Kritiky.cz > Vaření > Recepty > Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept!

Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept!

v1

O Vánocích se může­me obe­jít bez dor­tů, cuk­ro­ví, dokon­ce i bez štrůdlu, ale bez vánoč­ky v žád­ném pří­pa­dě. Ta pros­tě ke svát­kům pat­ří. V minu­los­ti se dokon­ce do vánoč­ky zapé­kal hrá­šek, a kdo měl to štěs­tí, že ho našel (a nezlo­mil si při­tom zub), byl celý dal­ší rok zdra­vý a šťast­ný. Byla to obdo­ba fran­couz­ské­ho tříkrá­lo­vé­ho kolá­če, kam se zapé­ká fazo­le. Já vánoč­ky pří­mo milu­ji a začí­nám jé péct už od říj­na, aby si celá moje rodi­na uži­la vánoč­ko­vou sezo­nu bez jakých­ko­liv pochyb­nos­tí. Vánočka nád­her­ně pro­vo­ní celý dům a k sní­da­ni si nedo­ká­žu před­sta­vit lep­ší pochout­ku!

Recept:
  • 75 dkg mou­ky (50 dkg polo­hrubé , 25 dkg hlad­ké)
  • 1/4 lit­ru mlé­ka (množ­tví je ori­en­tač­ní, při­dej­te, pokud se vám bude zdát mou­ka moc tuhá)
  • 4 žlout­ky
  • 1 lžič­ka soli
  • 15 dkg más­la
  • 15 dkg kru­pi­co­vé­ho cuk­ru
  • špet­ka mušká­to­vé­ho kvě­tu
  • 40 g drož­dí
  • 2 table­ty (nebo 1 lžič­ka) jed­lé sody
  • rozin­ky namo­če­né v rumu
  • vanil­ko­vý cukr
  • kůra z jed­no­ho cit­ro­nu
  • na poma­zá­ni bílek
  • na posy­pá­ní oře­chy nebo man­dle
Dejte si na uple­te­ní vánoč­ky zále­žet
Sváteční vánočka

Všechny pří­sa­dy si vyn­dej­te z led­ni­ce dřív, než začne­te pra­co­vat, aby neby­ly pří­liš stu­de­né. Mouku dokon­ce v zadě­lá­va­cí míse dávám na chvil­ku do trou­by vyhřá­té na 40 „C . Potom si při­pra­ví­me z tro­chy mlé­ka, cuk­ru a drož­dí kvá­sek (utře­me drož­dí s cuk­rem , zali­je­me vla­hým mlé­kem a dáme na tep­lo).

Smícháme všech­ny suché pří­sa­dy - mou­ku, cukr, vanil­ku, sůl, koře­ní, kůru, při­li­je­me vze­šlý kvá­sek, při­dá­me žlout­ky roz­kved­la­né v mlé­ce, roz­puš­tě­né más­lo a jed­lou sodu a vypra­cu­je­me hlad­ké těs­to.

Na vánoč­ku by mělo být těs­to tro­chu tuž­ší, ale zase ne pří­liš, musí se s ním dob­ře pra­co­vat. V závě­reč­né fázi pro­pra­co­vá­vá­ní při­dá­me rozin­ky nalo­že­né ale­spoň pár hodin v rumu. Těsto dáme kynout na tep­lé mís­to. Když vyky­ne popr­vé, těs­to „strh­ne­me“, to zna­me­ná, že ho zno­vu pro­pra­cu­je­me a nechá­me kynout nano­vo.

Pleteme

Některé zku­še­né kuchař­ky str­há­va­jí těs­to něko­li­krát, ale pod­le mě to jed­nou sta­čí. Potom je vyklo­pí­me na pomou­če­ný vál, roz­dě­lí­me na devět dílů, vytvo­ří­me si „šňůr­ky“ a ple­te­me: spo­dek ze čtyř, na to pro­střed­ní díl ze tří a vršek ze dvou.

Dáme na vymaš­tě­ný plech (radě­ji pou­ží­vám pečí­cí papír) a nechá­me ješ­tě asi 20 minut kynout. Potom špej­le­mi vánoč­ku pro­pí­chá­me, aby se v trou­bě neroz­je­la, mašlo­vač­kou poma­že­me bíl­kem, posy­pe­me oře­chy a ple­te­me v dob­ře vyhřá­té trou­bě 10 minut při 200 „C , pak 35 až 40 minut při tep­lo­tě 170 „C.

