Mátová zmrzlina

mátová.zmrzlina

Otepluje se, tak proč si nezku­sit vyro­bit tře­ba osvě­žu­jí­cí domá­cí „máto­vou“ zmrz­li­nu...

375 ml plno­tuč­né­ho mlé­ka

375 ml sme­ta­ny ke šle­há­ní

150 g cuk­ru

5 žlout­ků

80 g čer­stvé máty

100 g hoř­ké čoko­lá­dy

špet­ka soli

V hrn­ci smí­chej­te mlé­ko, cuk­ru a 1/2 sme­ta­ny a při­dej­te špet­ku soli. Za stá­lé­ho míchá­ní zahří­vej­te, dokud se cukr úpl­ně neroz­pus­tí a směs je hor­ká.

Z omy­té a osu­še­né máty otrhej­te líst­ky, vlož­te do mléč­né smě­si a nech­te lou­ho­vat asi hodi­nu. Poté snít­ky vyjmě­te a vymač­kej­te a zno­vu celou směs zahřej­te

Zbylou sme­ta­nu nalij­te to vět­ší mísy. V dal­ší míse pořád­ně roz­mí­chej­te žlout­ky a za stá­lé­ho šle­há­ní k nim postup­ně při­lé­vej­te máto­vé mlé­ko. Poté vrať­te směs zpět do hrn­ce a na mír­ném ohni zahří­vej­te do zhoust­nu­tí. Správná kon­zis­ten­ce je, když stěr­ku pokrý­vá hus­tá směs, ve kte­ré zůstá­vá po vašem prs­tu ces­tič­ka. Tak pozná­te, že máte hoto­vo.

Přes hus­tý ced­ník, kte­rý zachy­tí pří­pad­né kous­ky sra­že­ných žlout­ků, nalij­te směs ke zbyt­ku sme­ta­ny, pro­mí­chej­te a nech­te vychlad­nout, nej­lé­pe v led­ni­ci.

Směs vlij­te do zmrz­li­no­va­če a zapně­te. Mezitím nase­kej­te čoko­lá­du a ke kon­ci pro­gra­mu při­syp­te k téměř hoto­vé zmrz­li­ně.

Zdroj Foto: 1


Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky:

  • Polévka z dýně Hokkaido30. července 2017 Polévka z dýně Hokkaido Polévka z dýně Hokkaido Suroviny: 1 cibule 2 lžíce olivového oleje 500 g dýně Hokkaidó 750 ml vody smetana ke šlehání (může být i zakysaná) mletý pepř sůl trocha […]
  • Recept na vánoční makronky konečně odhalen!12. dubna 2019 Recept na vánoční makronky konečně odhalen! Vánoční makronky jsou další ze řady makronkových receptů, které můžete na Tvojechvilka nalézt. V návaznosti na předchozí vanilkové makronky dnes přidáváme recept, který se hodí do vánoční […]
  • Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy!11. dubna 2019 Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy! Strouhaný jablkový koláč má kořeny na Moravě, kde byl ve 20. století považován za slavnostní dezert pro návštěvy z daleka. Lehký, nasládlý a hlavně lahodný. To je jablkový koláč. Jaký je […]
  • Rebarborová marmeláda s levandulí16. května 2019 Rebarborová marmeláda s levandulí A co všechno budeme na tuto skvělou marmeládu potřebovat? 1 kg očištěné a oloupané rebarbory 1/2 kg cukru krystal nebo želírovacího cukru 350 ml vody 1 limetka nebo 1 citrón 4 lžíce […]
  • Sedmikráskový med1. června 2019 Sedmikráskový med Sedmikrásky všude krásně kvetou, děti rády z nich zaplétají náramky na ruku, tak proč tyto krásná a drobná kvítka nevyužít pro něco zdraví prospěšného. Třeba na med, s kterým si můžete v […]
  • Kotlety s rýží a vínem. Konečně ten správný recept!22. dubna 2019 Kotlety s rýží a vínem. Konečně ten správný recept! Kotlety s rýží a vínem na tento způsob dělám moc ráda doma, máme je s celou rodinou moc rádi. Na vepřové zkrátka nedám dopustit! Proto jsem ráda, že vám dnes představuji tento recept. […]
  • Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte!26. března 2019 Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte! Zapečené brambory s lilkem a rajčaty jsou jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Zdravé, lehké, jednoduché. Nejlépe se jídlo hodí do jara a léta, ale v dnešní době, kdy si ingredience můžeme […]
  • Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept?30. března 2019 Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept? Citrónové brambory jsou úžasnou, nízkokalorickou bombou, kterou musíte vyzkoušet. Jedná se o rychlé a levné jídlo, které oceníte nejen na jaře. Pokud máte možnost použít vlastní brambory […]
  • Domácí borůvkový koláč16. července 2017 Domácí borůvkový koláč Domácí borůvkový koláč (vždy se po něm doma zapráší) Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g  másla, špetka soli, 1 vejce, lžíce strouhanky Na žmolenku: […]
  • Vánoční bábovka od babi Maru! Mňamka ke kávě, která neomrzí29. dubna 2019 Vánoční bábovka od babi Maru! Mňamka ke kávě, která neomrzí Babi Maru bývala moje učitelka vaření a pečení, byl na ni spoleh a předala mi výtečné recepty, které používám do teď. Nejraději měla Vánoce, svátky klidu a rodinné pohody a tomu také […]