Kritiky.cz > Recenze knih > Rajčata a papriky - na zahradě, ve skleníku, hydroponicky

Rajčata a papriky - na zahradě, ve skleníku, hydroponicky

117604 350 0 fit
117604 350 0 fit
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Rajčata a papri­ky se těší stá­le vět­ší obli­bě při pěs­to­vá­ní i jejich vše­stran­né­mu vyu­ži­tí v kuchy­ni. První zmín­ky o raj­ča­tech pochá­zí z Itálie z roku 1554 a z Anglie z roku 1576. Pálivá papri­ka byla dove­ze­na roku 1493 Kryštofem Kolumbem. Pojďte se spo­leč­ně se mnou a s tou­to pub­li­ka­cí odbor­ní­ků z Mendelovy uni­ver­zi­ty z Brna Roberta Pokludy a Františka Kobzy podí­vat, jak na to, aby se vám tyto výteč­né plo­di­ny na vaši zahrád­ce daři­ly. 

Kniha je roz­dě­le­na na dva vět­ší cel­ky. V jed­nom se auto­ři zabý­va­jí raj­ča­ty a ve dru­hém papri­ka­mi. To odkud pochá­zí, jak se pěs­tu­jí ve skle­ní­ku, foli­ov­ní­ku, či záho­nech, dále zde nalez­ne­te vel­ké množ­ství odrůd, a jak je chrá­nit před škůd­ci. V kni­ze najde­te i mož­né cho­ro­by plo­dů, také jak lze rost­li­ny pěs­to­vat hyd­ro­po­nic­ky, ale také jejich vyu­ži­tí v kuchy­ni. V hlav­ní roli této mono­gra­fie je raj­če jed­lé a papri­ka roč­ní. Na kon­ci kni­hy nalez­ne­te seznam pou­ži­té lite­ra­tu­ry, pou­ži­tých zkra­tek a abe­ced­ní rejstřík názvů.

Publikaci dopo­ru­čím všem začá­teč­ní­kům, ale i zku­še­ným pěs­ti­te­lům, odbor­ní­kům i stu­den­tům. Kniha obsa­hu­je mno­ho cen­ných rad, boha­tou foto­ga­le­rii, tabul­ky i růz­né gra­fy.

Tato mono­gra­fie je napros­to skvě­lá. Jelikož jsem váš­ni­vá pěs­ti­tel­ka vše­ho mož­né­ho, raj­čat a paprik tak­též, tak bude pro mě tato kni­ha vel­kým pomoc­ní­kem a rád­cem. Na trhu je oprav­du mno­ho odrůd a díky této pub­li­ka­ci jsem se v nich veli­ce dob­ře ori­en­to­va­la. Moc se těším, až si na příští sezó­nu poří­dím nové odrů­dy, zasa­dím a bude si je pěs­to­vat. Také moc ráda zava­řu­ji a zpra­co­vá­vám své výpěst­ky. Letos se obě tyto plo­di­ny více než vyda­ři­ly. Také jsem se zde dozvě­dě­la mno­ho zají­ma­vos­tí o půvo­du raj­čat a paprik a jejich mož­né cho­ro­by. Které samo­zřej­mě nechce žád­ný pěs­ti­tel.

Ukázka z kni­hy:

Název toho­to rost­lin­né­ho rodu má ve vět­ši­ně evrop­ských jazy­ků základ ve slo­vě „toma­to“, jenž pochá­zí z aztéc­ké­ho jmé­na „toma­tl“ čti „tuma­tl“. Původní oby­va­te­lé od Peru po Mexiko „šlech­ti­li“ raj­ča­ta na vět­ší veli­kost plo­dů, což moh­lo vést k jejich pojme­no­vá­ní (tomana=nadouvající se). Česky název raj­če­te má svůj původ nej­spí­še v němec­kém ozna­če­ní „Paradiesapfel“ raj­ské jabl­ko. Dnes je raj­če nej­vý­znam­něj­ší zele­ni­nou na svě­tě, ale ješ­tě před 200 lety bylo v Evropě vyjma Španělska ozdob­nou jedo­va­tou rari­tou pan­ských bota­nic­kých zahrad, pří­pad­ně rost­lin­nou léči­vou. První písem­né zmín­ky a popi­sy o raj­ča­tech pochá­zí z Itálie (1554) a z Anglie (1576). Ve Španělku je raj­če pěs­to­vá­no od 17.století, ale ve střed­ní Evropě se pěs­to­vá­ní raj­čat jako význam­né zele­ni­ny roz­ší­ři­lo až po 1.světové vál­ce. Ve svě­tě se dnes raj­ča­ta pěs­tu­jí na plo­chách od 4,5 do 5 mil.ha.

Významná jsou raj­ča­ta pro vyso­kou nutrič­ní hod­no­tu plo­dů, obsah vita­mí­nů a mine­rál­ních látek. Oblíbené jsou pro pří­mý kon­zum a hos­po­dář­sky význam­né je jejich mno­ho­stran­né vyu­ži­tí a for­my zpra­co­vá­ní.

Autoři: Robert Pokluda, František Kobza

Fotografie: archív auto­rů

Vydáno: 2022, Grada Publishing, a.s, Praha

Počet stran: 120

Vazba kni­hy: lepe­ná vaz­ba

ISBN 978-80-271-1760-4

Knihu může­te kou­pit zde


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,55256 s | počet dotazů: 262 | paměť: 72180 KB. | 25.04.2024 - 19:55:58