Kritiky.cz > Vaření > Recepty > Vánoční pomerančový dort babičky Marty

Vánoční pomerančový dort babičky Marty

ls

Vánoční pome­ran­čo­vý dort je napros­to úžas­ný dort, vře­le ho dopo­ru­ču­ji. Je vláč­ný, díky pome­ran­čům a mand­lím chut­ná vánoč­ně. V kom­bi­na­ci šál­ku dob­ré kávy a vánoč­ních pohá­dek se jed­ná o napros­tou idyl­ku, na kte­rou se celý rok těší­me. Tento recept pochá­zí z Francie, ale dosta­la jsem na něj tip od šéf­ku­cha­ře jed­né vyhlá­še­né restau­ra­ce v Kodani. Svět je oprav­du malý a výbor­né recep­ty letí svě­tem rych­le­ji než svět­lo.

Recept
  • 1 vel­ký pome­ranč
  • 8 vajec
  • 3/4 hrn­ku kru­pi­co­vé­ho cuk­ru
  • 1 hrnek mand­lí
  • 12 dkg hoř­ké čoko­lá­dy
  • čoko­lá­do­vá pole­va (pokud není, tak aspoň čoko­lá­da na vaře­ní)
  • 1 lží­ce rybí­zo­vé­ho dže­mu
Dejte si pozor, abyste pomeranče a citrony důkladně zbavila všech postřiků
Dejte si pozor, abys­te pome­ran­če a cit­ro­ny důklad­ně zba­vi­la všech postři­ků

Důkladně umy­tý pome­ranč nahru­bo nastrou­há­me celý i s kůrou. Mandle nase­ká­me nahru­bo (já ho dělám v mixé­ru), čoko­lá­du nakrá­jí­me na kous­ky, smí­chá­me se žlout­ky a při­dá­me sníh z bíl­ků. Hmotu nali­je­me do vyma­za­né a vysy­pa­né dor­to­vé for­my a dáme do vyhřá­té trou­by.

Pečeme 45 minut při 180 stup­ních Celsia, potom sní­ží­me tep­lo­tu a peče­me ješ­tě 15 minut. Vychladlý dort potře­me rybí­zo­vou zava­ře­ni­nou (zleh­ka) a pře­li­je­me čoko­lá­do­vou pole­vou. Uchováváme v chla­du. Mně tam „bohu­žel“ nikdy moc dlou­ho nevy­dr­ží, pro­to­že mí stráv­ní­cí ho vždy sně­dí na pose­ze­ní!

Pokud máte fantazii a chuť, Váš pomerančový dort může vypadat třeba takhle
Pokud máte fan­ta­zii a chuť, Váš pome­ran­čo­vý dort může vypa­dat tře­ba takhle
Pomerančový dort existuje v několika variantách
Pomerančový dort exis­tu­je v něko­li­ka vari­an­tách

TIP: Používáme-li k vaře­ní pome­ran­čo­vou kůru, je tře­ba zba­vit ji veš­ke­rých!! zbyt­ků škod­li­vých postři­ků. Totéž samo­zřej­mě pla­tí i o cit­ro­nech. Nejlepší je nejdřív vydr­nout pome­ranč (respek­ti­ve cit­ron) kar­táč­kem v tep­lé vodě a nechat ho přes noc vylou­ho­vat ve stu­de­né. Potom jen oplách­ne­me, utře­me a může­me se pus­tit do prá­ce. Jistota je jis­to­ta a tu já pre­fe­ru­ji.

Tvojechvilka.cz


Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky:

  • Francouzská cibulačka podle Týnuše Pobožné26. dubna 2019 Francouzská cibulačka podle Týnuše Pobožné Pro ty, kteří hledají recept na cibulačku podle české receptury, doporučuji přejít na tento článek. Francouzská cibulačka se od té české liší některými ingrediencemi, ale určitě stojí za […]
  • Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy!11. dubna 2019 Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy! Strouhaný jablkový koláč má kořeny na Moravě, kde byl ve 20. století považován za slavnostní dezert pro návštěvy z daleka. Lehký, nasládlý a hlavně lahodný. To je jablkový koláč. Jaký je […]
  • Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy16. dubna 2019 Recept na dvoubarevné koule z centra Prahy Recept na dvoubarevné koule jsem se naučila v cukrárně v centru Prahy, kde jsem strávila svá nejlepší léta. Po kuličkách byl vždy ten největší zájem, a tak jsem si dala záležet, abych se […]
  • Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept!6. dubna 2019 Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept! O Vánocích se můžeme obejít bez dortů, cukroví, dokonce i bez štrůdlu, ale bez vánočky v žádném případě. Ta prostě ke svátkům patří. V minulosti se dokonce do vánočky zapékal hrášek, a kdo […]
  • Kosmatice - smažené květy černého bezu4. června 2019 Kosmatice - smažené květy černého bezu Kdo neochutnal, neví, o jakou pochoutku našich babiček a prababiček, ve skutečnosti přichází. Suroviny: 8 až 12 čerstvých květů černého bezu (celé květenství) 8 lžic hladké mouky 1/2 […]
  • Vánoční bábovka od babi Maru! Mňamka ke kávě, která neomrzí29. dubna 2019 Vánoční bábovka od babi Maru! Mňamka ke kávě, která neomrzí Babi Maru bývala moje učitelka vaření a pečení, byl na ni spoleh a předala mi výtečné recepty, které používám do teď. Nejraději měla Vánoce, svátky klidu a rodinné pohody a tomu také […]
  • Novoroční čočka s uzeným uspokojí nejen Váš žaludek!19. dubna 2019 Novoroční čočka s uzeným uspokojí nejen Váš žaludek! Novoroční čočka je tradiční jídlo, které se podává na Nový rok. Čočku servíruji po novorčním přípitku spolu s okurkou a uzeným. Toto jídlo má svoji tradici a pověru, podle které vám čočka […]
  • Vanilkové makronky: světový zákusek proti depresi!28. dubna 2019 Vanilkové makronky: světový zákusek proti depresi! Makronky je sladká pochoutka z Francie, kterou jakmile jednou ochutnáte, už bez ní nebudete moci žít. V dnešním receptu se podíváme na vanilkové makronky, které se hodí jak na oslavu […]
  • Panicové23. května 2017 Panicové Ve Francii se píše rok 1740 a mladý Jamie Fraser se s kamarádem Ianem připojuje ke skupině žoldáků. Navzdory všem vhodným příležitostem ještě ani jeden z mladých mužů nepřišel o panictví a […]
  • Sváteční ořechová bábovka: recept našich babiček18. dubna 2019 Sváteční ořechová bábovka: recept našich babiček Bábovky všichni známe od svých babiček, které si je nemohou vynachválit. Nutno řict, že v minulosti byla bábovka velmi uznaváným zákuskem, který se podával jen v neděli, a nebo při […]