědího česneku Jaro je v plném rozpuku, všude to kvete, roste a zelená se, vše je na začátku. Pojďme po zimě trochu pročistit tělo, dodat mu spoustu energie z přírody, která nám toho teď poskytuje […] Posted in Recepty
  • Bulgur jako jedinečná příloha17. června 2020 Bulgur jako jedinečná příloha Rýže, brambory, těstoviny, knedlíky. A znovu. A znovu. Co takhle změnu? A co takhle velmi chutnou změnu?   Bulgur je zajímavý v tom, že svou konzistencí malinko […] Posted in Recepty
  • Omáčka ze sušených rajčat27. května 2020 Omáčka ze sušených rajčat O omáčky k těstovinám, nokům nebo rýži u nás není nouze. Teď v zimě krásně prohřejí, zasytí a co je nejdůležitější - ukryjeme do nich téměř vše. Od zeleniny, co vám zbyla ještě v […] Posted in Recepty
  • Cizrna v krémové omáčce12. května 2020 Cizrna v krémové omáčce Chutné bezmasé jídlo, které přesvědčí i ty, kteří luštěniny nikdy moc nemuseli...   Cizrna je skvělá luštěnina. Spolu s červenou čočkou patří k nejlépe stravitelným […] Posted in Recepty
  • Žitný kvásek20. června 2020 Žitný kvásek Přibližně dva roky si dělám svůj domácí kváskový chléb. Postupně se mnou tahle dobrota cestuje na mé přednášky a workshopy, někdy ho přivezu klientovi i do poradny, aby ochutnal […] Posted in Recepty
  • Pečené batáty s vůní skořice8. května 2020 Pečené batáty s vůní skořice Sladké brambory jde připravit na více způsobů. Můžete z nich udělat batátovou kaši, jednoduše je uvařit, restovat... já mám nejraději, když je dám na hodinu do trouby, posypu je […] Posted in Recepty
  • Klíčím, klíčíš, klíčíme!16. května 2020 Klíčím, klíčíš, klíčíme! Přes zimu a hlavně teď, ke konci zimy, kdy už nám dochází veškerá uskladněná zelenina a netrpělivě vyhlížíme přicházející jaro, se nám hodí pořádný doping plný minerálů a vitamínů. […] Posted in Recepty

Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Další naše články...