Recept na vánoční makronky konečně odhalen!

qa 300x216

Vánoční makron­ky jsou dal­ší ze řady makron­ko­vých recep­tů, kte­ré může­te na Tvojechvilka nalézt. V návaz­nos­ti na před­cho­zí vanil­ko­vé makron­ky dnes při­dá­vá­me recept, kte­rý se hodí do vánoč­ní poho­dy, jako lahod­ný dárek pod štedro­ve­čer­ní stro­me­ček nebo jako záku­sek ke kávě. Čím jsou vánoč­ní makron­ky výji­meč­né?

Recept na 16 kousků
  • 3/4 hrn­ku mle­tých mand­lí
  • 1 hrnek mouč­ko­vé­ho cuk­ru
  • 1 lžič­ka mle­té­ho nové­ho koře­ní
  • 2 bíl­ky z vel­kých vajec
  • 1/4 hrn­ku kru­pi­co­vé­ho cuk­ru
  • 1/2 lžič­ky čer­s­tvě nastrou­ha­né­ho mušká­to­vé­ho oříš­ku
  • 1 lžič­ka zla­té­ho cuk­rář­ské­ho zdo­be­ní (kuli­ček)

Náplň

  • 60 g změk­lé­ho más­la
  • šťá­va a najem­no nastrou­ha­ná kůra z 1/2 pome­ran­če
  • 1/2 lžič­ky nové­ho mle­té­ho koře­ní
  • 1 hrnek pro­sá­té­ho mouč­ko­vé­ho cuk­ru
  • 2 lží­ce nadrob­no nakrá­je­ných kan­do­va­ných třeš­ní
Vánoční makron­ky jsou pas­tva pro oči i žalu­dek

Mleté man­dle, mouč­ko­vý cukr a mle­té nové koře­ní nasy­pe­me do mixé­ru a zpra­co­vá­vá­me 15 sekund. Směs násled­ně pro­se­je­me do mísy. Dva ple­chy vylo­ží­me peči­cím papí­rem.

Bílky nali­je­me do mísy a ušle­há­me je do nepří­liš pev­né­ho sně­hu. Postupně do něj zašle­há­me kru­pi­co­vý cukr, aby vznik­la pev­ná lesk­lá hmo­ta.

Pomocí stěr­ky zapra­cu­je­me osmič­ko­vým pohy­bem po tře­ti­nách man­dle s cuk­rem a novým koře­ním. Když budou všech­ny suché pří­sa­dy rov­no­měr­ně zapra­co­va­né v bíl­ko­vé hmo­tě, pokra­ču­je­me v míchá­ní stej­ným způ­so­bem, aby byla hmo­ta lesk­lá a hus­tá a ze stěr­ky sté­ka­la jako stu­ha.

kan­do­va­né třeš­ně kou­pí­te v kaž­dém běž­ném obcho­dě

Hmotu pře­ne­se­me do cuk­rář­ské­ho sáč­ku s hlad­kou tru­bič­kou s otvo­rem o prů­mě­ru 1 cm.

Na ple­chy vytvo­ří­me 32 kole­ček o prů­mě­ru 3 cm.

Pečlivě vytvoř­te 32 kole­ček

Oběma ple­chy klep­ne­me o pult, abychom hmo­tu zba­vi­li vzdu­cho­vých bub­li­nek. Polovinu kole­ček posy­pe­me nastrou­ha­ným mušká­to­vým oříš­kem a cuk­rář­ským zdo­be­ním.

Necháme odpo­čí­vat 30 minut při poko­jo­vé tep­lo­tě. Troubu roze­hře­je­me na 160 °C.

Pečeme 10 minut. Poté nechá­me 10 minut vychla­dit na ple­chu, pak kor­pu­sy opa­tr­ně sloup­ne­me z peči­cí­ho papí­ru a nechá­me zce­la vychlad­nout na mříž­ce.

