Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska!

ll 1

Zelňaček je spous­ta, moc dob­rá je i ta čes­ká, ale já se chci s vámi dnes podě­lit o svůj vlast­ní, maďar­ský recept. Když jsem tuto polé­ku udě­la­la popr­vé, vnou­ča­ta po ní sko­či­la a na mě nezby­la ani kapič­ka. Od té doby jsem dala recept všem svým kama­rád­kám, kte­ré si ho nemo­hou vyna­chvá­lit! Zelňačka může slou­žit jako polév­ka před hlav­ním jíd­lem, ale neboj­te se ji ser­ví­ro­vat i jako hlav­ní chod s roh­lí­kem nebo chle­bem. Je to sku­teč­ně výživ­né jíd­lo, tak­že se skvě­le hodí pro vel­ké jed­lí­ky. Podívejme se na, jak tuto pochout­ku udě­lat tře­ba na slav­nost­ní veče­ři:

Recept pro 4 oso­by:

  • 50 dkg kysa­né­ho zelí
  • cca 30 dkg olou­pa­ných a nadrob­no nakrá­je­ných bram­bor
  • 2 nožič­ky klo­bá­sy (já pre­fe­ru­ji čabaj­ku, ale může­te pou­žít i jinou, vaši oblí­be­nou)
  • 1 vel­ká cibu­le
  • 4 strouž­ky česne­ku
  • 2 bob­ko­vé lis­ty
  • 6 kuli­ček nové­ho koře­ní
  • špet­ka drce­né­ho kmí­nu
  • kost­ka maso­xu
  • 2 lží­ce hlad­ké mou­ky
  • 2 lží­ce ole­je
  • 1 lží­ce čer­ve­né papri­ky
  • tro­cha majo­rán­ky
  • 2 lží­ce zaky­sa­né sme­ta­ny
  • sůl
  • tro­š­ka chil­li papri­ček
Nebojte se při­dat čabaj­ku a nebo jinou, vaši oblí­be­nou klo­bás­ku

Pokrájené kysa­né zelí vaří­me asi v 1,5 lit­ru vody s maso­xem a koře­ním, zvlášť si uva­ří­me nakrá­je­né bram­bo­ry. Mezitím si udě­lá­me cibu­lo­vou jíš­ku: na ole­ji osmah­ne­me cibu­li, když začí­ná dostá­vat pěk­nou bar­vič­ku, při­sy­pe­me hlad­kou mou­ku, osma­ží­me, při­dá­me čer­ve­nou papri­ku, s tou pra­cu­je­me rych­le, jinak by nám moh­la zhořknout. Zalijeme vodou, do hoto­vé jiš­ky násled­ně nadro­lí­me majo­rán­ku a při­dá­me chil­li.

Jíšku nali­je­me do polév­ky, při­dá­me roze­tře­ný česnek a ješ­tě 18-20 minut vaří­me na mír­ném ohni s klo­bá­sou nakrá­je­nou na ten­ké plát­ky. Zakysanou sme­ta­nu při­dá­vá­me, až když je polév­ka na talí­ři.

TIP: Jíšku si vždy naře­dím stu­de­nou vodou. Poté je krás­ně hla­ďouč­ká a nedě­la­jí se žmol­ky!

Zkusila jste udě­lat zelňač­ku pod­le Týny? Jak vám chut­na­la?!

Tvojechvilka.cz


Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


|

Související příspěvky:

  • Rybí filé v rajčatech. No to si pochutnáte!8. dubna 2019 Rybí filé v rajčatech. No to si pochutnáte! Rybí filé v rajčatech patří mezi lehká jídla, která doporučuji k všednodennímu obědu nebo k večeři před spaním. Dejte si pozor, abyste si v obchodě vybrali vhodné filé. Pokud totiž sáhnete […]
  • No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem25. března 2019 No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem Jedno z nejoblíbenějších jídel mladých lidí. Rychlé, lehké, zvládne ho téměř každý a uspokojí i velmi náročné strávníky. Těstoviny s rajčaty a se sýrem jsou vynikající volbou pro všechny […]
  • Domácí borůvkový koláč16. července 2017 Domácí borůvkový koláč Domácí borůvkový koláč (vždy se po něm doma zapráší) Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g  másla, špetka soli, 1 vejce, lžíce strouhanky Na žmolenku: […]
  • Salát z vařeného hovězího masa si zamilujete23. dubna 2019 Salát z vařeného hovězího masa si zamilujete Jsem milovnice salátů! Ať už se jedná o letní, ovocné saláty nebo hovězí salát, mám pro ně slabost. Saláty se hodí na slavnostní sešlosti s přáteli a nebo třeba jako lehká pochoutka při […]
  • Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept!6. dubna 2019 Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept! O Vánocích se můžeme obejít bez dortů, cukroví, dokonce i bez štrůdlu, ale bez vánočky v žádném případě. Ta prostě ke svátkům patří. V minulosti se dokonce do vánočky zapékal hrášek, a kdo […]
  • Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte!26. března 2019 Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte! Zapečené brambory s lilkem a rajčaty jsou jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Zdravé, lehké, jednoduché. Nejlépe se jídlo hodí do jara a léta, ale v dnešní době, kdy si ingredience můžeme […]
  • Rebarborové želé s bezovými kvítky22. května 2019 Rebarborové želé s bezovými kvítky Suroviny: přibližně 1 600 g rebarbory 5 květů černého bezu 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 od Dr. Oetkera 1000 g krystalového cukru Postup: Rebarboru si očistíme, oloupeme a nakrájíme na […]
  • Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy!11. dubna 2019 Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy! Strouhaný jablkový koláč má kořeny na Moravě, kde byl ve 20. století považován za slavnostní dezert pro návštěvy z daleka. Lehký, nasládlý a hlavně lahodný. To je jablkový koláč. Jaký je […]
  • Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept?30. března 2019 Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept? Citrónové brambory jsou úžasnou, nízkokalorickou bombou, kterou musíte vyzkoušet. Jedná se o rychlé a levné jídlo, které oceníte nejen na jaře. Pokud máte možnost použít vlastní brambory […]
  • Novoroční čočka s uzeným uspokojí nejen Váš žaludek!19. dubna 2019 Novoroční čočka s uzeným uspokojí nejen Váš žaludek! Novoroční čočka je tradiční jídlo, které se podává na Nový rok. Čočku servíruji po novorčním přípitku spolu s okurkou a uzeným. Toto jídlo má svoji tradici a pověru, podle které vám čočka […]