Jiří Babica na cestách - kniha - recenze

6855044 jiri babica na cestach 400

Jiří Babica na cestách je kuchař­ka roz­dě­le­ná pod­le svě­ta­dí­lů a násled­ně i někte­rých zemí. Evropa je dost roz­leh­lá, tedy co se týká recep­tů v této kni­ze. Nejvíce před­pi­sů najde­te z Německa – pět – Myslivecký řízek, Cibulový koláč, Lipská dob­růtka, Vepřová peče­ně na zele­ni­ně, Salát ze sleďů. Kdo má rád tzv. moř­ské potvo­ry, tak by měl jít na stra­nu 28, kde se nachá­zí Belgie a její mušle. Pochopitelně není opo­mí­je­ná ani Francie – Brokolicový quiche.

U Itálie najde­me kla­si­ku – těs­to­vi­ny. Naši sou­se­dé z Polska se pre­zen­tu­jí dvě­ma recep­ty. Pirohy s borův­ka­mi a sme­ta­nou jsou jed­no­du­ché na pří­pra­vu a k tomu slad­ké, tak­že není pro­blém. Polský bigos je doce­la hut­né jíd­lo s pří­mě­sí suše­ných šves­tek. Pokud se bude­me bavit o Asii, tak to tu není jenom o Číně nebo Japonsku. Jiří Babica tro­chu zaris­ko­val a při­dal recep­ty z Afghánistánu. Ale milov­ní­ci kla­sic­ké asij­ské kuchy­ně se nemu­sí bát, je tu i Japonsko a jeho stan­dard v podo­bě sushi.

Afrika je tro­chu spor­ná, pro­to­že čeští lidé nejsou na tahle jíd­la zvyklí – Durbanská ját­ra. Amerika a pro změ­nu její kla­si­ka – Burger, wrap, chic­ken wings. K tomu tu máme ovšem i jih – Banány v kara­me­lu, Coxinha, Empanadas. Austrálie je závě­reč­ný a asi nej­leh­čí z pohle­du v uvo­zov­kách zatí­že­ní žalud­ku, svě­ta­díl. Máme tu salá­ty nebo Slaninový koláč, k tomu Pavlova s jaho­da­mi.

Tahle kuchař­ka je zase to samé, co ostat­ní. Je tu něco dob­ré i něco zlé. To je tak všu­de, ale je to i věc názo­ru. Některé recep­ty se dají při­pra­vit bez sebe­men­ší změ­ny, jiné zase zno­vu pře­dě­lat. Vesměs pat­ří však mezi pove­de­né. Má 204 stran.

Věnovalo nakla­da­tel­ství Eminent.

  • Autor: Jiří Babica
  • Žánr: kuchař­ky
  • Nakladatelstvi: Eminent
  • Datum vydá­ní: 2012

Ohodnoťte článek

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky: