Pampeliškový med s citróny a pomerančem

pampeliškový

Každý si urči­tě ale­spoň jed­nou vyzkou­šel udě­lat domá­cí pam­pe­liš­ko­vý med, ostat­ně recept je vel­mi jed­no­du­chý a zvlád­ne jej oprav­du kaž­dý.

Na základ­ní med je potře­ba 300 až 400 kvě­tů sme­tan­ky, 2 l vody a 2 až 3 kg krys­ta­lo­vé­ho cuk­ru.

Postup: Natrháme kvě­ty sme­tan­ky (bez stvo­lů, jinak by byl medík hoř­ký) oplách­ne­me, dáme do hrn­ce a zali­je­me vodou. Dáme vařit. Mezitím si nakrá­jí­me na koleč­ka očiš­tě­né pome­ran­če a cit­ro­ny. Jakmile se začne voda vařit, při­dá­me pome­ran­če a cit­ro­ny. Do bodu varu vaří­me při­bliž­ně 15 minut. Hrnec odsta­ví­me a směs nechá­me lou­ho­vat do dru­hé­ho dne.
Druhý den směs pře­ce­dí­me přes plát­no a vymač­ká­me kvě­ty sme­tan­ky. Získanou směs dáme vařit, při­dá­me cukr a vaří­me na mír­ném ohni, dokud směs nezhoust­ne. Pozor, med má ten­den­ci na plot­ně utí­kat z hrn­ce! Horký med nali­je­me do skle­ni­ček a zavíč­ku­je­me. Med neza­va­řu­je­me, na chlad­ném mís­tě (v led­ni­ci či skle­pě) by měl vydr­žet až do zimy.

Pampeliškový med s citró­nem

Suroviny:  2 ks cit­ro­nu, 400 ks kvě­tů pam­pe­li­šek, 2 l vody, 2 až 3 kg cuk­ru krys­tal

Postup: Dodržujeme napros­to stej­ný postup jako u pam­pe­liš­ko­vé­ho medu se sko­ři­cí.

Pampeliškový med s pome­ran­čem

Suroviny:  400 ks kvě­tů pam­pe­li­šek, 1 kg cukr krys­tal, 1/2 pome­ran­če, 1 cit­ron, 1 a 1/4 l vody

Postup: Opět dodr­žu­je­me napros­to stej­ný postup jako u pam­pe­liš­ko­vé­ho medu se sko­ři­cí.

Zdroj Foto: 1


Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


|

Související příspěvky:

  • Pampeliškový med se skořicí4. června 2019 Pampeliškový med se skořicí Právě teď je to pravé a ideální období, kdy si do zásoby navařit pampeliškový med. Všude v trávě se na nás žlutě usmívají pampelišky a volají po tom, abychom je utrhly a vhodným způsobem […]
  • Sedmikráskový med1. června 2019 Sedmikráskový med Sedmikrásky všude krásně kvetou, děti rády z nich zaplétají náramky na ruku, tak proč tyto krásná a drobná kvítka nevyužít pro něco zdraví prospěšného. Třeba na med, s kterým si můžete v […]
  • Pampeliškový med se skořicí6. srpna 2019 Pampeliškový med se skořicí Právě teď je to pravé a ideální období, kdy si do zásoby navařit pampeliškový med. Všude v trávě se na nás žlutě usmívají pampelišky a volají po tom, abychom je utrhly a vhodným způsobem […]
  • Meduňkový sirup na spaní16. června 2019 Meduňkový sirup na spaní Pokud trpíte nespavostí, bolestivou menstruací anebo jen zažívacími potížemi a kolikami, určitě si uvařte do zásoby tento skvělý sirup. Suroviny: 5 litrů vody 10 g kyseliny citrónové 200 […]
  • Polévka z dýně Hokkaido30. července 2017 Polévka z dýně Hokkaido Polévka z dýně Hokkaido Suroviny: 1 cibule 2 lžíce olivového oleje 500 g dýně Hokkaidó 750 ml vody smetana ke šlehání (může být i zakysaná) mletý pepř sůl trocha […]
  • Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy!11. dubna 2019 Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy! Strouhaný jablkový koláč má kořeny na Moravě, kde byl ve 20. století považován za slavnostní dezert pro návštěvy z daleka. Lehký, nasládlý a hlavně lahodný. To je jablkový koláč. Jaký je […]
  • Domácí levandulový sirup (med)19. července 2017 Domácí levandulový sirup (med) Domácí levandulový med (sirup) Skvělá náhražka sladidla do kávy nebo čaje. Suroviny: 500 g levandulových natí v plném květy, 3 citróny, 3 skořice vcelku, 1 a 12/ až 2 kg cukru, 750 […]
  • Rebarborová marmeláda s levandulí16. května 2019 Rebarborová marmeláda s levandulí A co všechno budeme na tuto skvělou marmeládu potřebovat? 1 kg očištěné a oloupané rebarbory 1/2 kg cukru krystal nebo želírovacího cukru 350 ml vody 1 limetka nebo 1 citrón 4 lžíce […]
  • Mátová zmrzlina26. června 2019 Mátová zmrzlina Otepluje se, tak proč si nezkusit vyrobit třeba osvěžující domácí "mátovou" zmrzlinu... 375 ml plnotučného mléka 375 ml smetany ke šlehání 150 g cukru 5 žloutků 80 g čerstvé máty 100 g […]
  • Kopřivová polévka23. května 2019 Kopřivová polévka Ano, jaro je konečně tady! A venku na zahrádce se zelená spousta bylinek, které lze využít nejen k jarní očistě organismu, ale i celkovému detoxu. K tomu všemu krásně poslouží výhonky […]