Kuře z Marseille je typická jihofrancouzská pochoutka a tomu odpovídá i samotná chuť kuřete. Stačí vyrobit, usadit se ke stolu, ochutnat první sousta a v tu chvílí se octnete ve Středomoří a ucítíte nezaměnitelnou vůni všech velkých přístavů. Dejte kuřátku z Marseille šanci a nebudete litovat.
Recept pro 4 osoby
- 1 kuře
- 20 dkg slaniny
- 4 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 malá konzerva rajského protlaku
- šálek černých oliv
- 2 dl bílého vína
- sůl
- černý mletý pepř
- petrželka
Tohle jídlo se nejlépe připravuje v hlubokém litinovém pekáči s poklicí (cocotte), ale můžete použít i pekáček a místo poklice alobal. Syrové kuře rozdělíme na jednotlivé porce, osolíme a opepříme.
Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme, přihodíme nahrubo nasekanou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme kuře, protlak, překrájené vypeckované olivy, zalijeme bílým vínem a zvolna necháváme v troubě pod poklicí pobublávat asi hodinu.
Nespěcháme, neboť jak praví mnoho slavných kuchařů a kuchařek, pokud chcete spěchat, raději se vaření vyhněte obloukem!
Na závěr se nebojte ochutnat, abyste případně mohli přilít více vína či jinak dochutit. Šťáva by měla být hustá, kuře měkké, krásné červené barvy s černoolivovými akcenty.
Na talíři posypeme sekanou perželkou. Podáváme s bílým chlebem či bramborami, kromě vařených zkuste vyzkoušet i brambory selské!
TIP: Doporučuji nepoužívat Vodňanská kuřata. Raději sáhněte po kvalitních kusech a vůbec nejlépe po domácím chovu!
Zajímají vás další skvělé recepty exkluzivně pro čtenáře tvojíchvilky? Koukněte na celou sekci!
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
Nejnovější komentáře