Rebarborový koláč s jahodami

rebarborovykolacsjahodami

Jahodová sezó­na sice ješ­tě neza­ča­la a ješ­tě si na ní něja­ký ten čas počká­me, ale o rebar­bo­ře to už říci nemů­že. Právě začí­ná na záhon­ku krás­ně růst a roz­růs­tat se, tak proč nevy­zkou­šet něco nové­ho a netra­dič­ní­ho, a tak tro­chu začít kouz­lit u roz­pá­le­né trou­by? Už jste někdy zkou­še­ly na vrch kolá­če zkom­bi­no­vat rebar­bo­ru a jaho­dy? Pokud ne, tak to urči­tě vyzkou­šej­te! Kombinace těch­to dvou suro­vin je napros­to geni­ál­ní!

A co všech­no bude­te potře­bo­vat na ten­to jaho­do­vý koláč s rebar­bo­rou?

100 g hlad­ké mou­ky

80 g hrubé mou­ky

100 g cuk­ru kru­pi­ce

200 ml bílé­ho jogur­tu

5 lžic ole­je

5 vajec

2 vanil­ko­vé cuk­ry

? kyp­ří­cí­ho práš­ku do peči­va

250 g jahod

250 g rebar­bo­ry

Ovšem dří­ve, než se pus­tí­me do samot­né­ho postu­pu a pří­pra­vy kolá­če, musí­me si nej­pr­ve nachys­tat rebar­bo­ru. (Taková drob­ná rada pro všech­ny hos­po­dyň­ky, jež pra­cu­jí s rebar­bo­rou popr­vé.)

Rebarboru nej­pr­ve zba­ví­me vrch­ní čás­ti ston­ků a zbyt­ků řapí­ků, a lehce je odkro­jí­me. Takto zís­ka­né holé ston­ky důklad­ně olou­pe­me a nakrá­jí­me při­bliž­ně na cen­ti­me­t­ro­vé kos­tič­ky. Na pří­pra­vu kolá­čů nemu­sí­me rebar­bo­ru nijak pře­dem vařit, lze ji pou­žít i syro­vou.

A nyní už se může­me pus­tit do samot­né­ho kolá­če…

V míse důklad­ně pro­mí­chá­me jogurt, 2 vej­ce, 3 žlout­ky, vše­chen cukr krys­tal, plus jeden vanil­ko­vý. Do této hmo­ty zašle­há­me opa­tr­ně 5 lžic ole­je a postup­ně při­dá­vá­me pře­dem pro­sá­tou hlad­kou a hru­bou mou­ku smí­cha­nou s kyp­ří­cím práš­kem. Z těch­to suro­vin vypra­cu­je­me hlad­ké, teku­té těs­to bez hru­dek.

Do kolá­čo­vé for­my, vyma­za­né tukem a vysy­pa­né buď hru­bou mou­kou nebo pře­sá­tou strou­han­kou, nali­je­me a rov­no­měr­ně roz­pro­stře­me těs­to, na kte­ré nasklá­dá­me kous­ky jahod a rebar­bo­ry.

Mezitím v jiné míse ze 3 bíl­ků a 1 vanil­ko­vé­ho cuk­ru vyšle­há­me tuhý sníh, kte­rý pomo­cí stěr­ky roz­pro­stře­me po celém kolá­či. Vrch kolá­če může­me dozdo­bit kous­ky jahod, rebar­bo­ry, a ješ­tě tro­chu zasy­pat cuk­rem.

Koláč peče­me v pře­dem vyhřá­té trou­bě na 180 stup­ňů při­bliž­ně tři čtvr­tě hodi­ny. Necháme vychlad­nout a posy­pe­me mouč­ko­vým cuk­rem.


Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky:

  • Rebarborová marmeláda s levandulí16. května 2019 Rebarborová marmeláda s levandulí A co všechno budeme na tuto skvělou marmeládu potřebovat? 1 kg očištěné a oloupané rebarbory 1/2 kg cukru krystal nebo želírovacího cukru 350 ml vody 1 limetka nebo 1 citrón 4 lžíce […]
  • Vejce s křenem. Jídlo pro pořádné chlapy!10. dubna 2019 Vejce s křenem. Jídlo pro pořádné chlapy! Vejce s křenem bylo nejoblíbenější jídlo mého, dnes již zesnulého, otce. Vždycky, když přišel večer z pole, maminka mu uvařila vajíčka a on si je celá posypal křenem a s chutí se do nich […]
  • Novoroční čočka s uzeným uspokojí nejen Váš žaludek!19. dubna 2019 Novoroční čočka s uzeným uspokojí nejen Váš žaludek! Novoroční čočka je tradiční jídlo, které se podává na Nový rok. Čočku servíruji po novorčním přípitku spolu s okurkou a uzeným. Toto jídlo má svoji tradici a pověru, podle které vám čočka […]
  • Mátová zmrzlina26. června 2019 Mátová zmrzlina Otepluje se, tak proč si nezkusit vyrobit třeba osvěžující domácí "mátovou" zmrzlinu... 375 ml plnotučného mléka 375 ml smetany ke šlehání 150 g cukru 5 žloutků 80 g čerstvé máty 100 g […]
  • Hráškový krém 1000x jinak12. dubna 2019 Hráškový krém 1000x jinak Hráškový krém není ani tak polévka, jako spíš výtečná omáčka. Pro tuto pochoutku má hodně lidí svůj vlastní název, já jí říkám lidově "hrašice". Název, který mi připomíná moji babičku, […]
  • Z pohádkové postýlky - kniha23. května 2017 Z pohádkové postýlky - kniha Tato kniha je výběr pohádek, a to jak veršovaných, tak i normálně psaných. Jedna z těch klasických se jmenuje Smolíček pacholíček. V lese žil jelen zlaté parohy spolu se Smolíčkem […]
  • Vanilkové makronky: světový zákusek proti depresi!28. dubna 2019 Vanilkové makronky: světový zákusek proti depresi! Makronky je sladká pochoutka z Francie, kterou jakmile jednou ochutnáte, už bez ní nebudete moci žít. V dnešním receptu se podíváme na vanilkové makronky, které se hodí jak na oslavu […]
  • Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska!1. dubna 2019 Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska! Zelňaček je spousta, moc dobrá je i ta česká, ale já se chci s vámi dnes podělit o svůj vlastní, maďarský recept. Když jsem tuto poléku udělala poprvé, vnoučata po ní skočila a na mě […]
  • No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem25. března 2019 No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem Jedno z nejoblíbenějších jídel mladých lidí. Rychlé, lehké, zvládne ho téměř každý a uspokojí i velmi náročné strávníky. Těstoviny s rajčaty a se sýrem jsou vynikající volbou pro všechny […]
  • Rychlá hrnková bábovka24. srpna 2017 Rychlá hrnková bábovka Rychlá hrnková bábovka Má k vám dorazit nečekaná návštěva a vy zrovna nemáte doma nic ke kávě? Nevadí, tahle bábovka, u které se nemusí suroviny vážit, vám vytrhne trn z […]