Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska!

ll 1

Zelňaček je spous­ta, moc dob­rá je i ta čes­ká, ale já se chci s vámi dnes podě­lit o svůj vlast­ní, maďar­ský recept. Když jsem tuto polé­ku udě­la­la popr­vé, vnou­ča­ta po ní sko­či­la a na mě nezby­la ani kapič­ka. Od té doby jsem dala recept všem svým kama­rád­kám, kte­ré si ho nemo­hou vyna­chvá­lit! Zelňačka může slou­žit jako polév­ka před hlav­ním jíd­lem, ale neboj­te se ji ser­ví­ro­vat i jako hlav­ní chod s roh­lí­kem nebo chle­bem. Je to sku­teč­ně výživ­né jíd­lo, tak­že se skvě­le hodí pro vel­ké jed­lí­ky. Podívejme se na, jak tuto pochout­ku udě­lat tře­ba na slav­nost­ní veče­ři:

 

Recept pro 4 oso­by:

  • 50 dkg kysa­né­ho zelí
  • cca 30 dkg olou­pa­ných a nadrob­no nakrá­je­ných bram­bor
  • 2 nožič­ky klo­bá­sy (já pre­fe­ru­ji čabaj­ku, ale může­te pou­žít i jinou, vaši oblí­be­nou)
  • 1 vel­ká cibu­le
  • 4 strouž­ky česne­ku
  • 2 bob­ko­vé lis­ty
  • 6 kuli­ček nové­ho koře­ní
  • špet­ka drce­né­ho kmí­nu
  • kost­ka maso­xu
  • 2 lží­ce hlad­ké mou­ky
  • 2 lží­ce ole­je
  • 1 lží­ce čer­ve­né papri­ky
  • tro­cha majo­rán­ky
  • 2 lží­ce zaky­sa­né sme­ta­ny
  • sůl
  • tro­š­ka chil­li papri­ček
Nebojte se při­dat čabaj­ku a nebo jinou, vaši oblí­be­nou klo­bás­ku

 

Více na Kritiky.cz
Sexbomba od vedle - Změna je život? Mno… Ačkoliv by se slušelo začít jinak, nemohu si pomoci. Sexbomba od vedle je hodně zajímav...
Robin - kniha - recenze - 100 % Robin je krásný pes, rasou foxteriér, ale chováním nepředvídatelné individuum. Pořídili ho...
[REC]³ Génesis - 60 %   Krvavá svatba s hromadou zombíků a nasranou nevěstou, která hledá s motorovou pilo...
James Bond, Marty McFly i samotný Norman Bates nás čekají v TV tento týden Do konce týdne nás čeká ještě mnoho filmů. Na každý den jsme pro Vás připravili 2 ty nejl...
Star Wars: A New Hope (Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje) - Deleted Scenes První článek z nové rubriky "Smazané scény z filmů". Zopakujte si to, co se nevešlo do Star...

Pokrájené kysa­né zelí vaří­me asi v 1,5 lit­ru vody s maso­xem a koře­ním, zvlášť si uva­ří­me nakrá­je­né bram­bo­ry. Mezitím si udě­lá­me cibu­lo­vou jíš­ku: na ole­ji osmah­ne­me cibu­li, když začí­ná dostá­vat pěk­nou bar­vič­ku, při­sy­pe­me hlad­kou mou­ku, osma­ží­me, při­dá­me čer­ve­nou papri­ku, s tou pra­cu­je­me rych­le, jinak by nám moh­la zhořknout. Zalijeme vodou, do hoto­vé jiš­ky násled­ně nadro­lí­me majo­rán­ku a při­dá­me chil­li.

Jíšku nali­je­me do polév­ky, při­dá­me roze­tře­ný česnek a ješ­tě 18-20 minut vaří­me na mír­ném ohni s klo­bá­sou nakrá­je­nou na ten­ké plát­ky. Zakysanou sme­ta­nu při­dá­vá­me, až když je polév­ka na talí­ři.

 

TIP: Jíšku si vždy naře­dím stu­de­nou vodou. Poté je krás­ně hla­ďouč­ká a nedě­la­jí se žmol­ky!

 

Zkusila jste udě­lat zelňač­ku pod­le Týny? Jak vám chut­na­la?!

 

Tvojechvilka.cz 

 

Ohodnoťte článek


|

Související příspěvky:

  • Rybí filé v rajčatech. No to si pochutnáte!8. dubna 2019 Rybí filé v rajčatech. No to si pochutnáte! Rybí filé v rajčatech patří mezi lehká jídla, která doporučuji k všednodennímu obědu nebo k večeři před spaním. Dejte si pozor, abyste si v obchodě vybrali vhodné filé. Pokud totiž […]
  • No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem25. března 2019 No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem Jedno z nejoblíbenějších jídel mladých lidí. Rychlé, lehké, zvládne ho téměř každý a uspokojí i velmi náročné strávníky. Těstoviny s rajčaty a se sýrem jsou vynikající volbou pro všechny […]
  • Domácí borůvkový koláč16. července 2017 Domácí borůvkový koláč Domácí borůvkový koláč (vždy se po něm doma zapráší) Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g  másla, špetka soli, 1 vejce, lžíce strouhanky Na žmolenku: […]
  • Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept!6. dubna 2019 Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept! O Vánocích se můžeme obejít bez dortů, cukroví, dokonce i bez štrůdlu, ale bez vánočky v žádném případě. Ta prostě ke svátkům patří. V minulosti se dokonce do vánočky zapékal hrášek, a kdo […]
  • Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte!26. března 2019 Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte! Zapečené brambory s lilkem a rajčaty jsou jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Zdravé, lehké, jednoduché. Nejlépe se jídlo hodí do jara a léta, ale v dnešní době, kdy si ingredience můžeme […]
  • Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy!11. dubna 2019 Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy! Strouhaný jablkový koláč má kořeny na Moravě, kde byl ve 20. století považován za slavnostní dezert pro návštěvy z daleka. Lehký, nasládlý a hlavně lahodný. To je jablkový koláč. Jaký je […]
  • Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept?30. března 2019 Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept? Citrónové brambory jsou úžasnou, nízkokalorickou bombou, kterou musíte vyzkoušet. Jedná se o rychlé a levné jídlo, které oceníte nejen na jaře. Pokud máte možnost použít vlastní brambory […]
  • Novoroční čočka s uzeným uspokojí nejen Váš žaludek!19. dubna 2019 Novoroční čočka s uzeným uspokojí nejen Váš žaludek! Novoroční čočka je tradiční jídlo, které se podává na Nový rok. Čočku servíruji po novorčním přípitku spolu s okurkou a uzeným. Toto jídlo má svoji tradici a pověru, podle které vám […]
  • Hráškový krém 1000x jinak12. dubna 2019 Hráškový krém 1000x jinak Hráškový krém není ani tak polévka,  jako spíš výtečná omáčka. Pro tuto pochoutku má hodně lidí svůj vlastní název, já jí říkám lidově "hrašice". Název, který mi připomíná moji […]
  • Levandulové sušenky19. července 2017 Levandulové sušenky Levandulové sušenky Křehké sušenky s nádechem levandule, které si zamilují nejen děti, ale i dospělí. A nemusíte mít strach, že nějaké zbydou, vždycky se po nich […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *