Zázvor, skvělý pomocník při rýmě a nachlazení

  •  
zázvor


Když nás postih­ne rýma, kašel a nachla­ze­ní, není to zrov­na dva­krát pří­jem­ná zále­ži­tost a bohu­žel prá­vě v tom­to nevlíd­ném poča­sí se nám to málo­kdy vyhne. Po čem ale rych­le sáh­nout, abychom již s prv­ní­mi pro­je­vy rýmy nebo kaš­le zato­či­li v prvo­po­čát­ku?

Naprosto skvě­lým a hlav­ně dostup­ným pomoc­ní­kem v boji pro­ti chřip­ce a nachla­ze­ní je zázvor, kte­rý celý orga­nis­mus pří­jem­ně pro­hře­je a doko­na­le uvol­ní ucpa­ný nos.

A pokud nejste nemoc­ní, tak to vůbec neva­dí, prá­vě nao­pak, neboť pří­z­ni­vě pod­po­ru­je obra­ny­schop­nost orga­nis­mu, což je vel­mi důle­ži­té jako pre­ven­ce pro­ti těm­to one­moc­ně­ním.

Ale co to vlast­ně ten zázvor je?

Je to koře­ní, kte­ré se zís­ká­vá z odden­ků rost­li­ny nazý­va­né jako zázvor lékař­ský. Má vel­mi výraz­nou až aro­ma­tic­kou chuť s náde­chem po ovo­ci či citru­sů. Barva zázvo­ru může být žlu­tá až načer­ve­na­lá.

A i když je skvě­lým pomoc­ní­kem napří­klad na výše zmi­ňo­va­né pro­je­vy chřip­ky a nachla­ze­ní, může mít i ved­lej­ší účin­ky. Některým lidem totiž nemu­sí sed­nout a může způ­so­bit nema­lé zaží­va­cí potí­že, pále­ní žáhy ane­bo buše­ní srd­ce. Pozor! Není moc vhod­ný pro děti!

 

Zázvorová limo­ná­da

Suroviny:

200 g třti­no­vé­ho cuk­ru, 1/2 lit­ru vody. 4 cm koře­ne zázvo­ru (jem­ně nastrou­hat), špet­ka soli, 6 až 8 citró­nů, pár plát­ků zázvo­ru, hrst čer­stvé máty, per­li­vá voda

Postup:

Do střed­ní­ho hrn­ce dej­te jem­ně nastrou­ha­ný zázvor spo­lu s půl lit­rem vody a při­veď­te k varu. Jakmile se směs vaří, při­dej­te vše­chen cukr, špet­ku soli a míchej­te, dokud se vše krás­ně neroz­pus­tí.

Odstavte a nech­te vystyd­nout a ule­žet při­bliž­ně 30 minut. Takto při­pra­ve­ný sirup pře­ceď­te přes jem­né plá­týn­ko a ulož­te v lah­vi. Uchovávejte v led­ni­ci.

Koncentrovaný základ pro zázvo­ro­vou limo­ná­du je hoto­vý a v led­ni­ci vydr­ží i něko­lik dní.

Budete-li si chtít z něj při­pra­vit limo­ná­du, nalij­te do skle­ni­ce tro­chu toho­to zázvo­ro­vé­ho siru­pu. Přidejte šťá­vu z polo­vi­ny citró­nu, pár čer­s­tvých plát­ků zázvo­ru, troš­ku čer­stvé máty a dolij­te per­li­vou vodou.

 

Protichřipkový nápoj

Suroviny:

200 ml šťá­vy z bez­in­ko­vých plo­dů, 600 ml vody, 3 hře­bíč­ky, kou­sek sko­ři­ce, kou­sek zázvo­ru

Postup:

K vodě při­li­je­me šťá­vu z bez­in­ko­vých plo­dů, 3 hře­bíč­ky, troš­ku sko­ři­ce a na plát­ky nakrá­je­ný zázvor. Vše při­ve­de­me k varu, a poté sce­dí­me. Pijeme při­bliž­ně čty­ři šál­ky den­ně, kte­ré si může­me při­sla­dit medem.

 

Zázvorový čaj

Suroviny:

čer­s­tvý zázvor, hor­ká voda

Postup:

Horký zázvo­ro­vý čaj si při­pra­ví­me tak, že čer­s­tvý zázvor nakrá­jí­me na ten­ké plát­ky a zali­je­me hor­kou vodou. Necháme lou­ho­vat. Čaj si může­me dochu­tit medem.


Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


|

Související příspěvky:

  • Letní osvěžení v podobě mátové marmelády5. srpna 2019 Letní osvěžení v podobě mátové marmelády K osvěžení do horkých letních dnů bez pochyby patří máta, a to ať už v jakékoliv podobě. Ale co takhle zkusit ráno k snídani výbornou osvěžující mátovou marmeládu, která nejen skvěle […]
  • Intuice aneb šestý smysl?16. září 2019 Intuice aneb šestý smysl? O intuici se často mluví jako o šestém smyslu, ale co to vlastně ta intuice je? Zamyslete se na chvíli na tím, jakou roli hrají naše další smysly jako je zrak, sluch, chuť, čich a hmat […]
  • Máta, bylinka věčného mládí11. září 2019 Máta, bylinka věčného mládí Máta v létě chladí, osvěžuje a v zimě naopak tělu doplňuje potřebnou dávku energie. Pokrmům dodává svěží nádech a najdeme ji prakticky ve všem, co milujeme. Ať už je to Mojito nebo čaj, […]
  • Bylinkami proti depresi27. srpna 2019 Bylinkami proti depresi Pokud si chceme udržet stále dobrou náladu, musíme se naučit odpočívat a relaxovat, protože i to je hlavní součástí našeho života, aby se naše tělo při odpočinku správně zregenerovalo a […]
  • Domácí bylinkové masky pro všechny typy pleti1. září 2019 Domácí bylinkové masky pro všechny typy pleti Každá žena chce být krásná, cítit se pro sebe a své okolí atraktivní a žádoucí. A aby tomu tak bylo, měla by mít krásnou pleť bez podráždění, pupínků či jiných nedostatků. Ano, slyšíte […]
  • Sedmikráskový med15. srpna 2019 Sedmikráskový med Sedmikrásky všude krásně kvetou, děti rády z nich zaplétají náramky na ruku, tak proč tyto krásná a drobná kvítka nevyužít pro něco zdraví prospěšného. Třeba na med, s kterým si můžete v […]
  • Zásady sběru, sušení a skladování léčivých rostlin31. srpna 2019 Zásady sběru, sušení a skladování léčivých rostlin   Zásady sběru léčivých roslin Důležitým předpokladem úspěšného sběru léčivých rostlin je dobrá znalost jednotlivých druhů. Pokud máte pochybnosti, čerpejte informace z některé […]
  • Bylinky jako koření22. srpna 2019 Bylinky jako koření Bez koření a bylinek si v dnešní době nedokážeme představit jakoukoliv přípravu každodenních běžných pokrmů, které jim dodává typicky příznačnou chuť, ale i vůni. Bez nich by byly pokrmy […]
  • Recept na fialkové víno z Barokní apatyky10. září 2019 Recept na fialkové víno z Barokní apatyky Je jejich čas  a když zaběhnete do obchodu pro kvalitní bílé víno, máte parádní voňavý lék na uvolnění dýchacích cest. Recept je z barokní apatykářské knížky od Vladislavy Mlady […]
  • Domácí šalvějové bonbóny27. srpna 2019 Domácí šalvějové bonbóny V tomto období šalvěj krásně obrůstá a má nové výhonky a listy, jež lze zužitkovat při výrobě domácích šalvějových bonbónů a uložit si je na období, kdy nás bude trápit kašel nebo […]