Kritiky.cz > Seriály > TV Recenze > Červený trpaslík / Red Dwarf aneb Britkom neporazitelný

Červený trpaslík / Red Dwarf aneb Britkom neporazitelný

CervenyTrpas
CervenyTrpas
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Je sko­ro těž­ké uvě­řit, že nám tahle smeč­ka bláznů dělá spo­leč­nost už od roku 1988, kdy se vypra­vi­li do vesmí­ru, respek­ti­ve v něm tro­chu zkej­sli a jejich sna­hy o návat na pla­ne­tu Zemi byly vět­ši­nou něčím pře­ru­še­ny a utnu­ty. Ať už odliš­ným časo­prosto­rem, absen­cí lodi nebo tím, že Země mezi­tím zmi­ze­la z vesmí­ru. Výsledek byl stej­ný – Kocou, Lister, Arnie Rimmer a Kryton blou­dí vesmí­rem a potká­va­jí se s pra­po­div­nost­mi jak vně, tak na vlast­ní lodí – tedy těžař­ském gigan­tu Červený trpas­lík.

Začalo to vlast­ně doce­la nevin­ně. David Lister si na palu­bu dotá­hl koč­ku, kte­rá nepro­šla karan­té­nou. Pak, jen tak mimo­cho­dem, zapo­mněl tře­tí tech­nik Arnold J. Rimmer zkon­t­ro­lo­vat tepel­ný štít lodi a posád­ku to zce­la sesmah­lo. Liste se těs­ně před­tím dostal díky tres­tu za onu koč­ku do časo­vé stá­ze a jeho kočka se ukry­la.

„Shirley Templová…když ti bylo šest­náct, zašil ses s ní ve skle­ní­ku. Slintal jsi bla­hem, ale uká­za­lo se, že jsi měl ruku v tep­lým kom­postu. Jsi nesku­tečnej skrb­lík, jsi pose­rout­ka všech pose­rout­ků. Strávil jsi den na lin­ce důvě­ry a čty­ři lidi spácha­li sebe­vraž­du a to si jeden sple­tl čís­lo s chtěl výsled­ky kri­ke­tu. Tvý pro­střed­ní jmé­no je Jidáš ale říkáš si Jonatán, pode­pi­su­ješ dopi­sy BDP, což zna­me­ná Bronzovej diplom za pla­vá­ní. Jsi pro­lha­nej úskočnej a svin­skej pre­vít s šar­mem a spo­le­čen­skou grá­cií filc­ky.“

David Lister o Arnoldu J. Rimmerovi

Senilní palub­ní počí­tač Holy pak pus­til Listera ze stá­ze, jeho kočka se vyvi­nu­la do Kocoura (rasa Felis Sapiens) a pro­to­že loď udr­ží jeden holo­gram živé bytos­ti, napro­gra­mo­val Holy i Rimmera, aby se Lister nezbláz­nil. Otázkou je, jak může Listerovi jako posled­ní­mu žijí­cí­mu člo­vě­ku na lodi pomo­ci k raci­o­na­li­tě oso­ba, se kte­rou strá­vil polo­vi­nu veš­ke­ré kon­ver­za­ce věta­mi typu „Polib mi.“

K těm­to zou­fal­cům se násled­ně při­dá andro­id / osob­ní slu­ha Kryton, kte­rý se sta­rá o jejich osob­ní potře­by, úklid lodi a občas najde na dal­ších palu­bách něco zají­ma­vé­ho, co se sta­rá o náplň spous­ty dílů.

Trpaslík půso­bí výpra­vou vlast­ně hroz­ně laci­ně. Ale vzhle­dem k totál­ní uje­tos­ti téhle kome­die je to prá­vě záměr a fun­gu­je to napros­to per­fekt­ně. Hlavní devi­zou seri­á­lu je totiž kon­ver­za­ce, respek­ti­ve při­rov­ná­ní, meta­fo­ry, nadá­vá­ní a spí­lá­ní dal­ším čle­nům posád­ky do vše­ho mož­né­ho.

Vzato kol a kolem vlast­ně tahle tlu­pa nemá na prá­ci nic tak význam­né­ho. Nejdou po zlo­čin­cích, neza­chra­ňu­jí civi­li­za­ce před zká­zou a neve­zou žád­ný význam­ný náklad jako cen­né doku­men­ty, věz­ně nebo zla­to. Spíš jsou to tako­ví vesmír­ní bez­do­mov­ci, kte­ří mají zatím co jíst a nasta­vi­li sice kurz lodi k Zemi, ale to bude ješ­tě něja­kou dobu trvat, tak­že mezi­tím se musí nějak zaba­vit.

Aniž by po tom ale tou­ži­li, dosta­nou se čas­to do hle­dáč­ku kos­mic­kých pirá­tů, vzbou­řen­ců, šíle­ných robo­tů nebo počí­ta­čů a bylo by cel­kem záhod­no tako­vé setká­ní občas pře­žít. S vyu­ži­tím tech­ni­ky lodi a vyná­le­zů, za kte­ré se nemu­sí sty­dět ani Stopařův prů­vod­ce po Galaxii nebo Doctor Who, se tak sna­ží uchrá­nit svůj pro­stor, živo­ty a někdy i zdra­vý rozum.

Základ: posád­ka lodi putu­jí­cí neko­neč­ným vesmí­rem stá­le nará­ží na mno­ho pro­blé­mů

Navíc:

  • inte­li­gent­ní smy­sl pro humor
  • obrov­ská spous­ta nará­žek na fil­my, hud­bu, his­to­rii, spo­leč­nost
  • cel­ko­vá uje­tost
  • bude­te ho milo­vat nebo nená­vi­dět, asi nic mezi tím
  • kla­sic­ka brit­ské­ho humo­ru

Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,68494 s | počet dotazů: 255 | paměť: 72046 KB. | 18.04.2024 - 20:25:38