Pampeliškový med se skořicí

pAMPELIŠKA e1556656224910


Právě teď je to pra­vé a ide­ál­ní obdo­bí, kdy si do záso­by nava­řit pam­pe­liš­ko­vý med. Všude v trá­vě se na nás žlu­tě usmí­va­jí pam­pe­liš­ky a vola­jí po tom, abychom je utrh­ly a vhod­ným způ­so­bem zužit­ko­va­ly. A věř­te, že když zapo­jí­te do sbí­rá­ní a násled­né vaře­ní i své děti, uži­je­te si spo­leč­ně spous­tu legra­ce...

Suroviny:

2 l vody, 300 ks kvě­tů sme­tan­ky, 7 ks hře­bíč­ku, 2 ks pome­ran­če, 1 ks sko­ři­ce, 2 až 3 kg krys­ta­lo­vé­ho cuk­ru, 2 ks cit­ro­nu

Postup:

Natrháme kvě­ty sme­tan­ky (bez stvo­lů, jinak by byl medík hoř­ký) oplách­ne­me, dáme do hrn­ce a zali­je­me vodou. Dáme vařit. Mezitím si nakrá­jí­me na koleč­ka očiš­tě­né pome­ran­če a cit­ro­ny. Jakmile se začne voda vařit, při­dá­me pome­ran­če a cit­ro­ny, a také sko­ři­ci s hře­bíč­kem. Do bodu varu vaří­me při­bliž­ně 15 minut. Hrnec odsta­ví­me a směs nemá­me lou­ho­vat do dru­hé­ho dne.

Druhý den směs pře­ce­dí­me přes plát­no a vymač­ká­me kvě­ty sme­tan­ky. Získanou směs dáme vařit, při­dá­me cukr a vaří­me na mír­ném ohni, dokud směs nezhoust­ne.

Pozor, medík má ten­den­ci na plot­ně utí­kat z hrn­ce!

Horký med nali­je­me do skle­ni­ček a zavíč­ku­je­me. Med neza­va­řu­je­me, na chlad­ném mís­tě (v led­ni­ci či skle­pě) by měl vydr­žet až do zimy.

Líbí se Vám náš článek, dejte o něm vědět internetu:


Ohodnoťte článek


Chcete být informováni o nových článcích? Přidejte se na náš...

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky:

  • Pampeliškový med s citróny a pomerančem26. května 2019 Pampeliškový med s citróny a pomerančem Každý si určitě alespoň jednou vyzkoušel udělat domácí pampeliškový med, ostatně recept je velmi jednoduchý a zvládne jej opravdu každý. Na základní med je potřeba 300 až 400 květů […]
  • Sedmikráskový med1. června 2019 Sedmikráskový med Sedmikrásky všude krásně kvetou, děti rády z nich zaplétají náramky na ruku, tak proč tyto krásná a drobná kvítka nevyužít pro něco zdraví prospěšného. Třeba na med, s kterým si můžete v […]
  • Meduňkový sirup na spaní16. června 2019 Meduňkový sirup na spaní Pokud trpíte nespavostí, bolestivou menstruací anebo jen zažívacími potížemi a kolikami, určitě si uvařte do zásoby tento skvělý sirup. Suroviny: 5 litrů vody 10 g kyseliny citrónové 200 […]
  • Z pohádkové postýlky - kniha23. května 2017 Z pohádkové postýlky - kniha Tato kniha je výběr pohádek, a to jak veršovaných, tak i normálně psaných. Jedna z těch klasických se jmenuje Smolíček pacholíček. V lese žil jelen zlaté parohy spolu se Smolíčkem […]
  • Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy16. dubna 2019 Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy Recept na dvoubarevné koule jsem se naučila v cukrárně v centru Prahy, kde jsem strávila svá nejlepší léta. Po kuličkách byl vždy ten největší zájem, a tak jsem si dala záležet, abych se […]
  • Kopřivová polévka23. května 2019 Kopřivová polévka Ano, jaro je konečně tady! A venku na zahrádce se zelená spousta bylinek, které lze využít nejen k jarní očistě organismu, ale i celkovému detoxu. K tomu všemu krásně poslouží výhonky […]
  • Polévka z dýně Hokkaido30. července 2017 Polévka z dýně Hokkaido Polévka z dýně Hokkaido Suroviny: 1 cibule 2 lžíce olivového oleje 500 g dýně Hokkaidó 750 ml vody smetana ke šlehání (může být i zakysaná) mletý pepř sůl trocha […]
  • Rebarborové želé s bezovými kvítky22. května 2019 Rebarborové želé s bezovými kvítky Suroviny: přibližně 1 600 g rebarbory 5 květů černého bezu 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 od Dr. Oetkera 1000 g krystalového cukru Postup: Rebarboru si očistíme, oloupeme a nakrájíme na […]
  • Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy!11. dubna 2019 Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy! Strouhaný jablkový koláč má kořeny na Moravě, kde byl ve 20. století považován za slavnostní dezert pro návštěvy z daleka. Lehký, nasládlý a hlavně lahodný. To je jablkový koláč. Jaký je […]
  • Rebarborová marmeláda s levandulí16. května 2019 Rebarborová marmeláda s levandulí A co všechno budeme na tuto skvělou marmeládu potřebovat? 1 kg očištěné a oloupané rebarbory 1/2 kg cukru krystal nebo želírovacího cukru 350 ml vody 1 limetka nebo 1 citrón 4 lžíce […]