Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept!

v1

O Vánocích se může­me obe­jít bez dor­tů, cuk­ro­ví, dokon­ce i bez štrůdlu, ale bez vánoč­ky v žád­ném pří­pa­dě. Ta pros­tě ke svát­kům pat­ří. V minu­los­ti se dokon­ce do vánoč­ky zapé­kal hrá­šek, a kdo měl to štěs­tí, že ho našel (a nezlo­mil si při­tom zub), byl celý dal­ší rok zdra­vý a šťast­ný. Byla to obdo­ba fran­couz­ské­ho tříkrá­lo­vé­ho kolá­če, kam se zapé­ká fazo­le. Já vánoč­ky pří­mo milu­ji a začí­nám jé péct už od říj­na, aby si celá moje rodi­na uži­la vánoč­ko­vou sezo­nu bez jakých­ko­liv pochyb­nos­tí. Vánočka nád­her­ně pro­vo­ní celý dům a k sní­da­ni si nedo­ká­žu před­sta­vit lep­ší pochout­ku!

 

Recept:
  • 75 dkg mou­ky (50 dkg polo­hrubé , 25 dkg hlad­ké)
  • 1/4 lit­ru  mlé­ka (množ­tví je ori­en­tač­ní, při­dej­te, pokud se vám bude zdát mou­ka moc tuhá)
  • 4 žlout­ky 
  • 1 lžič­ka soli
  • 15 dkg más­la
  • 15 dkg kru­pi­co­vé­ho cuk­ru
  • špet­ka mušká­to­vé­ho kvě­tu
  • 40 g drož­dí
  • 2 table­ty (nebo 1 lžič­ka) jed­lé sody
  • rozin­ky namo­če­né v rumu
  • vanil­ko­vý cukr
  • kůra z jed­no­ho cit­ro­nu
  • na poma­zá­ni bílek
  • na posy­pá­ní oře­chy nebo man­dle
Dejte si na uple­te­ní vánoč­ky zále­žet
Sváteční vánočka

Všechny pří­sa­dy si vyn­dej­te z led­ni­ce dřív, než začne­te pra­co­vat, aby neby­ly pří­liš stu­de­né. Mouku dokon­ce v zadě­lá­va­cí míse dávám na chvil­ku do trou­by vyhřá­té na 40 „C . Potom si při­pra­ví­me z tro­chy mlé­ka, cuk­ru a drož­dí kvá­sek (utře­me drož­dí s cuk­rem , zali­je­me vla­hým mlé­kem a dáme na tep­lo).

Smícháme všech­ny suché pří­sa­dy - mou­ku, cukr, vanil­ku, sůl, koře­ní, kůru, při­li­je­me vze­šlý kvá­sek, při­dá­me žlout­ky roz­kved­la­né v mlé­ce, roz­puš­tě­né más­lo a jed­lou sodu a vypra­cu­je­me hlad­ké těs­to.

Na vánoč­ku by mělo být těs­to tro­chu tuž­ší, ale zase ne pří­liš, musí se s ním dob­ře pra­co­vat. V závě­reč­né fázi pro­pra­co­vá­vá­ní při­dá­me rozin­ky nalo­že­né ale­spoň pár hodin v rumu. Těsto dáme kynout na tep­lé mís­to. Když vyky­ne popr­vé, těs­to „strh­ne­me“, to zna­me­ná, že ho zno­vu pro­pra­cu­je­me a nechá­me kynout nano­vo.

Pleteme

Některé zku­še­né kuchař­ky str­há­va­jí těs­to něko­li­krát, ale pod­le mě to jed­nou sta­čí. Potom je vyklo­pí­me na pomou­če­ný vál, roz­dě­lí­me na devět dílů, vytvo­ří­me si „šňůr­ky“ a ple­te­me: spo­dek ze čtyř, na to pro­střed­ní díl ze tří a vršek ze dvou.

Dáme na vymaš­tě­ný plech (radě­ji pou­ží­vám pečí­cí papír) a nechá­me ješ­tě asi 20 minut kynout. Potom špej­le­mi vánoč­ku pro­pí­chá­me, aby se v trou­bě neroz­je­la, mašlo­vač­kou poma­že­me bíl­kem, posy­pe­me oře­chy a ple­te­me v dob­ře vyhřá­té trou­bě 10 minut při 200 „C , pak 35 až 40 minut při tep­lo­tě 170 „C.

Více na Kritiky.cz
Co nabídne letošní Festival tanečních filmů? Retrospektivu režisérky Clary van Gool či premiéru českého tanečního filmu. IV. ročník Festivalu tanečních filmů se uskuteční 23. – 25. dubna v pražském kině Lucern...
Rozhovor s Petrem Novotným (herecký představitel Mater/Burák) ...
Karin Dorová Karin Dor, vlastním jménem Käthe Rose Derr (22. února 1938, Wiesbaden, Německo - 6. listopadu 2...
S07E07: The Dragon and the Wolf - Přílet Daenerys s drakem Dragonem První ukázka z dnešní epizody....
Rychle a zběsile: Tokijská jízda - Jmenuji se Sean Boswell a jsem děsnej frajer. Pocházím z rodiny, kde to našim moc (tedy vůbec) neklapalo. Možná mě chcete litovat, ale jsem...
Vánočka s čajem nebo kávou. Dovedete si před­sta­vit lep­ší sní­da­ni?


Rada: Neotvíráme trou­bu v začát­ku peče­ní a nevy­ta­hu­je­me vánoč­ku ven, aby se nesra­zi­la. Po vyta­že­ní potře­me spo­dek mlé­kem, aby zůstal pěk­ně měk­ký po celou dobu ucho­vá­vá­ní. Uchováme zaba­le­nou v pečí­cím papí­ru pod skle­ně­ným poklo­pem. Tak vydr­ží jako čer­stvá až do Štěpána!

 

Líbí se Vám naše recep­ty? Koukněte na všech­ny exklu­ziv­ní recep­ty zde!

 

Tvojechvilka.cz

 

Ohodnoťte článek


|

Související příspěvky:

  • Sýrová kolečka na vánoční stůl! Recept od babi Maru20. března 2019 Sýrová kolečka na vánoční stůl! Recept od babi Maru Sýrová kolečka se náramně hodí jako vánoční pohoštění pro sváteční návštěvy příbuzných. Jejich příprava je jednoduchá a nezabere vám, v očekávaném vánočním spěchu, zbytečně moc času. […]
  • Salát z vařeného hovězího masa si zamilujete23. dubna 2019 Salát z vařeného hovězího masa si zamilujete Jsem milovnice salátů! Ať už se jedná o letní, ovocné saláty nebo hovězí salát, mám pro ně slabost. Saláty se hodí na slavnostní sešlosti s přáteli a nebo třeba jako lehká pochoutka při […]
  • Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska!1. dubna 2019 Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska! Zelňaček je spousta, moc dobrá je i ta česká, ale já se chci s vámi dnes podělit o svůj vlastní, maďarský recept. Když jsem tuto poléku udělala poprvé, vnoučata po ní skočila a na mě […]
  • Recept na vánoční makronky konečně odhalen!12. dubna 2019 Recept na vánoční makronky konečně odhalen! Vánoční makronky jsou další ze řady makronkových receptů, které můžete na Tvojechvilka nalézt. V návaznosti na předchozí vanilkové makronky dnes přidáváme recept, který se hodí do vánoční […]
  • Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte!26. března 2019 Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte! Zapečené brambory s lilkem a rajčaty jsou jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Zdravé, lehké, jednoduché. Nejlépe se jídlo hodí do jara a léta, ale v dnešní době, kdy si ingredience můžeme […]
  • Vánoční pomerančový dort babičky Marty8. dubna 2019 Vánoční pomerančový dort babičky Marty Vánoční pomerančový dort je naprosto úžasný dort, vřele ho doporučuji. Je vláčný, díky pomerančům a mandlím chutná vánočně. V kombinaci šálku dobré kávy a vánočních pohádek se jedná o […]
  • Šípková marmeláda2. října 2017 Šípková marmeláda Při toulkách podzimní a krásně zbarvenou přírodou můžeme narazit na rudé zlato podzimu, a to na plody šípku jinak nazývaného růže šípková. A zrovna teď je nejvhodnější doba na výrobu […]
  • Trojbarevný koláč navodí vánoční pohodu!19. března 2019 Trojbarevný koláč navodí vánoční pohodu! Trojbarevný koláč je skvělým zimním dezertem, který se náramně hodí ke kávě, zimní pohodě a vánočním pohádkám. Navíc fakt, že má koláč opravdu tři barvy, ho dělá ještě atraktivnějším jak […]
  • Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept?30. března 2019 Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept? Citrónové brambory jsou úžasnou, nízkokalorickou bombou, kterou musíte vyzkoušet. Jedná se o rychlé a levné jídlo, které oceníte nejen na jaře. Pokud máte možnost použít vlastní brambory […]
  • Novoroční čočka s uzeným uspokojí nejen Váš žaludek!19. dubna 2019 Novoroční čočka s uzeným uspokojí nejen Váš žaludek! Novoroční čočka je tradiční jídlo, které se podává na Nový rok. Čočku servíruji po novorčním přípitku spolu s okurkou a uzeným. Toto jídlo má svoji tradici a pověru, podle které vám […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *