Kritiky.cz > Recenze her > Star Trek: Elite Force 2

Star Trek: Elite Force 2

n200907261935 ST
n200907261935 ST
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Star Trek - ObalMáte rádi Star Trek? Nemyslím tím zbož­ňo­vá­ní jed­not­li­vých hrdi­nů, pře­mě­ňo­vá­ní bytu na jed­nu z palub vesmír­né lodi, nadá­vá­ní náhod­ným ošk­li­vým kolemjdou­cím do Ferengů, ba ani nacvi­čo­vá­ní před zrca­dlem zve­dá­ní jed­no­ho obo­čí nebo pohy­bu ruky a pove­lu Vpřed! Mám na mys­li zdra­vý vztah, žád­né šíle­ní nad Kirkovým pří­čes­kem.

 

Pokud se chce­te podí­vat po USS Enterprise, hodit si řeč s Picardem, sáh­nout na něja­ký ten pha­ser, roz­ve­se­lit zele­ným sli­zem nepřá­tel pár cho­deb kde­si v dale­kém vesmí­ru, kte­ré­mu se kaž­dá rozum­ná lid­ská noha vyhne, zachrá­nit něko­lik živo­tů a po služ­bě si lehce zaflir­to­vat, to vše za hez­ké­ho hudeb­ní­ho dopro­vo­du s množ­stvím ani­ma­cí, tak se nabí­zí sluš­ná vol­ba v podo­bě Star Trek: Elite Force 2.

 

ST-LoďPovíme  si něco k pří­bě­hu! Převtělíte se do těla Alexe Munroa, kte­rý byl kdy­si veli­te­lem elit­ní­ho zása­ho­vé­ho Hazard týmu na Voyageru, jenž se úspěš­ně vrá­til z Delta kvad­ran­tu. Časy se mění, po chvil­ko­vém odpo­čin­ku, něko­li­ka pro­slo­vech a jiných napros­to bez­vý­znam­ných drob­nos­tech, jež utvá­ře­jí celý náš život, se dozví­te, že sta­rý Hazard Team je roz­puš­těn a všich­ni jeho čle­no­vé jsou pře­ve­le­ni na jiné pozi­ce. Z úst kan­ce­lář­ské krys­ky si vyslech­ne­te něko­lik pozná­mek, za kte­ré by si zaslou­ži­la dostat jed­nu do svých drzých den­tes, avšak mezi odcho­dem do civi­lu a služ­bou ve funk­ci instruk­to­ra na Hvězdné aka­de­mii, zvo­lí­te Akademii.

 

Jste zku­še­ný důstoj­ník, kte­ré­ho je na tuhle prá­ci ško­da, no a pak je tu vaše kar­ma - všim­ne si vás legen­dár­ní kapi­tán Jean-Luc Picard (jak už je dob­rým zvy­kem, dabo­va­ný tele­viz­ním před­sta­vi­te­lem) a nabíd­ne služ­bu na nemé­ně legen­dár­ní Enterprise. Copak asi udě­lá­te? Správně! Poděkujete. Brnknete pár sta­rým přá­te­lům z Voyageru a sesta­ví­te si vlast­ní tým. S ním se po zby­tek hry vydá­vá­te na čet­né výsad­ky a prů­zkum­né mise. 

 

ST-Chodba na EnterprisePřestože je ST: EF 2 vlast­ně line­ár­ní stří­leč­kou, je zde náznak děje, kdy nej­pr­ve řeší­te jed­nu záha­du, poz­dě­ji zjis­tí­te, že něco musí být v poza­dí toho vše­ho, až nako­nec bude­te tušit jak, ale ne kdo a proč. Do děje zachraň hod­né, zlik­vi­duj zlé, je zasa­ze­na dal­ší pří­bě­ho­vá linie. Půjde o váš sou­kro­mý život a že tohle bude hezká sta­rost, mohu slí­bit. Nic pře­vrat­né­ho, ale přes­to doká­že pří­běh zaujmout.

 

Pokud jde o zbra­ně, na jejich nedo­sta­tek se nejde stě­žo­vat. Budou růz­ných tva­rů a barev. Máme tu pha­ser, kte­rý je vět­ši­nou dob­rý tak na roz­dě­lá­ní tábo­rá­ku (čas­to však bude nej­lep­ším pří­te­lem, jeli­kož má vlast­ní ener­ge­tic­ký zdroj a nemu­sí se do/nabíjet), fede­rač­ní puš­ku, jakousi „bro­kov­ni­ci“, ostře­lo­va­cí puš­ku (hod­ně dob­rá, ale bohu­žel se dlou­ho nabí­jí a stří­lí jen jed­nu ránu), rotač­ní kulo­met (plýtvá­ni nábo­ji, zato na vel­ké­ho nepří­te­le oprav­du pla­tí), attrexi­an­skou plasmo­vou puš­ku (je fajn a dost ji bude­te pou­ží­vat), pak gra­ná­to­met (zase na sku­pin­ky nepřá­tel) a ješ­tě něco se také najde.

 

ST-MutantiDobíjíte je buď zís­ká­vá­ním zásob­ní­ků s nábo­ji nebo plazmou. Zajímavým zpes­t­ře­ním je tri­kor­der, s jehož pomo­cí zjis­tí­te struk­tu­rál­ní inte­gri­tu růz­ných povrchů, lase­ro­vé pas­ti nebo tře­ba zdroj uni­ka­jí­cí­ho ply­nu. Též se uplat­ní při logic­kých hádan­kách, ale neboj­te se o mozko­vé závi­ty, půjde o sinu­so­i­dy, kte­ré máte upra­vo­vat pod­le dané­ho vzo­ru 1:1 a spo­jo­vá­ní el. obvo­dů, i kdy­by to nešlo hned, po pár zkra­tech obje­ví­te správ­ný postup.

 

Umělá inte­li­gen­ce nepřá­tel je sym­pa­tic­ky růz­no­ro­dá, i když může mís­ty vzni­kat dojem, že ti chytřej­ší se vám odmí­ta­jí během celé hry uka­zo­vat, a tak posí­la­jí své jed­no­duš­ší spo­lu­bo­jov­ní­ky. Autoři nicmé­ně zvo­li­li chvá­ly­hod­ný pří­stup inte­li­gent­ní­ho roz­mís­ťo­vá­ní nepřá­tel v rozum­ném počtu (sem tam umís­tí zálud­nou stříl­nu, někdy je útoč­ní­ků něko­lik vln, jin­dy se obje­vu­jí spo­ra­dic­ky), tak­že hra půso­bí pře­ce jen vyrov­na­ně. Pokud jde o růz­né rasy, setká­me se zde s lid­mi (vel­ké pře­kva­pe­ní), Klingony, Romulany, Ferengy, Attrexiany, Idrylly, vel­mi nepřá­tel­ský­mi mutan­ty (a to jak pozem­ní­mi, tak léta­jí­cí­mi).

 

ST-AkceBohužel hra nena­bí­zí dosta­tek vol­né­ho pro­sto­ru pro samot­né­ho hrá­če. Jste vede­ni za ručič­ku, a nemů­že­te se ztra­tit, nemů­že­te odbo­čit, musí­te stá­le kupře­du. Většinou veš­ke­rou prá­ci dělá­te vy. Vy musí­te krýt kole­gu při ote­ví­rá­ni zám­ků nebo jste to prá­vě vy, kdo čirou náho­dou má k něja­ké­mu vypí­na­či nej­krat­ší ces­tu. Někdy v prů­bě­hu mise odpad­nou čle­no­vé týmu a musí­te ji dodě­lá­vat bez pomo­cí. Vlastně se mi nesta­lo, že by někdo z mého týmu zemřel při vyko­ná­vá­ni slu­žeb­ních povin­nos­tí, pokud byl někdo zra­něn nebo i exnul, tenhle osud pro něj uchys­tal zákeř­ný pro­gra­má­tor. Je oprav­du smut­né, že nemů­že­te objek­ty obchá­zet, nebo se vydat k cíli jinou ces­tou, musí­te po pře­dem vyty­če­né tra­se.

 

Není tře­ba dodá­vat, že po vaší smr­ti hra kon­čí, tak­že se poo­hléd­ně­te po ulo­že­né pozi­ci. Hra nabí­zí „quick save“, i nor­mál­ní ulo­že­ní pod libo­vol­ným jmé­nem. Také umí na kon­ci vypi­so­vat per­cen­tu­ál­ní úspěš­nost vaší střel­by a počet vystře­le­ných rán.

 

ST-RomulankaNedá mi to, a musím vychvá­lit pro­stře­dí, kde se bude­te pohy­bo­vat. Často půjde o vnitř­ky lodí, kte­ré vypa­da­jí skvost­ně (pokud máte dost času si je pro­hlí­žet), nesmě­jí chy­bět výzkum­né sta­ni­ce a povrchy pla­net. Stane se i to, že se juk­ne­te se do jes­ky­ně, při­čich­ne­te ke kytič­kám a smo­čí­te tlap­ky v poto­ce, to vše za lahod­né­ho zně­ní lase­ro­vých paprs­ků nepřá­tel. No a jed­ním z nej­po­ve­de­něj­ších momen­tů ve hře je sou­boj na tru­pu Enterprise ve vesmí­ru. Prostředí se čile stří­da­jí, a tak vás hra­ní roz­hod­ně neo­mr­zí kvů­li jed­no­tvár­nos­ti loka­cí.

 

Star Trek: EF 2 se řadí mezi FPS a běží na Quake III engi­nu, což jí ovšem neu­bí­rá na krá­se a nejste-li roz­maz­le­ni nej­no­věj­ší­mi hra­mi a nemáte-li lať­ku, pod kte­rou nejde­te, tuhle sku­teč­nost jis­tě vel­ko­ry­se pře­hled­ne­te. Vlastně není co pře­hlí­žet, hra vypa­dá dob­ře.

 

Hudba by nemě­la niko­ho ura­zit, fanouš­ky seri­á­lu, řekl bych, potě­ší víc, ale pokud jste seri­á­lem neza­sa­že­ni, stej­ně zkla­má­ni nebu­de­te. Nastavení ovlá­dá­ní dle mého názo­ru pat­ří mezi typ „user fri­en­dly“, tak­že se nemu­sí­te při­způ­so­bo­vat vy, vše se dá změ­nit dle vlast­ních přá­ní. Jinak se jed­ná o kla­sic­kou kom­bi­na­ci klá­ves­ni­ce + myš.

 

ST-BojV pod­sta­tě jde o pokra­čo­vá­ní Star Trek: Voyager Elite Force, kte­rý jsem ovšem žel Bohu nehrál (pokud nepo­čí­tám demo), tedy nemo­hu sou­dit, zda je dvoj­ka něco víc, nebo jen nasta­vo­va­nou kaší. I kdy­by pla­ti­la dru­há mož­nost, při­znám se, že mi chut­na­la, ale bohu­žel jako všech­no dob­ré - rych­le zmi­ze­la. Star Trek: Elite Force 2 je hrou na pár dnů, kdy se posa­dí­te před elek­tro­nic­ké­ho miláč­ka, zastří­lí­te si, nechá­te se unést pří­bě­hem a podí­vá­te se na něko­lik pěk­ných fil­meč­ků. Věru ško­da, že je tak krát­ká, na dru­hou stra­nu, pokud by pří­běh zůstal stej­ný, tak by šla pro­dlou­žit jen za cenu dal­ších „vyhla­zo­va­cích“ pasá­ží, to by už neby­lo zají­ma­vé.

 

Pokud sto­jí­te o del­ší ST záži­tek, nezbý­vá než sáh­nout po někte­ré z kva­lit­něj­ších knih ze svě­ta ST: J. Blish Star Trek (Příběhy kos­mic­ké lodi Enterprise), J. Blish a J. A. Laurencová Star Trek Klasické pří­běhy kni­ha 1+2, Jean Lorrach Vraždy ve vul­kán­ské aka­de­mii, Diane Duane Doktorovy roz­ka­zy, J. M. Dillard Nejzazší hra­ni­ce nebo per­fekt­ní Imzhadi od P.Davida či Vendetta. (Tady si ale dovo­lím poznám­ku: jestli­že sku­teč­ně nachá­zí­te záli­bu v ST, tak se, pro­sím, vyhně­te kni­hám jako Loď duchů či Strážci míru, ani tako­vý Boj o moc od Howarda Weinsteina mít nemu­sí­te, cel­ko­vě o nic nepři­jde­te).

 

Název : Star Trek: Elite Force 2

Žánr : FPS

Výrobce : Ritual Entertainment

Vydáno : 2003

Min. kon­fi­gu­ra­ce : CPU 600, 128 MB RAM

Multiplayer : ano


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • #2085: Před Incalem17. prosince 2019 #2085: Před Incalem Před Incalem (Avant l'Incal)Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako příběhy "Avant l'Incal" (1988), "Détective privé de […] Posted in Recenze komiksů
  • Šťastnou cestu14. července 2004 Šťastnou cestu Do děje filmu je divák vhozen bez velkých okolků. Žádné zdlouhavé úvody, představování postav, hned po pár minutách přijde jedna ze dvou hlavních zápletek: po premiéře svého nového filmu […] Posted in Filmové recenze
  • It (2017)11. ledna 2018 It (2017) Pennywise v novém kabátku přichází…Děti třeste se!!! V městě Derry během půlroku záhadně zmizelo několik dětí. Jedním z nich byl i malý chlapec Georgie a jeho […] Posted in Horory
  • Připoutejte se, prosím!23. února 2004 Připoutejte se, prosím! Bývalý letec náhodou cestuje na palubě letadla, které nemá kdo pilotovat a ve kterém se dějí neuvěřitelné věci.Vojenský veterán, bývalý letec Ted Striker, se živí jako taxikář. Léta už […] Posted in TV Recenze
  • Short Goal by Liam Kirk22. května 2021 Short Goal by Liam Kirk Posted in Videa
  • #DP164: Kang Dobyvatel se dočká vlastní minisérie22. května 2021 #DP164: Kang Dobyvatel se dočká vlastní minisérie  Autorem článku je Daniel PaličkaKang Dobyvatel (v angličtině Kang the Conqueror) je dodnes považován za jednoho z největších avengerovských záporáků vůbec. Stvořil jej legendární […] Posted in Recenze komiksů
  • Harran si užijete v češtině. Dying Light od polského...25. listopadu 2020 Harran si užijete v češtině. Dying Light od polského... Harran si užijete v češtině. Dying Light od polského Techlandu se dočkalo kompletního českého překladu. Posted in Krátké herní aktuality
  • Titulky k Vikings S06E03 - Ghosts, Gods and Running Dogs12. prosince 2019 Titulky k Vikings S06E03 - Ghosts, Gods and Running Dogs Bjorn se chystá na pomoc králi Haraldovi. Lagertha pořádá slavnost, brzy ale bude nucena přehodnotit svůj postoj už nebojovat. Král Olaf chystá past. Titulky pro vás přeložila kvakkv. Posted in Titulky
  • Clona7. září 2011 Clona Příběh duchařských fotek je starý, jako fotoaparát sám. Kroutíme nad nimi hlavou, smějeme se jim, ťukáme na čelo… dokud nám z fotolabu […] Posted in Recenze
  • Matky, které se proslavily díky svým dětem25. září 2019 Matky, které se proslavily díky svým dětem Letuška, zdravotní sestřička, tanečnice u tyče. To byly jejich původní profese, než se z nich staly mediální hvězdy. K tomu, aby se pravidelně objevovaly na titulních stranách bulvárních […] Posted in Filmové a televizní aktuality
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,47781 s | počet dotazů: 261 | paměť: 71919 KB. | 29.03.2024 - 06:05:01