Houbařská sezóna je tu! Máme pro Vás nejlepší recepty na houbové smaženice

5182767 img smazenice houbova smazenice smazenice z hub hobove recepty houby v3

Smaženice je prv­ní hou­bo­vý recept, kte­rá vás napad­ne, když si z lesa při­ne­se­te plný košík. Kde ros­tou hou­by, vám sice nepo­ra­dí­me, ale recep­ty na pocti­vou sma­že­ni­ci vám nabíd­ne­me hned tři! Který si oblí­bí­te?

Klasická sma­že­ni­ce je tra­dič­ní čes­ké hou­bo­vé jíd­lo, jehož základ tvo­ří samo­zřej­mě čer­stvé hou­by a vej­ce. Ideální je, když máte hou­by více dru­hů - sma­že­ni­ce je pak doslo­va kon­cer­tem nej­růz­něj­ších chu­tí. Kromě kmí­nu a cibul­ky do ní může­te při­dat i dal­ší suro­vi­ny pod­le chu­ti. Pamatujte ale na to, že méně je více a že by měla domi­no­vat chuť hub. Jak na to?

Tradiční sma­že­ni­ce
Suroviny (na 2 por­ce):

400 g čer­s­tvých hub
100 g más­la
4 ks vajec
1 ks cibu­le
kmín
pepř, sůl

Postup:

Houby očis­tí­me, oplách­ne­me ve vlaž­né vodě a nakrá­jí­me na plát­ky. Na sádle osmah­ne­me nadrob­no nakrá­je­nou, olou­pa­nou cibu­li, při­dá­me pokrá­je­né hou­by a pod pok­li­cí dusí­me asi 15 minut. Osolíme, ope­pří­me a za stá­lé­ho míchá­ní zali­je­me roz­mi­xo­va­ný­mi vajíč­ky, míchá­me do zhoust­nu­tí. Smaženice je nej­chut­něj­ší s chle­bem.

Houbová sma­že­ni­ce se sla­ni­nou a petr­žel­kou
Suroviny (na 2 por­ce):

200 g čer­s­tvých hub (liš­ky, žam­pi­o­ny)
80 g plát­ků pro­rost­lé sla­ni­ny
2 plát­ky tma­vé­ho tous­to­vé­ho chle­ba
malý sva­zek petr­že­lo­vé natě
sůl a čer­s­tvě mle­tý pepř

Postup:
Plátky sla­ni­ny pokrá­jí­me na vět­ší kous­ky, jar­ní cibul­ku nase­ká­me a vše ores­tu­je­me na mír­ném ohni. Pak při­dá­me pokrá­je­né hou­by, krát­ce podu­sí­me, vsy­pe­me kost­ky tous­to­vé­ho chle­ba, pro­hře­je­me a nako­nec směs ochu­tí­me nase­ka­nou petr­žel­kou, solí a čer­s­tvě mle­tým pepřem.

Doba pří­pra­vy: 20 minut

Smaženice z hub a jar­ní cibul­ky
Suroviny (na 2 por­ce):

300 g smě­si čer­s­tvých hub
střed­ní cibu­le
men­ší sva­zek jar­ní cibul­ky
lží­ce sád­la
lžič­ka drce­né­ho kmí­nu
sůl

Postup:

V pán­vi roz­pus­tí­me sádlo, při­dá­me nadrob­no nase­ka­nou cibu­li, nechá­me zesklo­va­tět, pak vsy­pe­me pokrá­je­né hou­by, kmín a dusí­me na mír­ném ohni doměk­ka. Hotovou směs oso­lí­me a podá­vá­me posy­pa­nou pokrá­je­nou jar­ní cibul­kou.
Doba pří­pra­vy: 15 minut

Ohodnoťte článek


Chcete být informováni o nových článcích? Přidejte se na náš...

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Profilový obrázek

Redaktor webu: Dnešnídoba.cz

Související příspěvky: