Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy!

c1 4 300x235

Strouhaný jabl­ko­vý koláč má koře­ny na Moravě, kde byl ve 20. sto­le­tí pova­žo­ván za slav­nost­ní dezert pro návštěvy z dale­ka. Lehký, naslád­lý a hlav­ně lahod­ný. To je jabl­ko­vý koláč. Jaký je jeho recept?

 

Recept:
  • 45 dkg polo­hrubé mou­ky
  • 1/2 práš­ku do peči­va
  • 4 žlout­ky
  • 15 dkg kru­pi­co­vé­ho cuk­ru
  • 20 dkg hery na těs­to
  • 1 kg jablek
  • 1 lžič­ka sko­ři­ce
  • 2 hrs­ti umle­tých vlaš­ských oře­chů
  • 15 dkg kru­pi­co­vé­ho cuk­ru
  • 4 bíl­ky
Jablkový koláč by měl na talí­ři vypa­dat jako na obráz­ku

Ze všech výše zmí­ně­ných suro­vin zpra­cu­je­me hlad­ké těs­to, kte­ré roz­dě­lí­me na 3 stej­né díly a dáme odpo­či­nout asi na hodi­nu do led­ni­ce. Mezitím si nahru­bo nakrou­há­me 1 kg olou­pa­ných jablek. Hlubší plech si vyma­že­me, na dno nastrou­há­me 2 díly těs­ta, na těs­to pokla­de­me jabl­ka, posy­pe­me sko­ři­cí a oře­chy.

Na oře­chy roze­tře­me sníh z bíl­ků, do něhož jsme vmí­cha­li cukr, na to nastrou­há­me posled­ní díl těs­ta. Pečeme ale­spoň 45 minut při 180 °C.

Koláč se sice může jíst hned, nicmé­ně já dopo­ru­ču­ji, abys­te ho necha­li tro­chu ule­žet a pus­ti­li se do něj až dru­hý den ráno, kdy vás mile potě­ší při sní­da­ni a kávě.

 

Tip: Sníh šle­há­me vždyc­ky z vychla­ze­ných bíl­ků, do kte­rých při­dá­me špet­ku soli.

 

Tvojechvilka.cz

Líbí se Vám náš článek, dejte o něm vědět internetu:


Ohodnoťte článek


Chcete být informováni o nových článcích? Přidejte se na náš...

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky:

  • No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem25. března 2019 No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem Jedno z nejoblíbenějších jídel mladých lidí. Rychlé, lehké, zvládne ho téměř každý a uspokojí i velmi náročné strávníky. Těstoviny s rajčaty a se sýrem jsou vynikající volbou pro všechny […]
  • Vánoční bábovka od babi Maru! Mňamka ke kávě, která neomrzí29. dubna 2019 Vánoční bábovka od babi Maru! Mňamka ke kávě, která neomrzí Babi Maru bývala moje učitelka vaření a pečení, byl na ni spoleh a předala mi výtečné recepty, které používám do teď. Nejraději měla Vánoce, svátky klidu a rodinné pohody a tomu také […]
  • Pampeliškový med s citróny a pomerančem26. května 2019 Pampeliškový med s citróny a pomerančem Každý si určitě alespoň jednou vyzkoušel udělat domácí pampeliškový med, ostatně recept je velmi jednoduchý a zvládne jej opravdu každý. Na základní med je potřeba 300 až 400 květů […]
  • Vánoční pomerančový dort babičky Marty8. dubna 2019 Vánoční pomerančový dort babičky Marty Vánoční pomerančový dort je naprosto úžasný dort, vřele ho doporučuji. Je vláčný, díky pomerančům a mandlím chutná vánočně. V kombinaci šálku dobré kávy a vánočních pohádek se jedná o […]
  • Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy16. dubna 2019 Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy Recept na dvoubarevné koule jsem se naučila v cukrárně v centru Prahy, kde jsem strávila svá nejlepší léta. Po kuličkách byl vždy ten největší zájem, a tak jsem si dala záležet, abych se […]
  • Kosmatice - smažené květy černého bezu4. června 2019 Kosmatice - smažené květy černého bezu Kdo neochutnal, neví, o jakou pochoutku našich babiček a prababiček, ve skutečnosti přichází. Suroviny: 8 až 12 čerstvých květů černého bezu (celé květenství) 8 lžic hladké mouky 1/2 […]
  • Salát z vařeného hovězího masa si zamilujete23. dubna 2019 Salát z vařeného hovězího masa si zamilujete Jsem milovnice salátů! Ať už se jedná o letní, ovocné saláty nebo hovězí salát, mám pro ně slabost. Saláty se hodí na slavnostní sešlosti s přáteli a nebo třeba jako lehká pochoutka při […]
  • Sýrová kolečka na vánoční stůl! Recept od babi Maru20. března 2019 Sýrová kolečka na vánoční stůl! Recept od babi Maru Sýrová kolečka se náramně hodí jako vánoční pohoštění pro sváteční návštěvy příbuzných. Jejich příprava je jednoduchá a nezabere vám, v očekávaném vánočním spěchu, zbytečně moc času. […]
  • Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska!1. dubna 2019 Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska! Zelňaček je spousta, moc dobrá je i ta česká, ale já se chci s vámi dnes podělit o svůj vlastní, maďarský recept. Když jsem tuto poléku udělala poprvé, vnoučata po ní skočila a na mě […]
  • Rybí filé v rajčatech. No to si pochutnáte!8. dubna 2019 Rybí filé v rajčatech. No to si pochutnáte! Rybí filé v rajčatech patří mezi lehká jídla, která doporučuji k všednodennímu obědu nebo k večeři před spaním. Dejte si pozor, abyste si v obchodě vybrali vhodné filé. Pokud totiž […]