Vánočka s čajem nebo kávou. Dovedete si před­sta­vit lep­ší sní­da­ni?


Rada: Neotvíráme trou­bu v začát­ku peče­ní a nevy­ta­hu­je­me vánoč­ku ven, aby se nesra­zi­la. Po vyta­že­ní potře­me spo­dek mlé­kem, aby zůstal pěk­ně měk­ký po celou dobu ucho­vá­vá­ní. Uchováme zaba­le­nou v pečí­cím papí­ru pod skle­ně­ným poklo­pem. Tak vydr­ží jako čer­stvá až do Štěpána!

Líbí se Vám naše recep­ty? Koukněte na všech­ny exklu­ziv­ní recep­ty zde!

Tvojechvilka.cz

  • Sýrová kolečka na vánoční stůl! Recept od babi Maru20. března 2019 Sýrová kolečka na vánoční stůl! Recept od babi Maru Sýrová kolečka se náramně hodí jako vánoční pohoštění pro sváteční návštěvy příbuzných. Jejich příprava je jednoduchá a nezabere vám, v očekávaném vánočním spěchu, zbytečně moc času. […] Posted in Recepty
  • Pečený jablečný koláč22. června 2020 Pečený jablečný koláč Koláč z mandlové a kukuřičné mouky. Rychlý, jednoduchý a překvapivě nadýchaný jako obláček. Ingredience 50 g másla 6 jablek 100 ml rostlinného mléka (můžete použít kvalitní […] Posted in Recepty
  • Salát z vařeného hovězího masa si zamilujete23. dubna 2019 Salát z vařeného hovězího masa si zamilujete Jsem milovnice salátů! Ať už se jedná o letní, ovocné saláty nebo hovězí salát, mám pro ně slabost. Saláty se hodí na slavnostní sešlosti s přáteli a nebo třeba jako lehká pochoutka při […] Posted in Recepty
  • Ricotta, hrušky a čokoládové pokušení5. května 2020 Ricotta, hrušky a čokoládové pokušení Představte si chuť pomerančů, hrušek a čokolády. Neskutečně zajímavá kombinace, která vám projasní den! Moji Mírové měli svátek. A protože u nás láska prochází žaludkem, udělala jsem […] Posted in Recepty
  • Zapečené tortilly s červenými fazolemi6. června 2020 Zapečené tortilly s červenými fazolemi Někdy přijdete domu a máte hlad. Takový, že byste si normálně dali rohlík se salámem. To bylo dříve! Tato večeře vám zabere stejný čas, ale tělu dodáte mnohem více živin, budete se […] Posted in Recepty
  • Višňový čokoládový koláč18. června 2020 Višňový čokoládový koláč Višně mi nikdy nechutnaly - byly na mě moc kyselé a tak jsem na jídlo i na pečení preferovala třešně. Až minulý rok jsem z nich zkusila něco upéct a žasla jsem! Jejich nakyslá chuť […] Posted in Recepty
  • Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska!1. dubna 2019 Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska! Zelňaček je spousta, moc dobrá je i ta česká, ale já se chci s vámi dnes podělit o svůj vlastní, maďarský recept. Když jsem tuto poléku udělala poprvé, vnoučata po ní skočila a na mě […] Posted in Recepty
  • Recept na vánoční makronky konečně odhalen!12. dubna 2019 Recept na vánoční makronky konečně odhalen! Vánoční makronky jsou další ze řady makronkových receptů, které můžete na Tvojechvilka nalézt. V návaznosti na předchozí vanilkové makronky dnes přidáváme recept, který se hodí do vánoční […] Posted in Recepty
  • Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte!26. března 2019 Zapečené brambory s lilkem a rajčaty. Neodoláte! Zapečené brambory s lilkem a rajčaty jsou jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Zdravé, lehké, jednoduché. Nejlépe se jídlo hodí do jara a léta, ale v dnešní době, kdy si ingredience můžeme […] Posted in Recepty
  • Mátová zmrzlina26. června 2019 Mátová zmrzlina Otepluje se, tak proč si nezkusit vyrobit třeba osvěžující domácí "mátovou" zmrzlinu... 375 ml plnotučného mléka 375 ml smetany ke šlehání 150 g cukru 5 žloutků 80 g čerstvé máty 100 g […] Posted in Recepty

Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Další naše články...