To je bomba! Fleky se zelím, jak je neznáte

kote

Dnes si uká­že­me recept na vel­mi jed­no­du­ché jíd­lo, a to i pro svá­teč­ní kuchař­ky a kucha­ře. Dříve jsem se vyží­va­la v domá­cích těs­to­vi­nách, ale vzhle­dem k sou­čas­né­mu výbě­ru a kva­li­tě ital­ských těs­to­vin to už oprav­du není nut­né. Na fle­ky se zelím se vždy těší všich­ni čle­no­vé rodi­ny, včet­ně naší koč­ky Luly. Naučila jsem toto jíd­lo dělat i své­ho vnu­ka, tak­že se vůbec nebo­jím, že by to někdo z vás, čte­ná­řů a čte­ná­řek, nezvlá­dl. Pokud dáte fle­kům se zelím šan­ci, uvi­dí­te, že se po nich jen zaprá­ší, a bude­te mít co dělat, abys­te si ulou­pi­la aspoň malou por­cič­ku!

Recept pro 4 oso­by:

  • 40 dkg těs­to­vin (fle­ků)
  • 1 men­ší hláv­ka zelí
  • sůl
  • čer­s­tvě mle­tý pepř
  • 4 lží­ce sád­la
  • 1 lží­ce cuk­ru

Začneme zelím: nastrou­há­me hláv­ku, nechá­me chví­li oso­le­né zelí odle­žet, aby se nám opo­ti­lo, nebo­li aby pus­ti­lo vodu. V kas­t­ro­lu, nej­lé­pe se sil­ným dnem, roze­hře­jem sádlo, do něj při­dá­me lží­ci cuk­ru a nechá­me hez­ky zka­ra­me­li­zo­vat.

Do zhněd­lé­ho cuk­ru při­dá­me vymač­ka­né zelí, zmír­ní­me tep­lo­tu, ope­pří­me pod­le chu­ti, lehce při­so­lí­me a pod polič­kou poma­lu dusí­me cca 15 minut, až začne zelí měk­nout a dostá­vat nád­her­nou béžo­vou bar­vič­ku. Přímo k nakous­nu­tí!

Mezitím si uva­ří­me těs­to­vi­ny, pro­plách­ne­me je stu­de­nou vodou a při­dá­me k zelí. Smícháme dohro­ma­dy a hoto­vo!

Naservírujte s dob­rým pivem a pěk­ný večer s man­že­lem vám neu­te­če!

Udělejte Týniny fle­ky se zelím a sko­čí po nich i váš domá­cí maz­lí­ček!

TIP: Fleky se zelím jsou podob­né šku­bán­kům, dají se jíst naslad­ko i nasla­no. Já si ho moc ráda pocuk­ru­ju (vím, ne všem to chut­ná!), ale tře­ba vnou­ča­ta si fle­ky ješ­tě při­so­lu­jí!

Zkusila jste fle­ky naslad­ko? Ne? Tak je zkus­te!

Tvojechvilka.cz


Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


|

Související příspěvky:

  • Rybí filé v rajčatech. No to si pochutnáte!8. dubna 2019 Rybí filé v rajčatech. No to si pochutnáte! Rybí filé v rajčatech patří mezi lehká jídla, která doporučuji k všednodennímu obědu nebo k večeři před spaním. Dejte si pozor, abyste si v obchodě vybrali vhodné filé. Pokud totiž sáhnete […]
  • Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept?30. března 2019 Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept? Citrónové brambory jsou úžasnou, nízkokalorickou bombou, kterou musíte vyzkoušet. Jedná se o rychlé a levné jídlo, které oceníte nejen na jaře. Pokud máte možnost použít vlastní brambory […]
  • Mňam! Smažená jablíčka ve vinném těstíčku vás dostanou!8. dubna 2019 Mňam! Smažená jablíčka ve vinném těstíčku vás dostanou! Smažená jablíčka patří k mým vůbec nejoblíbenějším moučníkům. Našla jsem v nich zálibu za mých mladých let, když jsem chtěla za každou cenu zaujmout svého vyvoleného, kterého jsem si, […]
  • Babičky recept! Jelení tokáň na hřibech9. dubna 2019 Babičky recept! Jelení tokáň na hřibech Jelení tokáň na hřibech je výborná maďarská zvěřinová pochoutka, která bude určitě chutnat a přijde vhod v období silvestra a novoročních oslav. Jeho příprava nepatří k těm nejjednodušším […]
  • Hráškový krém 1000x jinak12. dubna 2019 Hráškový krém 1000x jinak Hráškový krém není ani tak polévka, jako spíš výtečná omáčka. Pro tuto pochoutku má hodně lidí svůj vlastní název, já jí říkám lidově "hrašice". Název, který mi připomíná moji babičku, […]
  • Novoroční čočka s uzeným uspokojí nejen Váš žaludek!19. dubna 2019 Novoroční čočka s uzeným uspokojí nejen Váš žaludek! Novoroční čočka je tradiční jídlo, které se podává na Nový rok. Čočku servíruji po novorčním přípitku spolu s okurkou a uzeným. Toto jídlo má svoji tradici a pověru, podle které vám čočka […]
  • Recept na vánoční makronky konečně odhalen!12. dubna 2019 Recept na vánoční makronky konečně odhalen! Vánoční makronky jsou další ze řady makronkových receptů, které můžete na Tvojechvilka nalézt. V návaznosti na předchozí vanilkové makronky dnes přidáváme recept, který se hodí do vánoční […]
  • Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska!1. dubna 2019 Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska! Zelňaček je spousta, moc dobrá je i ta česká, ale já se chci s vámi dnes podělit o svůj vlastní, maďarský recept. Když jsem tuto poléku udělala poprvé, vnoučata po ní skočila a na mě […]
  • Levandulové sušenky8. června 2019 Levandulové sušenky Křehké sušenky s nádechem levandule, které si zamilují nejen děti, ale i dospělí. A nemusíte mít strach, že nějaké zbydou, vždycky se po nich zapráší. Suroviny: 300 g másla 220 g […]
  • Levandulové sušenky19. července 2017 Levandulové sušenky Levandulové sušenky Křehké sušenky s nádechem levandule, které si zamilují nejen děti, ale i dospělí. A nemusíte mít strach, že nějaké zbydou, vždycky se po nich […]