Kritiky.cz > Vaření > Recepty > Tempeh zapečený s cuketou

Tempeh zapečený s cuketou

img 1253n

Tohle jídlo u nás sklidilo doma nevídaný úspěch - nebo přesněji hlavně tempeh, který vše doladil do dokonalé chuti a příjemně nás zasytil jako kus pořádného masa.

Co je to vlast­ně tem­peh?
Jsou to uva­ře­né sojo­vé boby, kte­ré jsou pro­rost­lé ušlech­ti­lou plíš­ní (podob­ně jako her­me­lín) a násled­nou fer­men­ta­cí vznik­ne koneč­ný pro­dukt. Vlivem fer­men­ta­ce se sojo­vé boby sta­nou zdra­ví pro­spěš­né, pro­to­že jsou zne­hod­no­ce­ny anti­nu­trič­ní lát­ky (sni­žu­jí výži­vo­vou hod­no­tu potra­vin), zvý­ší se podíl pro­tei­nů, vlákni­ny
i vita­mí­nů. Tempeh je skvě­lý zdroj bíl­ko­vin (vel­mi dob­rá zprá­va pro vega­ny a vege­ta­ri­á­ny), vita­mí­nů (hlav­ně vita­mí­nu B) a pro­bi­o­tik.

Existuje něko­lik dru­hů - tem­peh natu­ral je nut­né dochu­tit (nej­lé­pe mari­no­vat napří­klad v sojo­vé omáč­ce a ve smě­si koře­ní) a tepel­ně upra­vit. Dále je sma­že­ný, mari­no­va­ný, já ale nej­ra­dě­ji pou­ží­vám uze­ný, kte­rý chut­ná a voní po oříš­kách a uze­ném 🙂 Může se kon­zu­mo­vat i za stu­de­na - - sta­čí ho při­dat do růz­ných salá­tů, rizot,... Já na něj nedám dopus­tit v kom­bi­na­ci s kara­me­li­zo­va­ným medem! Dnes jsem ho ale zapek­la se zele­ni­nou a opět se nám potvr­di­lo, že tem­peh je výbor­né zpes­t­ře­ní naše­ho jídel­níč­ku.

Pár slov ke zdra­ví...

Tempeh bych urči­tě dopo­ru­či­la při rudekč­ní die­tě (pokud chce­te zhub­nout a nemít hlad), malým dětem, těhot­ným ženám i spor­tov­cům. Je zde vel­ká výho­da zastou­pe­ných bíl­ko­vin, níz­ký gly­ke­mic­ký index (to zna­me­ná, že dosta­ne­me až poz­dě­ji po jíd­le opět hlad a nebu­de­me mít ani del­ší dobu žád­nou chuť na slad­ké!) a význm­né množ­ství vita­mí­nu B (pre­ven­ce aftů, opa­rů, ekzé­mů, praských kout­ků a podob­ně).

4 por­ce - 45 minut

Ingredience
  • 2 velké cukety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 červená paprika
  • ? pórku
  • 1 balíček uzeného tempeh
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 1 špetka bylinkové soli
  • pepř, muškátový oříšek
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička skořice
Postup
1.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160. Omyté cukety přepůlíme na půl, vnitřek vydlabeme a odložíme dužinu do mísy.
2.
Nakrájíme na malé kousky česnek a orestujeme ho na olivovém oleji. Přidáme nakrájenou papriku, pórek a přidáme dužinu z cukety. Okořeníme a 3 - 5 minut restujeme. Nakrájíme na kousky tempeh a vložíme ho do pánve k zelenině na další 2 minuty. Uplně nakonec přidáme lžíci datlového sirupu, zamícháme a odstavíme.
3.
Vzniklou směsí poklademe připravené cukety, které již máme připravené na pekáči a vložíme na 20 minut do trouby - nebo na takovou dobu, dokud nezačne směs pomalu hnědnout a cukety nebudou měkké. Pokud jíte mléčné výrobky, na posledních pár minut můžeme přidat nastrouhanou Nivu.
4.
Podáváme se štouchanými brambory, batáty nebo rýží a trochou sosu. Možností je opravdu nespočet. Dobrou chuť!

Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem

  • Zelný salát na sladko30. května 2020 Zelný salát na sladko Tento salát je skvělý tip, když potřebujete rychle doplnit vitamíny, zažehnat jarní únavu a trochu barevně oživit své jídlo. Je trochu nasládlý, proto se skvěle hodí jako příloha k […] Posted in Recepty
  • Cizrna v krémové omáčce12. května 2020 Cizrna v krémové omáčce Chutné bezmasé jídlo, které přesvědčí i ty, kteří luštěniny nikdy moc nemuseli...   Cizrna je skvělá luštěnina. Spolu s červenou čočkou patří k nejlépe stravitelným […] Posted in Recepty
  • Chřestová polévka zdravě16. června 2020 Chřestová polévka zdravě Nikdy jsem chřest nejedla. Doma jsme ho jako malí neměli a ani později mě nelákal. Až teď, co zkouším různé nové věci, jsem na něj opět narazila. Co na něm ti lidé vidí? Vyzkoušela […] Posted in Recepty
  • Avokádová pomazánka11. května 2020 Avokádová pomazánka Na kurzech dětských svačinek ráda ukazuji domácí rychlé pomazánky a právě avokádová je u dětí moc oblíbená. A vlastně i u dospělých. Všechny nejprve odrazuje zelená barva, ale když si vše […] Posted in Recepty
  • Žitný kvásek20. června 2020 Žitný kvásek Přibližně dva roky si dělám svůj domácí kváskový chléb. Postupně se mnou tahle dobrota cestuje na mé přednášky a workshopy, někdy ho přivezu klientovi i do poradny, aby ochutnal […] Posted in Recepty
  • Salát z vařeného hovězího masa si zamilujete23. dubna 2019 Salát z vařeného hovězího masa si zamilujete Jsem milovnice salátů! Ať už se jedná o letní, ovocné saláty nebo hovězí salát, mám pro ně slabost. Saláty se hodí na slavnostní sešlosti s přáteli a nebo třeba jako lehká pochoutka při […] Posted in Recepty
  • Omáčka ze sušených rajčat27. května 2020 Omáčka ze sušených rajčat O omáčky k těstovinám, nokům nebo rýži u nás není nouze. Teď v zimě krásně prohřejí, zasytí a co je nejdůležitější - ukryjeme do nich téměř vše. Od zeleniny, co vám zbyla ještě v […] Posted in Recepty
  • Mandlový dort6. června 2020 Mandlový dort Zbylo mi doma ještě pár mandlí a moji kluci měli opět mlsnou. Dala jsem dohromady tyto dvě informace a začala v kuchyni kouzlit. A jak jsem tak čarovala, řekla jsem si, že to opět […] Posted in Recepty
  • Domácí borůvkový koláč23. června 2019 Domácí borůvkový koláč Pokud milujete borůvky a sladké, je tenhle koláč pro vás jako dělaný. Je sladký, ale i lehký a křehký zároveň, a když ho doma upečete, tak se po něm jen zapráší. Teď už jen sehnat […] Posted in Recepty
  • Z pohádkové postýlky - kniha23. května 2017 Z pohádkové postýlky - kniha Tato kniha je výběr pohádek, a to jak veršovaných, tak i normálně psaných. Jedna z těch klasických se jmenuje Smolíček pacholíček. V lese žil jelen zlaté parohy spolu se Smolíčkem […] Posted in Recenze knih

Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Další naše články...