Kritiky.cz > Vaření > Recepty > Quinoa s červenou řepou a tofu

Quinoa s červenou řepou a tofu

img 1146n

Ke quinoe se většina z nás zatím staví s nedůvěrou. Neví, jak ji dochutit, aby byla dobrá, s čím ji podávat, prostě jak s ní naložit... Tato kombinace vás ale dostane! Houbovo-špenátová směs, kterou krásně doplňuje sladká řepa, vynikne s mírně nakyslou zálivkou, kde tou poslední tečkou je restované tofu na medu. Spousta chutí, které dohromady tvoří skvělé jídlo.

Čekala jsem, jak se k tomuhle jídlu posta­ví moji klu­ci, ale výsle­dek mě mile pře­kva­pil! Oba baš­ti­li, až se jim děla­ly bou­le za uši­ma a man­žel si dokon­ce při­dal! Takže qui­noe tři­krát zdar! - a může­me jí zařa­dit na náš jídel­ní­ček.

Pár slov ke zdra­ví...

Quinoa je jed­na z nej­star­ších obi­lo­vin pochá­ze­jí­cí z Jižní Ameriky. Je to vyso­ce výživ­ná potra­vi­na a jed­na z jejích hlav­ních před­nos­tí je její bíl­ko­vin­né slo­že­ní. Jsou v ní zastou­pe­ny téměr všech­ny dostup­né pro­tei­ny, tak­že pro vege­ta­ri­á­ny a vega­ny je to vel­mi hod­not­ná potra­vi­na. Má vyso­ký podíl hor­čí­ku a vita­mí­nu B2, pro­to pro­spí­vá lidem, kte­ří trpí na migré­ny. Je to jed­na z nej­bo­hat­ších potra­vin na žele­zo. Napomáhá při sni­žo­vá­ní krev­ní­ho tla­ku, při dia­be­tu a při rako­vi­ně tlus­té­ho stře­va. Je to zkrát­ka super­po­tra­vi­na, se kte­rou se vypla­tí si občas obo­ha­tit jídel­ní­ček.

4 por­ce - 30 minut

Ingredience
Quinoa
  • 120 g quinoy
  • ? litru vody
  • 1 lžíce sojové omáčky Shoyu
  • 1 červená řepa
  • větší hrst sušených lesních hub (můžete nahradit žampiony)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce jablečného octa
  • 80 g baby špenátu
Zálivka
  • 250 ml vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce medu
  • ? lžičky kurkumy
Tofu
  • 2 balíčky uzeného tofu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce agáve sirupu
Postup
1.
Nejprve si namočíme sušené houby, minimálně na půl hodiny. Quinou propláchneme ve studené vodě a vložíme na hlubokou pánev. Zalijeme
? litrem vody a přidáme lžíci sojové omáčky. Přivedeme k varu a vaříme čtvrt hodiny.
2.
Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na tenké nudličky. Do hrnce nalijeme olivový olej a orestujeme na něm česnek a koření. Jen chvilku - aby se rozvinula vůně koření, ale nespálil se česnek. Přidáme scezené houby, řepu a jablečný ocet a restujeme, dokud houby nejsou měkké. Úplně nakonec vmícháme špenát.
3.
Všechny ingredience na zálivku smícháme. Quinou promícháme se směsí z červené řepy a hub, pak dochutíme zálivkou.
4.
Nakrájíme tofu na kousky. Začneme restovat na rozpálené pánvi a po chvilce přidáme med a sirup. Párkrát promícháme, počkáme, až med se sirupem trochu zkaramelizuje a můžeme podávat s hotovou quinoou.

Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem

  • Klíčím, klíčíš, klíčíme!16. května 2020 Klíčím, klíčíš, klíčíme! Přes zimu a hlavně teď, ke konci zimy, kdy už nám dochází veškerá uskladněná zelenina a netrpělivě vyhlížíme přicházející jaro, se nám hodí pořádný doping plný minerálů a vitamínů. […] Posted in Recepty
  • Zelný salát na sladko30. května 2020 Zelný salát na sladko Tento salát je skvělý tip, když potřebujete rychle doplnit vitamíny, zažehnat jarní únavu a trochu barevně oživit své jídlo. Je trochu nasládlý, proto se skvěle hodí jako příloha k […] Posted in Recepty
  • Celý život18. května 2017 Celý život Útlá knížka, která však ve svém textu dokáže obsáhnout, jak již sám název napovídá, celý život jednoho muže. Muže, který by pro spoustu lidí asi nebyl ničím výjimečný, avšak doba, kterou […] Posted in Recenze knih
  • Cizrna v krémové omáčce12. května 2020 Cizrna v krémové omáčce Chutné bezmasé jídlo, které přesvědčí i ty, kteří luštěniny nikdy moc nemuseli...   Cizrna je skvělá luštěnina. Spolu s červenou čočkou patří k nejlépe stravitelným […] Posted in Recepty
  • Ricotta, hrušky a čokoládové pokušení5. května 2020 Ricotta, hrušky a čokoládové pokušení Představte si chuť pomerančů, hrušek a čokolády. Neskutečně zajímavá kombinace, která vám projasní den! Moji Mírové měli svátek. A protože u nás láska prochází žaludkem, udělala jsem […] Posted in Recepty
  • Avokádová pomazánka11. května 2020 Avokádová pomazánka Na kurzech dětských svačinek ráda ukazuji domácí rychlé pomazánky a právě avokádová je u dětí moc oblíbená. A vlastně i u dospělých. Všechny nejprve odrazuje zelená barva, ale když si vše […] Posted in Recepty
  • Omáčka ze sušených rajčat27. května 2020 Omáčka ze sušených rajčat O omáčky k těstovinám, nokům nebo rýži u nás není nouze. Teď v zimě krásně prohřejí, zasytí a co je nejdůležitější - ukryjeme do nich téměř vše. Od zeleniny, co vám zbyla ještě v […] Posted in Recepty
  • Letní ovocný koláč14. května 2020 Letní ovocný koláč Přináším vám recept na koláč, který můžete použít s jakýmkoli ovocem - je výborný s třešněmi, jahodami, švestkami, rynglemi, na podzim si ho dejte s jablky nebo hruškami. Drobenka je […] Posted in Recepty
  • Žampionová MIX omáčka8. května 2020 Žampionová MIX omáčka Základ této omáčky je v tom, že nemusíte zahušťovat jíškou, pracně dlouho vařit a že máte do pěti minut hotový dobrý oběd pouze z rostlinných zdrojů. Prostě to všechno vezmete […] Posted in Recepty
  • Lívance, co voní kokosem...26. května 2020 Lívance, co voní kokosem... Už týden za mnou chodil Mireček, jestli bych mu udělala lívance, že má na ně obrovskou chuť. A protože teď v zimě nás občas potrápí rýma a kašel, kravské mléko, které hodně zahleňuje, […] Posted in Recepty

Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Další naše články...