Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy

lisk 300x162

Recept na dvou­ba­rev­né kou­le jsem se nau­či­la v cuk­rár­ně v cen­t­ru Prahy, kde jsem strá­vi­la svá nej­lep­ší léta. Po kulič­kách byl vždy ten nej­vět­ší zájem, a tak jsem si dala zále­žet, abych se je nau­či­la bez chy­by a moh­la ten­to výbor­ný recept šířit dále.

Recept:

Na žlout­ko­vou směs:

  • 3 žlout­ky
  • 15 dkg más­la
  • 2 lží­ce rumu

Na oře­cho­vou směs:

  • 15 dkg mouč­ko­vé­ho cuk­ru
  • 15 dkg mle­tých vlaš­ských oře­chů
  • 3 lží­ce rumu
  • 4 lží­ce kakaa
  • 1 bílek (nebo 2 lží­ce sme­ta­ny)

Na oba­lo­vá­ní:

  • 10 dkg mle­tých vlaš­ských nebo lís­ko­vých oře­chů
Lískové oříš­ky se skvě­le hodí na koneč­né oba­le­ní kuli­ček

Do rend­lí­ku si dáme vařit vodu. Oddělíme žlout­ky od bíl­ků a žlout­ky vykle­pe­me do vaří­cí vody, kde se nám uva­ří. Syrové bíl­ky pou­ži­je­me na jiné peči­vo, tře­ba na pusin­ky.

Žloutky uva­ře­né natvr­do nastrou­há­me a vymí­chá­me dohlad­ka s más­lem a rumem. To jsme vyro­bi­li žlu­tou část, kte­rou si odlo­ží­me do led­ni­ce.

Na oře­cho­vou směs smí­chá­me cukr, mle­té oře­chy, kakao, rum a bílek, pří­pad­ně sme­ta­nu. Z této smě­si tvo­ří­me men­ší pla­cič­ky, doprostřed kaž­dé z nich polo­ží­me malou kulič­ku ze ztuh­lé žlout­ko­vé masy a zaba­lí­me. Na závěr oba­lu­je­me v mle­tých oře­ších. Hotové kulič­ky udr­žu­je­me v chla­du!

 

Zajímají Vás dal­ší výbor­né recep­ty? Navštivte celou jejich sek­ci!

 

Tvojechvilka.cz

Ohodnoťte článek

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky:

  • Sváteční ořechová bábovka: recept našich babiček18. dubna 2019 Sváteční ořechová bábovka: recept našich babiček Bábovky všichni známe od svých babiček, které si je nemohou vynachválit. Nutno řict, že v minulosti byla bábovka velmi uznaváným zákuskem, který se podával jen v neděli, a nebo při […]
  • Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy!11. dubna 2019 Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy! Strouhaný jablkový koláč má kořeny na Moravě, kde byl ve 20. století považován za slavnostní dezert pro návštěvy z daleka. Lehký, nasládlý a hlavně lahodný. To je jablkový koláč. Jaký je […]
  • Vánoční pomerančový dort babičky Marty8. dubna 2019 Vánoční pomerančový dort babičky Marty Vánoční pomerančový dort je naprosto úžasný dort, vřele ho doporučuji. Je vláčný, díky pomerančům a mandlím chutná vánočně. V kombinaci šálku dobré kávy a vánočních pohádek se jedná o […]
  • Vánoční bábovka od babi Maru! Mňamka ke kávě, která neomrzí29. dubna 2019 Vánoční bábovka od babi Maru! Mňamka ke kávě, která neomrzí Babi Maru bývala moje učitelka vaření a pečení, byl na ni spoleh a předala mi výtečné recepty, které používám do teď. Nejraději měla Vánoce, svátky klidu a rodinné pohody a tomu také […]
  • Vanilkové makronky: světový zákusek proti depresi!28. dubna 2019 Vanilkové makronky: světový zákusek proti depresi! Makronky je sladká pochoutka z Francie, kterou jakmile jednou ochutnáte, už bez ní nebudete moci žít. V dnešním receptu se podíváme na vanilkové makronky, které se hodí jak na oslavu […]
  • Rebarborová marmeláda s levandulí16. května 2019 Rebarborová marmeláda s levandulí A co všechno budeme na tuto skvělou marmeládu potřebovat? 1 kg očištěné a oloupané rebarbory 1/2 kg cukru krystal nebo želírovacího cukru 350 ml vody 1 limetka nebo 1 citrón 4 lžíce […]
  • Kotlety s rýží a vínem. Konečně ten správný recept!22. dubna 2019 Kotlety s rýží a vínem. Konečně ten správný recept! Kotlety s rýží a vínem na tento způsob dělám moc ráda doma, máme je s celou rodinou moc rádi. Na vepřové zkrátka nedám dopustit! Proto jsem ráda, že vám dnes představuji tento […]
  • To je bomba! Fleky se zelím, jak je neznáte10. dubna 2019 To je bomba! Fleky se zelím, jak je neznáte Dnes si ukážeme recept na velmi jednoduché jídlo, a to i pro sváteční kuchařky a kuchaře. Dříve jsem se vyžívala v domácích těstovinách, ale vzhledem k současnému výběru a […]
  • Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska!1. dubna 2019 Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska! Zelňaček je spousta, moc dobrá je i ta česká, ale já se chci s vámi dnes podělit o svůj vlastní, maďarský recept. Když jsem tuto poléku udělala poprvé, vnoučata po ní skočila a na mě […]
  • Polévka z dýně Hokkaido30. července 2017 Polévka z dýně Hokkaido Polévka z dýně Hokkaido Suroviny: 1 cibule 2 lžíce olivového oleje 500 g dýně Hokkaidó 750 ml vody smetana ke šlehání (může být i zakysaná) mletý pepř sůl trocha […]