Kritiky.cz > Filmy > Zajímavosti > Filmy Dicka Millera: 50 let staré kouzlo, které neztrácí sílu

Filmy Dicka Millera: 50 let staré kouzlo, které neztrácí sílu

Photo © My Way Pictures
Photo © My Way Pictures
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Dicku Miller o tom, proč jsou fil­my, kte­ré nato­čil před 50 lety, stá­le aktu­ál­ní: „Kéž bych to věděl. Je to legrač­ní, když se dívá­te na 50 let sta­rý film a vidí­te, že neztra­til nic ze své­ho... jak se to řek­ne... kouz­la. Měli kouz­lo. Byly lev­né. Byly lev­né na výro­bu, ale vydr­že­ly 50 let.“

Miller se naro­dil v newy­or­ském Bronxu, něko­lik let slou­žil u ame­ric­ké­ho námoř­nic­tva a jako boxer ve střed­ní váze zís­kal titul. Navštěvoval City College of New York, Kolumbijskou uni­ver­zi­tu a Newyorskou uni­ver­zi­tu, kde nako­nec zís­kal titul PhD (dok­tor filo­zo­fie) v obo­ru psy­cho­lo­gie. V polo­vi­ně 50. let se Miller usa­dil v Los Angeles, kde si ho vši­ml pro­du­cent a reži­sér Roger Corman, kte­rý ho obsa­dil do vět­ši­ny svých níz­ko­roz­počto­vých fil­mů, čas­to do nesym­pa­tic­kých rolí, jako byl napří­klad pro­da­vač vysa­va­čů ve fil­mu „Not of This Earth“ (1957). Mezi jeho neza­po­me­nu­tel­něj­ší role pat­ří psy­chic­ky labil­ní pikolík/batnik Walter Paisley, jehož hli­ně­né sochy jsou pode­zře­le živé, ve fil­mu „Kbelík krve“ (1959) (pro něj vzác­ná hlav­ní role) a kvě­ti­no­žra­vý Vurson Fouch v Cormanově legen­dár­ním „Malém obcho­dě hrůz“ (1960, viz níže).

Podle Millerových slov při poho­vo­rech o herec­kou prá­ci v jiných stu­di­ích uvá­děl, že pra­co­val v American-International. Odpovídali mu slo­vy: „Myslím, že vás nemů­že­me pou­žít.“

Miller strá­vil násle­du­jí­cích 20 let pra­cí v Cormanových pro­duk­cích a od kon­ce 70. let byl čas­to obsa­zo­ván do fil­mů reži­sé­ra Joea Danteho, kde se obje­vo­val v titu­lo­va­ných i neti­tu­lo­va­ných ved­lej­ších rolích jako své­ráz­ný žva­nil a ukra­dl si kaž­dou scé­nu, ve kte­ré se obje­vil. Hrál mno­ho vari­a­cí na svou slav­nou roli Waltera Paisleyho, napří­klad maji­te­le bis­tra („Twilight Zone: The Movie“ (1983)) nebo údrž­bá­ře („Chopping Mall“ (1986)).

Jednou z jeho nej­lep­ších rolí je legrač­ní maji­tel okult­ní­ho knih­ku­pec­tví ve fil­mu „Kvílení“ (1981). Jelikož je malé­ho vzrůstu (tak­že nikdy nehrál roman­tic­kou hlav­ní roli ani hro­zi­vé­ho padou­cha), má vlni­té vla­sy, dlou­hé licou­sy, špi­ča­tý nos a tvá­ří se důvě­ry­hod­ně jako pro­dej­ce oje­tých aut, je oka­mži­tě roz­po­zna­tel­ným cha­rak­ter­ním her­cem.

Zdroj: IMDb

Všechno nej­lep­ší k naro­ze­ni­nám, Dicku Millere!


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup

Zdroj článku: Cinema Shorthand Society

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,81630 s | počet dotazů: 244 | paměť: 72198 KB. | 26.04.2024 - 05:23:55