Francouzská cibulačka podle Týnuše Pobožné

qw

Pro ty, kte­ří hle­da­jí recept na cibu­lač­ku pod­le čes­ké recep­tu­ry, dopo­ru­ču­ji pře­jít na ten­to člá­nek. Francouzská cibu­lač­ka se od té čes­ké liší někte­rý­mi ingre­di­en­ce­mi, ale urči­tě sto­jí za vyzkou­še­ní! Pro ty z Vás, kte­ří tou­ží­te oku­sit cibu­lač­ku pod­le fran­couz­ské­ho recep­tu, mám jeden tip hned na začá­tek.

Zkuste si nej­pr­ve udě­lat polév­ku pod­le recep­tu­ry čes­ké a násled­ně fran­couz­ské, abys­te umoc­ni­li roz­díl, kte­rý obě vari­an­ty před­sta­vu­jí. Ačkoliv to může být pře­kva­pi­vé, Francouzi jedí cibu­lač­ku spí­še vyjí­meč­ně a v restau­ra­cích v srd­ci Francie, Paříži, bys­te ji těž­ko hle­da­li!

Já osob­ně pre­fe­ru­ji cebu­lač­ku čes­kou, ale obě mají něco do sebe a čas od času dopře­ji svým milo­va­ným i fran­couz­skou ver­zi. Teď už ale nebu­du zdr­žo­vat a vrh­ne­me se na to!

Recept pro 4 osoby:
  • 4 vět­ší cibu­le
  • 15 dkg tvr­dé­ho sýra (čedar je nej­lep­ší, eida­mem ale nic nezka­zí­te)
  • 1 lží­ce más­la
  • petr­žel­ka
  • sůl
  • 4 kulič­ky pepře
  • špet­ka šafrá­nu
  • hově­zí vývar
Čerstvá petrželka dodá francouzské cibulačce úplně jiný nádech!
Čerstvá petr­žel­ka dodá fran­couz­ské cibu­lač­ce úpl­ně jiný nádech!

Na más­le zpě­ní­me nadrob­no pokrá­je­nou cibu­li, nechá­me ji hez­ky zesklo­va­tět. Hlídáme si oka­mžik, kdy začí­ná lehce hněd­nout. V tu chví­li pře­li­je­me vývar (může být i masox), při­dá­me sůl, pepř a šafrán a pova­ří­me oko­lo 20 minut.

Hotovou polév­ku nali­je­me na talíř, hus­tě posy­pe­me sýrem a nase­ka­nou petr­žel­kou.

Jakou cibu­lač­ku pre­fe­ru­je­te Vy a vaše rodi­na? Dejte mi vědět v komen­tá­řích!

Tvojechvilka.cz


Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky:

  • Vánoční pomerančový dort babičky Marty8. dubna 2019 Vánoční pomerančový dort babičky Marty Vánoční pomerančový dort je naprosto úžasný dort, vřele ho doporučuji. Je vláčný, díky pomerančům a mandlím chutná vánočně. V kombinaci šálku dobré kávy a vánočních pohádek se jedná o […]
  • Sváteční ořechová bábovka: recept našich babiček18. dubna 2019 Sváteční ořechová bábovka: recept našich babiček Bábovky všichni známe od svých babiček, které si je nemohou vynachválit. Nutno řict, že v minulosti byla bábovka velmi uznaváným zákuskem, který se podával jen v neděli, a nebo při […]
  • Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska!1. dubna 2019 Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska! Zelňaček je spousta, moc dobrá je i ta česká, ale já se chci s vámi dnes podělit o svůj vlastní, maďarský recept. Když jsem tuto poléku udělala poprvé, vnoučata po ní skočila a na mě […]
  • Vejce s křenem. Jídlo pro pořádné chlapy!10. dubna 2019 Vejce s křenem. Jídlo pro pořádné chlapy! Vejce s křenem bylo nejoblíbenější jídlo mého, dnes již zesnulého, otce. Vždycky, když přišel večer z pole, maminka mu uvařila vajíčka a on si je celá posypal křenem a s chutí se do nich […]
  • Sýrová kolečka na vánoční stůl! Recept od babi Maru20. března 2019 Sýrová kolečka na vánoční stůl! Recept od babi Maru Sýrová kolečka se náramně hodí jako vánoční pohoštění pro sváteční návštěvy příbuzných. Jejich příprava je jednoduchá a nezabere vám, v očekávaném vánočním spěchu, zbytečně moc času. […]
  • Vanilkové makronky: světový zákusek proti depresi!28. dubna 2019 Vanilkové makronky: světový zákusek proti depresi! Makronky je sladká pochoutka z Francie, kterou jakmile jednou ochutnáte, už bez ní nebudete moci žít. V dnešním receptu se podíváme na vanilkové makronky, které se hodí jak na oslavu […]
  • Rebarborový koláč s jahodami28. června 2019 Rebarborový koláč s jahodami Jahodová sezóna sice ještě nezačala a ještě si na ní nějaký ten čas počkáme, ale o rebarboře to už říci nemůže. Právě začíná na záhonku krásně růst a rozrůstat se, tak proč nevyzkoušet […]
  • No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem25. března 2019 No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem Jedno z nejoblíbenějších jídel mladých lidí. Rychlé, lehké, zvládne ho téměř každý a uspokojí i velmi náročné strávníky. Těstoviny s rajčaty a se sýrem jsou vynikající volbou pro všechny […]
  • Hráškový krém 1000x jinak12. dubna 2019 Hráškový krém 1000x jinak Hráškový krém není ani tak polévka, jako spíš výtečná omáčka. Pro tuto pochoutku má hodně lidí svůj vlastní název, já jí říkám lidově "hrašice". Název, který mi připomíná moji babičku, […]
  • Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy16. dubna 2019 Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy Recept na dvoubarevné koule jsem se naučila v cukrárně v centru Prahy, kde jsem strávila svá nejlepší léta. Po kuličkách byl vždy ten největší zájem, a tak jsem si dala záležet, abych se […]