Babičky recept! Jelení tokáň na hřibech

slv

Jelení tokáň na hři­bech je výbor­ná maďar­ská zvě­ři­no­vá pochout­ka, kte­rá bude urči­tě chut­nat a při­jde vhod v obdo­bí sil­vest­ra a novo­roč­ních oslav. Jeho pří­pra­va nepat­ří k těm nej­jed­no­duš­ším a jele­ní maso na talí­ří mít také kaž­dý den nebu­de­te, kaž­do­pád­ně se jed­ná o deli­ka­te­su, kte­rá může pří­jem­ně pře­kva­pit vaše pří­buz­né a zná­mé, kte­ří jsou zvyklí na zaje­tý ste­re­o­typ vep­řo­vé­ho nebo kuře­cí­ho masa. Mně jele­ní maso moc chut­ná a věřím, že vám zachut­ná také!

Recept pro 4 osoby:
  • 1 kg vykos­tě­né jele­ní kýty
  • 2 lží­ce sád­la
  • 3 vět­ší cibu­le
  • 1 lží­ce hlad­ké mou­ky
  • 1 hrst suše­ných hub
  • 1 dl kysa­né sme­ta­ny
  • 2 dl bílé­ho vína
  • hrst nase­ka­né petr­žel­ky
  • 2 bob­ko­vé lis­ty
  • sůl
  • mle­tý peopř
  • tymi­án
  • tro­cha výva­ru
  • 1 lží­ce raj­ské­ho pro­tla­ku

 

Jelení tokáň skvěle rozzáří silvestrovské hody
Jelení tokáň skvě­le roz­zá­ří sil­vestrov­ské hody

Na sádle osmah­ne­me dozla­to­va najem­no nakrá­je­nou cibu­li, na to dáme opéct maso nakrá­je­né na ten­ké nud­lič­ky. Přidáme raj­ský pro­tlak a chví­li nechá­me vydu­sit.

Osolíme, ope­pří­me, posy­pe­me tymi­á­nem a při­kry­té dusí­me tak půl hodi­ny. K polo­měk­ké­mu masu při­dá­me suše­né hou­by, kte­ré jsme si pře­dem namo­či­li do vody, bob­ko­vý list a jem­ně nase­ka­nou petr­žel­ku. Podusíme doměk­ka.

Mouku rozšle­há­me v kysa­né sme­ta­ně, při­li­je­me k masu a podu­sí­me dal­ších 10 minut. Na závěr ochu­tí­me bílým vínem. Jako pří­lo­hu podá­vá­me duše­nou rýži.

 

Zkusila jste někdy jele­ní maso? Chutnala vám tato pochout­ka tak, jako chut­na­la mně?

 

Tvojechvilka.cz

Ohodnoťte článek


Chcete být informováni o nových článcích? Přidejte se na náš...

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky:

  • Kotlety s rýží a vínem. Konečně ten správný recept!22. dubna 2019 Kotlety s rýží a vínem. Konečně ten správný recept! Kotlety s rýží a vínem na tento způsob dělám moc ráda doma, máme je s celou rodinou moc rádi. Na vepřové zkrátka nedám dopustit! Proto jsem ráda, že vám dnes představuji tento […]
  • To je bomba! Fleky se zelím, jak je neznáte10. dubna 2019 To je bomba! Fleky se zelím, jak je neznáte Dnes si ukážeme recept na velmi jednoduché jídlo, a to i pro sváteční kuchařky a kuchaře. Dříve jsem se vyžívala v domácích těstovinách, ale vzhledem k současnému výběru a […]
  • Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte!26. března 2019 Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte! Zapečené brambory s lilkem a rajčaty jsou jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Zdravé, lehké, jednoduché. Nejlépe se jídlo hodí do jara a léta, ale v dnešní době, kdy si ingredience můžeme […]
  • Hráškový krém 1000x jinak12. dubna 2019 Hráškový krém 1000x jinak Hráškový krém není ani tak polévka,  jako spíš výtečná omáčka. Pro tuto pochoutku má hodně lidí svůj vlastní název, já jí říkám lidově "hrašice". Název, který mi připomíná moji […]
  • Podzimní cibulačka nasytí nejen farmáře!2. dubna 2019 Podzimní cibulačka nasytí nejen farmáře! Cibulačka je oblíbená polévka zejména mezi farmáři! To jsem poznala již za svých mladých let, kdy jsem vyvářela, ještě coby svobodná a nezkušená děva, farmářům po celodenní šichtě na poli! […]
  • Salát z vařeného hovězího masa si zamilujete23. dubna 2019 Salát z vařeného hovězího masa si zamilujete Jsem milovnice salátů! Ať už se jedná o letní, ovocné saláty nebo hovězí salát, mám pro ně slabost. Saláty se hodí na slavnostní sešlosti s přáteli a nebo třeba jako lehká pochoutka při […]
  • Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept?30. března 2019 Citrónové brambory se hodí ke všemu! Znáte recept? Citrónové brambory jsou úžasnou, nízkokalorickou bombou, kterou musíte vyzkoušet. Jedná se o rychlé a levné jídlo, které oceníte nejen na jaře. Pokud máte možnost použít vlastní brambory […]
  • Rybí filé v rajčatech. No to si pochutnáte!8. dubna 2019 Rybí filé v rajčatech. No to si pochutnáte! Rybí filé v rajčatech patří mezi lehká jídla, která doporučuji k všednodennímu obědu nebo k večeři před spaním. Dejte si pozor, abyste si v obchodě vybrali vhodné filé. Pokud totiž […]
  • Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy!11. dubna 2019 Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy! Strouhaný jablkový koláč má kořeny na Moravě, kde byl ve 20. století považován za slavnostní dezert pro návštěvy z daleka. Lehký, nasládlý a hlavně lahodný. To je jablkový koláč. Jaký je […]
  • Trojbarevný koláč navodí vánoční pohodu!19. března 2019 Trojbarevný koláč navodí vánoční pohodu! Trojbarevný koláč je skvělým zimním dezertem, který se náramně hodí ke kávě, zimní pohodě a vánočním pohádkám. Navíc fakt, že má koláč opravdu tři barvy, ho dělá ještě atraktivnějším jak […]