Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy!

c1 4 300x235

Strouhaný jabl­ko­vý koláč má koře­ny na Moravě, kde byl ve 20. sto­le­tí pova­žo­ván za slav­nost­ní dezert pro návštěvy z dale­ka. Lehký, naslád­lý a hlav­ně lahod­ný. To je jabl­ko­vý koláč. Jaký je jeho recept?

 

Recept:
  • 45 dkg polo­hrubé mou­ky
  • 1/2 práš­ku do peči­va
  • 4 žlout­ky
  • 15 dkg kru­pi­co­vé­ho cuk­ru
  • 20 dkg hery na těs­to
  • 1 kg jablek
  • 1 lžič­ka sko­ři­ce
  • 2 hrs­ti umle­tých vlaš­ských oře­chů
  • 15 dkg kru­pi­co­vé­ho cuk­ru
  • 4 bíl­ky
Jablkový koláč by měl na talí­ři vypa­dat jako na obráz­ku

Ze všech výše zmí­ně­ných suro­vin zpra­cu­je­me hlad­ké těs­to, kte­ré roz­dě­lí­me na 3 stej­né díly a dáme odpo­či­nout asi na hodi­nu do led­ni­ce. Mezitím si nahru­bo nakrou­há­me 1 kg olou­pa­ných jablek. Hlubší plech si vyma­že­me, na dno nastrou­há­me 2 díly těs­ta, na těs­to pokla­de­me jabl­ka, posy­pe­me sko­ři­cí a oře­chy.

Na oře­chy roze­tře­me sníh z bíl­ků, do něhož jsme vmí­cha­li cukr, na to nastrou­há­me posled­ní díl těs­ta. Pečeme ale­spoň 45 minut při 180 °C.

Koláč se sice může jíst hned, nicmé­ně já dopo­ru­ču­ji, abys­te ho necha­li tro­chu ule­žet a pus­ti­li se do něj až dru­hý den ráno, kdy vás mile potě­ší při sní­da­ni a kávě.

 

Tip: Sníh šle­há­me vždyc­ky z vychla­ze­ných bíl­ků, do kte­rých při­dá­me špet­ku soli.

 

Tvojechvilka.cz

Ohodnoťte článek


|

Související příspěvky:

  • No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem25. března 2019 No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem Jedno z nejoblíbenějších jídel mladých lidí. Rychlé, lehké, zvládne ho téměř každý a uspokojí i velmi náročné strávníky. Těstoviny s rajčaty a se sýrem jsou vynikající volbou pro všechny […]
  • Vánoční pomerančový dort babičky Marty8. dubna 2019 Vánoční pomerančový dort babičky Marty Vánoční pomerančový dort je naprosto úžasný dort, vřele ho doporučuji. Je vláčný, díky pomerančům a mandlím chutná vánočně. V kombinaci šálku dobré kávy a vánočních pohádek se jedná o […]
  • Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy16. dubna 2019 Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy Recept na dvoubarevné koule jsem se naučila v cukrárně v centru Prahy, kde jsem strávila svá nejlepší léta. Po kuličkách byl vždy ten největší zájem, a tak jsem si dala záležet, abych se […]
  • Sýrová kolečka na vánoční stůl! Recept od babi Maru20. března 2019 Sýrová kolečka na vánoční stůl! Recept od babi Maru Sýrová kolečka se náramně hodí jako vánoční pohoštění pro sváteční návštěvy příbuzných. Jejich příprava je jednoduchá a nezabere vám, v očekávaném vánočním spěchu, zbytečně moc času. […]
  • Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska!1. dubna 2019 Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska! Zelňaček je spousta, moc dobrá je i ta česká, ale já se chci s vámi dnes podělit o svůj vlastní, maďarský recept. Když jsem tuto poléku udělala poprvé, vnoučata po ní skočila a na mě […]
  • Rybí filé v rajčatech. No to si pochutnáte!8. dubna 2019 Rybí filé v rajčatech. No to si pochutnáte! Rybí filé v rajčatech patří mezi lehká jídla, která doporučuji k všednodennímu obědu nebo k večeři před spaním. Dejte si pozor, abyste si v obchodě vybrali vhodné filé. Pokud totiž […]
  • Domácí borůvkový koláč16. července 2017 Domácí borůvkový koláč Domácí borůvkový koláč (vždy se po něm doma zapráší) Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g  másla, špetka soli, 1 vejce, lžíce strouhanky Na žmolenku: […]
  • Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept?30. března 2019 Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept? Citrónové brambory jsou úžasnou, nízkokalorickou bombou, kterou musíte vyzkoušet. Jedná se o rychlé a levné jídlo, které oceníte nejen na jaře. Pokud máte možnost použít vlastní brambory […]
  • Polévka z dýně Hokkaido30. července 2017 Polévka z dýně Hokkaido Polévka z dýně Hokkaido Suroviny: 1 cibule 2 lžíce olivového oleje 500 g dýně Hokkaidó 750 ml vody smetana ke šlehání (může být i zakysaná) mletý pepř sůl trocha […]
  • Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte!26. března 2019 Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte! Zapečené brambory s lilkem a rajčaty jsou jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Zdravé, lehké, jednoduché. Nejlépe se jídlo hodí do jara a léta, ale v dnešní době, kdy si ingredience můžeme […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *