Vánoční bábovka od babi Maru! Mňamka ke kávě, která neomrzí

forma

Babi Maru býva­la moje uči­tel­ka vaře­ní a peče­ní, byl na ni spo­leh a pře­da­la mi výteč­né recep­ty, kte­ré pou­ží­vám do teď. Nejraději měla Vánoce, svát­ky kli­du a rodin­né poho­dy a tomu také odpo­ví­da­lo množ­ství vánoč­ních recep­tů, kte­ré mi pře­da­la. Vánoční bábov­ka je výbor­ným mouč­ní­kem, kte­rý se hodí na vánoč­ní stůl, ke kávě, vánoč­ním pohád­kám nebo sešlos­tem. Pokud ráda peče­te, ten­to recept je pro vás jako děla­ný!

Recept
  • vel­ká bábov­ko­vá forma(viz obrá­zek)
  • 3 skle­nič­ky polo­hrubé mou­ky
  • 1 1/2 skle­nič­ky kru­pi­co­vé­ho cuk­ru
  • 5 vajec
  • 1 1/2 skle­nič­ky mlé­ka
  • 1 skle­nič­ka ole­je
  • 1 1/2 práš­ku do peči­va
  • 1 vanil­ko­vý cukr
Bábovková forma může mít všelijaké tvary.
Bábovková for­ma může mít vše­li­ja­ké tva­ry.

A teď se vrh­ne­me na pří­pra­vu, ze kte­ré půjde hla­va kolem vám, i koč­ce Lule! Žádné tře­ní žlout­ků s cuk­rem a na závěr sníh z bíl­ků jako u kla­si­ky! Všechno hez­ky našle­há­me dohro­ma­dy, dáme do vyma­za­né a vysy­pa­né for­my a peče­me v trou­bě při 180°C asi 45 - 50 minut. Mňam!

Bábovku si můžete upéct nejen na Vánoce
Bábovku si může­te upéct nejen na Vánoce

Tip: Část mou­ky může­me nahra­dit mle­tý­mi oře­chy, ale potom uber­te ole­je, pro­to­že oře­chy jsou mast­né, tak ať nepře­mas­tí­te.

Tip 2: Těsto může­me vlít i do srn­čí­ho hřbe­tu a ser­ví­ro­vat jako bis­kup­ský chle­bí­ček. A když na talíř­ku ozdo­bí­me šle­hač­kou a viš­ní nebo jiným ovo­cem, máme šodo chle­bí­ček! Tak co, dáte si také?

Tvojechvilka.cz


Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky:

  • Rychlá hrnková bábovka24. srpna 2017 Rychlá hrnková bábovka Rychlá hrnková bábovka Má k vám dorazit nečekaná návštěva a vy zrovna nemáte doma nic ke kávě? Nevadí, tahle bábovka, u které se nemusí suroviny vážit, vám vytrhne trn z […]
  • Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy!11. dubna 2019 Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy! Strouhaný jablkový koláč má kořeny na Moravě, kde byl ve 20. století považován za slavnostní dezert pro návštěvy z daleka. Lehký, nasládlý a hlavně lahodný. To je jablkový koláč. Jaký je […]
  • Sýrová kolečka na vánoční stůl! Recept od babi Maru20. března 2019 Sýrová kolečka na vánoční stůl! Recept od babi Maru Sýrová kolečka se náramně hodí jako vánoční pohoštění pro sváteční návštěvy příbuzných. Jejich příprava je jednoduchá a nezabere vám, v očekávaném vánočním spěchu, zbytečně moc času. […]
  • Medovník29. června 2019 Medovník Také tak milujete sladké v podobě malého zázraku jménem medovník? Toho úžasného dortíku, rozděleného na pět medových plátů spojených krémem, posypaným drobenkou nebo oříšky? My tedy […]
  • Mátová zmrzlina26. června 2019 Mátová zmrzlina Otepluje se, tak proč si nezkusit vyrobit třeba osvěžující domácí "mátovou" zmrzlinu... 375 ml plnotučného mléka 375 ml smetany ke šlehání 150 g cukru 5 žloutků 80 g čerstvé máty 100 g […]
  • Kosmatice - smažené květy černého bezu4. června 2019 Kosmatice - smažené květy černého bezu Kdo neochutnal, neví, o jakou pochoutku našich babiček a prababiček, ve skutečnosti přichází. Suroviny: 8 až 12 čerstvých květů černého bezu (celé květenství) 8 lžic hladké mouky 1/2 […]
  • Rychlá hrnková bábovka22. května 2019 Rychlá hrnková bábovka Přijela nečekaná návštěva a vy zrovna nemáte, co byste jim nabídli ke kávě? Nevadí! Upečte jim velmi rychlou a poměrně jednoduchou hrnkovou bábovku. Je nejen rychlá, ale i báječně […]
  • Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy16. dubna 2019 Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy Recept na dvoubarevné koule jsem se naučila v cukrárně v centru Prahy, kde jsem strávila svá nejlepší léta. Po kuličkách byl vždy ten největší zájem, a tak jsem si dala záležet, abych se […]
  • Vánoční pomerančový dort babičky Marty8. dubna 2019 Vánoční pomerančový dort babičky Marty Vánoční pomerančový dort je naprosto úžasný dort, vřele ho doporučuji. Je vláčný, díky pomerančům a mandlím chutná vánočně. V kombinaci šálku dobré kávy a vánočních pohádek se jedná o […]
  • Studená okurková polévka podle Týnky Strmé29. března 2019 Studená okurková polévka podle Týnky Strmé Představovali jste si někdy, jak by asi chutnala taková polévka z okurky? Potom se vám právě poštěstilo. Studená okurková polévka je ideální pokrm do parných letních dnů a navíc nečekaně […]