Na náplň vyšle­há­me más­lo s pome­ran­čo­vou šťá­vou a kůrou do pěny.

Postupně zašle­há­me nové koře­ní a mouč­ko­vý cukr, aby vzni­kl hlad­ký krém. Vmícháme kan­do­va­né třeš­ně a nápl­ní spo­jí­me po párech makron­ko­vé kor­pu­sy.

Podáváme ke kávě, čaji nebo s limo­ná­dou!

Obdivujete krá­su a chuť makro­nek? Jaké jsou ty vaše oblí­be­né?

Tvojechvilka.cz


Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


|

Související příspěvky:

  • Mátová zmrzlina26. června 2019 Mátová zmrzlina Otepluje se, tak proč si nezkusit vyrobit třeba osvěžující domácí "mátovou" zmrzlinu... 375 ml plnotučného mléka 375 ml smetany ke šlehání 150 g cukru 5 žloutků 80 g čerstvé máty 100 g […]
  • Vanilkové makronky: světový zákusek proti depresi!28. dubna 2019 Vanilkové makronky: světový zákusek proti depresi! Makronky je sladká pochoutka z Francie, kterou jakmile jednou ochutnáte, už bez ní nebudete moci žít. V dnešním receptu se podíváme na vanilkové makronky, které se hodí jak na oslavu […]
  • Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept?30. března 2019 Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept? Citrónové brambory jsou úžasnou, nízkokalorickou bombou, kterou musíte vyzkoušet. Jedná se o rychlé a levné jídlo, které oceníte nejen na jaře. Pokud máte možnost použít vlastní brambory […]
  • Sedmikráskový med1. června 2019 Sedmikráskový med Sedmikrásky všude krásně kvetou, děti rády z nich zaplétají náramky na ruku, tak proč tyto krásná a drobná kvítka nevyužít pro něco zdraví prospěšného. Třeba na med, s kterým si můžete v […]
  • Polévka z dýně Hokkaido30. července 2017 Polévka z dýně Hokkaido Polévka z dýně Hokkaido Suroviny: 1 cibule 2 lžíce olivového oleje 500 g dýně Hokkaidó 750 ml vody smetana ke šlehání (může být i zakysaná) mletý pepř sůl trocha […]
  • Sýrová kolečka na vánoční stůl! Recept od babi Maru20. března 2019 Sýrová kolečka na vánoční stůl! Recept od babi Maru Sýrová kolečka se náramně hodí jako vánoční pohoštění pro sváteční návštěvy příbuzných. Jejich příprava je jednoduchá a nezabere vám, v očekávaném vánočním spěchu, zbytečně moc času. […]
  • Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept!6. dubna 2019 Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept! O Vánocích se můžeme obejít bez dortů, cukroví, dokonce i bez štrůdlu, ale bez vánočky v žádném případě. Ta prostě ke svátkům patří. V minulosti se dokonce do vánočky zapékal hrášek, a kdo […]
  • Rebarborová marmeláda s levandulí16. května 2019 Rebarborová marmeláda s levandulí A co všechno budeme na tuto skvělou marmeládu potřebovat? 1 kg očištěné a oloupané rebarbory 1/2 kg cukru krystal nebo želírovacího cukru 350 ml vody 1 limetka nebo 1 citrón 4 lžíce […]
  • To je bomba! Fleky se zelím, jak je neznáte10. dubna 2019 To je bomba! Fleky se zelím, jak je neznáte Dnes si ukážeme recept na velmi jednoduché jídlo, a to i pro sváteční kuchařky a kuchaře. Dříve jsem se vyžívala v domácích těstovinách, ale vzhledem k současnému výběru a kvalitě […]
  • Šípková marmeláda2. října 2017 Šípková marmeláda Při toulkách podzimní a krásně zbarvenou přírodou můžeme narazit na rudé zlato podzimu, a to na plody šípku jinak nazývaného růže šípková. A zrovna teď je nejvhodnější doba na výrobu […]