Hráškový krém 1000x jinak

wq

Hráškový krém není ani tak polév­ka,  jako spíš výteč­ná omáč­ka. Pro tuto pochout­ku má hod­ně lidí svůj vlast­ní název, já jí říkám lido­vě „hra­ši­ce“.

Název, kte­rý mi při­po­mí­ná moji babič­ku, kte­rá půso­bi­la dojmem, že je schop­ná udě­lat vše hned a téměř bez prá­ce. Stejně jako hráš­ko­vý krém. Jeho pří­pra­va pro vás bude více zába­va, než prá­ce a pří­pra­va zabe­re jen něko­lik minut.

I pro­to se kré­mo­vá pochout­ka hodí v časech, kdy nestí­há­me dělat slo­ži­tá jíd­la, ale i tak si chce­me dopřát tep­lé jíd­lo. Navíc je hráš­ko­vý krém vita­mí­no­vá bom­ba, tak­že je to jackpot v kaž­dém ohle­du! Považuje se za leh­ké, jar­ní jíd­lo, kte­ré je vhod­né i pro vás, kte­ří drží­te die­tu!

Krém se podá­vá nej­lé­pe s vaře­ným či sáze­ným vej­cem. Ten, kdo musí mít za kaž­dou cenu maso, může si k němu vzít vaře­né hově­zí. Polévku bude­me ve vět­ši­ně pří­pa­dů dělat z mra­že­né­ho či kon­zer­vo­va­né­ho hráš­ku. Pokud se vám poštěs­tí, může­te si ji při­pra­vit z hráš­ku čer­stvé­ho.

Recept pro 4 osoby:
  • 50 dkg mra­že­né­ho (čer­stvé­ho) hráš­ku
  • 3 lží­ce ole­je
  • 4 lží­ce hlad­ké mou­ky
  • 3 dl šle­hač­ky
  • sůl
  • bílý pepř
  • tro­cha cuk­ru a octa dle chu­ti
Čerstvý hrá­šek je k pří­pra­vě hráš­ko­vé­ho kré­mu nej­lep­ší

Asi do půl lit­ru vody dáme vařit hrá­šek. Mezitím si z ole­je a mou­ky vyro­bí­me světlou jíš­ku, kte­rou rozře­dí­me asi půl lit­rem stu­de­né vody. Počkáme, až bude hrá­šek měk­ký, a při­li­je­me k němu do vody šle­hač­ku a rozře­dě­nou jíš­ku.

Následně krát­ce pova­ří­me, oko­lo 10 minut. Měl by nám vznik­nout hust­ší krém s celým hráš­kem. Hrášek násled­ně roz­mi­xu­je­me, což způ­so­bí lahod­ný a hus­tý krém. Dochutíme solí, bílým pepřem, octem a cuk­rem. Servírujeme na hlu­bo­ký talíř se sáze­ným nebo vaře­ným vej­cem.

Pokud jste si při­pra­vi­li vaře­né hově­zí maso, může­te ser­ví­ro­vat i to. Jako pří­lo­hu pre­fe­ru­ji chléb nebo osma­že­ný a drob­ně nakrá­je­ný roh­lík či housku.

 

TIP: Já osob­ně milu­ji sme­ta­nu. Proto si dám do již nali­té­ho talí­ře lží­ci sme­ta­ny, což ješ­tě umoc­ní výteč­nou chuť hráš­ko­vé­ho kré­mu.

 

Tvojechvilka.cz

Líbí se Vám náš článek, dejte o něm vědět internetu:


Ohodnoťte článek


Chcete být informováni o nových článcích? Přidejte se na náš...

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky:

  • No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem25. března 2019 No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem Jedno z nejoblíbenějších jídel mladých lidí. Rychlé, lehké, zvládne ho téměř každý a uspokojí i velmi náročné strávníky. Těstoviny s rajčaty a se sýrem jsou vynikající volbou pro všechny […]
  • To je bomba! Fleky se zelím, jak je neznáte10. dubna 2019 To je bomba! Fleky se zelím, jak je neznáte Dnes si ukážeme recept na velmi jednoduché jídlo, a to i pro sváteční kuchařky a kuchaře. Dříve jsem se vyžívala v domácích těstovinách, ale vzhledem k současnému výběru a […]
  • Sváteční ořechová bábovka: recept našich babiček18. dubna 2019 Sváteční ořechová bábovka: recept našich babiček Bábovky všichni známe od svých babiček, které si je nemohou vynachválit. Nutno řict, že v minulosti byla bábovka velmi uznaváným zákuskem, který se podával jen v neděli, a nebo při […]
  • Celý život18. května 2017 Celý život Útlá knížka, která však ve svém textu dokáže obsáhnout, jak již sám název napovídá, celý život jednoho muže. Muže, který by pro spoustu lidí asi nebyl ničím výjimečný, avšak doba, kterou […]
  • Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte!26. března 2019 Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte! Zapečené brambory s lilkem a rajčaty jsou jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Zdravé, lehké, jednoduché. Nejlépe se jídlo hodí do jara a léta, ale v dnešní době, kdy si ingredience můžeme […]
  • Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska!1. dubna 2019 Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska! Zelňaček je spousta, moc dobrá je i ta česká, ale já se chci s vámi dnes podělit o svůj vlastní, maďarský recept. Když jsem tuto poléku udělala poprvé, vnoučata po ní skočila a na mě […]
  • Babičky recept! Jelení tokáň na hřibech9. dubna 2019 Babičky recept! Jelení tokáň na hřibech Jelení tokáň na hřibech je výborná maďarská zvěřinová pochoutka, která bude určitě chutnat a přijde vhod v období silvestra a novoročních oslav. Jeho příprava nepatří k těm […]
  • Levandulové sušenky8. června 2019 Levandulové sušenky Křehké sušenky s nádechem levandule, které si zamilují nejen děti, ale i dospělí. A nemusíte mít strach, že nějaké zbydou, vždycky se po nich zapráší. Suroviny: 300 g másla 220 g […]
  • Levandulové sušenky19. července 2017 Levandulové sušenky Levandulové sušenky Křehké sušenky s nádechem levandule, které si zamilují nejen děti, ale i dospělí. A nemusíte mít strach, že nějaké zbydou, vždycky se po nich […]
  • Vánoční bábovka od babi Maru! Mňamka ke kávě, která neomrzí29. dubna 2019 Vánoční bábovka od babi Maru! Mňamka ke kávě, která neomrzí Babi Maru bývala moje učitelka vaření a pečení, byl na ni spoleh a předala mi výtečné recepty, které používám do teď. Nejraději měla Vánoce, svátky klidu a rodinné pohody a tomu také […]