Vanilkové makronky: světový zákusek proti depresi!

d

Makronky je slad­ká pochout­ka z Francie, kte­rou jakmi­le jed­nou ochut­ná­te, už bez ní nebu­de­te moci žít. V dneš­ním recep­tu se podí­vá­me na vanil­ko­vé makron­ky, kte­ré se hodí jak na osla­vu naro­ze­nin, svat­bu, pro­mo­ci, tak i k vánoč­ní­mu sto­lu. Příprava je slo­ži­těj­ší než u bábov­ky, ale výsle­dek sto­jí za to.

 

Recept na 16 kousků
  • 3/4 hrn­ku mle­tých mand­lí
  • 1 hrnek mouč­ko­vé­ho cuk­ru
  • 2 bíl­ky z vel­kých vajec
  • 1/4 hrn­ku kru­pi­co­vé­ho cuk­ru
  • 1/2 lžič­ky vanil­ko­vé­ho extrak­tu

Náplň

  • 60 g změk­lé­ho más­la
  • 1/2 lžič­ky vanil­ko­vé­ho extrak­tu
  • 1 hrnek pro­sá­té­ho mouč­ko­vé­ho cuk­ru

 

Makronky jsou oblí­be­nou pochout­kou a exis­tu­je vel­ká spous­ta dru­hů - od vanil­ko­vé, jaho­do­vé až po sko­ři­co­vou pří­chuť.

 

Mleté man­dle a mouč­ko­vý cukr nasy­pe­me do mixé­ru a zpra­co­vá­vá­me 15 sekund. Směs pro­se­je­me do mísy. Dva ple­chy vylo­ží­me peči­cím papí­rem.

Bílky nali­je­me do mísy a ušle­há­me je do nepří­liš pev­né­ho sně­hu. Postupně do něj zašle­há­me kru­pi­co­vý cukr, aby vznik­la pev­ná lesk­lá hmo­ta. Zašleháme vanil­ko­vý extrakt.

Pomocí stěr­ky zapra­cu­je­me osmič­ko­vým pohy­bem po tře­tin­kách man­dle s mouč­ko­vým cuk­rem.

Když budou všech­ny suché pří­sa­dy rov­no­měr­ně zapra­co­va­né v bíl­ko­vé hmo­tě, pokra­ču­je­me v míchá­ní stej­ným způ­so­bem, aby byla hmo­ta lesk­lá a hus­tá a ze stěr­ky sté­ka­la jako stu­ha.

Dejte si na koleč­kách zále­žet

Hmotu pře­ne­se­me do cuk­rář­ské­ho sáč­ku s hlad­kou tru­bič­kou s otvo­rem o prů­mě­ru 1 cm. Na ple­chy vytvo­ří­me 32 kole­ček o prů­mě­ru 3 cm.

Více na Kritiky.cz
Crank - Zastav a nepřežiješ! Ráno se probudíte a v hlavě vám znějí všechny zvony. Zkoušíte si vzpomenout, co se dělo v...
Kamarádky kouzelných zvířátek: Velké překvapení Evky Štětinkové Nejlepší kamarádky Jola Formanová a Lilka Hartlová se na Jolině zahrádce momentálně bavily ...
Na obzoru: Scorseseho The Irishman    Martin Scorsese patří jednoznačně mezi největší žijící legendy současného filmu. Je...
Kernbach Michael, Fernandez Miguel: Žena 40+ Co už nemusí řešit Cca 2 měsíci jsem dělal recenzi na knížku Muž 40+, kniha se mi doopravdy líbila tak jsem se r...
Indiana Jones na Blu-ray Všechny čtyři díly jsou na moderním nosiči digitálně vyčištěny a přináší dokonalý ob...

Oběma ple­chy klep­ne­me o pult, abychom hmo­tu zba­vi­li vzdu­cho­vých bub­li­nek. Necháme odpo­čí­vat 30 minut při poko­jo­vé tep­lo­tě. Troubu roze­hře­je­me na 160 °C.

A kte­rá pří­chuť je ta vaše oblí­be­ná?

Pečeme 10 - 15 minut. Chladíme 10 minut na ple­chu, pak kor­pu­sy opa­tr­ně sloup­ne­me z peči­cí­ho papí­ru a nechá­me zce­la vychlad­nout na mříž­ce.

Na náplň vyšle­há­me más­lo s vanil­ko­vým extrak­tem do svět­lé pěny. Postupně zašle­há­me mouč­ko­vý cukr, aby vzni­kl hlad­ký krém.

Spojíme jím po párech makro­no­vé kor­pu­sy.

Dobrou chuť!

 

Tvojechvilka.cz

Ohodnoťte článek


Chcete být informováni o nových článcích? Přidejte se na náš...

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky:

  • Recept na vánoční makronky konečně odhalen!12. dubna 2019 Recept na vánoční makronky konečně odhalen! Vánoční makronky jsou další ze řady makronkových receptů, které můžete na Tvojechvilka nalézt. V návaznosti na předchozí vanilkové makronky dnes přidáváme recept, který se hodí do vánoční […]
  • Rebarborová marmeláda s levandulí16. května 2019 Rebarborová marmeláda s levandulí A co všechno budeme na tuto skvělou marmeládu potřebovat? 1 kg očištěné a oloupané rebarbory 1/2 kg cukru krystal nebo želírovacího cukru 350 ml vody 1 limetka nebo 1 citrón 4 lžíce […]
  • Rebarborové želé s bezovými kvítky22. května 2019 Rebarborové želé s bezovými kvítky Suroviny: přibližně 1 600 g rebarbory 5 květů černého bezu 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 od Dr. Oetkera 1000 g krystalového cukru Postup: Rebarboru si očistíme, oloupeme a nakrájíme na […]
  • Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy16. dubna 2019 Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy Recept na dvoubarevné koule jsem se naučila v cukrárně v centru Prahy, kde jsem strávila svá nejlepší léta. Po kuličkách byl vždy ten největší zájem, a tak jsem si dala záležet, abych se […]
  • Vánoční pomerančový dort babičky Marty8. dubna 2019 Vánoční pomerančový dort babičky Marty Vánoční pomerančový dort je naprosto úžasný dort, vřele ho doporučuji. Je vláčný, díky pomerančům a mandlím chutná vánočně. V kombinaci šálku dobré kávy a vánočních pohádek se jedná o […]
  • Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska!1. dubna 2019 Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska! Zelňaček je spousta, moc dobrá je i ta česká, ale já se chci s vámi dnes podělit o svůj vlastní, maďarský recept. Když jsem tuto poléku udělala poprvé, vnoučata po ní skočila a na mě […]
  • Levandulové sušenky19. července 2017 Levandulové sušenky Levandulové sušenky Křehké sušenky s nádechem levandule, které si zamilují nejen děti, ale i dospělí. A nemusíte mít strach, že nějaké zbydou, vždycky se po nich […]
  • Polévka z dýně Hokkaido30. července 2017 Polévka z dýně Hokkaido Polévka z dýně Hokkaido Suroviny: 1 cibule 2 lžíce olivového oleje 500 g dýně Hokkaidó 750 ml vody smetana ke šlehání (může být i zakysaná) mletý pepř sůl trocha […]
  • To je bomba! Fleky se zelím, jak je neznáte10. dubna 2019 To je bomba! Fleky se zelím, jak je neznáte Dnes si ukážeme recept na velmi jednoduché jídlo, a to i pro sváteční kuchařky a kuchaře. Dříve jsem se vyžívala v domácích těstovinách, ale vzhledem k současnému výběru a […]
  • Rychlá hrnková bábovka22. května 2019 Rychlá hrnková bábovka Přijela nečekaná návštěva a vy zrovna nemáte, co byste jim nabídli ke kávě? Nevadí! Upečte jim velmi rychlou a poměrně jednoduchou hrnkovou bábovku. Je nejen rychlá, ale i báječně […]