Kritiky.cz > Vaření > Recepty > PRACHARANDA

PRACHARANDA

pp1

„Pracharanda“: už jste o ní někdy sly­še­li? Možná ano, mož­ná niko­liv. Co to ale vlast­ně je a k čemu se pou­ží­vá?

Jedná se o tra­dič­ní suro­vi­nu sta­ré čes­ké kuchy­ně, na kte­rou neda­ly dopus­tit naše babič­ky a pra­ba­bič­ky, a kte­ré se bez ní v kuchy­ni neo­be­šly, neboť jed­not­li­vým pokr­mům dodá­va­la neza­po­me­nu­tel­nou a těž­ko zamě­ni­tel­nou chuť a aro­ma.

Pracharanda se nej­čas­tě­ji pou­ží­vá jako koře­ní všu­de tam, kde se dává sko­ři­ce. Kromě toho jí lze při­dat ke strou­ha­né­mu per­ní­ku, do dro­ben­ky, smí­sit s povi­dly a mákem jako náplň do buchet, ane­bo jen tak posy­pat jed­not­li­vá slad­ká jíd­la jako jsou ovoc­né kned­lí­ky, kru­pi­co­vá kaše, kolá­če nebo šku­bán­ky.

A prá­vě nyní na pod­zim, kdy vět­ši­na z nás sklí­zí úro­du ze své zahrád­ky, je nej­vhod­něj­ší pří­le­ži­tost si ji při­pra­vit do záso­by sami doma; a to nejen pro všech­ny mls­né jazýč­ky, ale i pro všech­ny ty malé nároč­né labuž­ní­ky, jež tuto „deli­ka­te­su“, jakmi­le ji ochut­na­jí, budou jí vždy vyhle­dá­vat a poža­do­vat.

Samotná výro­ba pra­cha­ran­dy není nijak slo­ži­tá a časo­vě nároč­ná, tak­že si ji zvlád­ne při­pra­vit oprav­du kaž­dý. Dle tra­dič­ní recep­tu­ry se nej­čas­tě­ji pou­ží­va­jí hruš­ky tzv. pláňa­ta, ale i ty lze nahra­dit ceno­vě dostup­něj­ší mrkví, kte­rá má také vel­mi slad­kou a lahod­nou chuť.

Pracharanda se vyrá­bí mle­tím, strou­há­ním nebo drce­ním suše­né­ho ovo­ce nebo mrkve. Pro suše­ní nejsou vhod­né pří­liš měk­ké plo­dy, jež obsa­hu­jí vel­mi vel­ké pro­cen­ty vody, a tím hůře se suší. Volíme tedy tako­vé plo­dy, kte­ré budou po dosta­teč­ném usu­še­ní dosta­teč­ně křeh­ké, a tím pádem i snad­ně­ji k umle­tí.

A nyní už zmi­ňo­va­ný recept na „pra­cha­ran­du“:

Suroviny:

hruš­ky nebo mrkev, dle chu­ti cukr krys­tal a mle­tá sko­ři­ce

Postup:

Vezmeme ovo­ce nebo karot­ku a vše dob­ře očis­tí­me, olou­pe­me. Jednotlivé kusy nadrob­no nastrou­há­me a suší­me do doby, dokud není ovo­ce nebo karot­ka dosta­teč­ně suchá. Nejlépe tak, aby byla křeh­ká, a po zmáčk­nu­tí se dro­bi­la.

Usušenou pra­cha­ran­du ume­le­me, pří­pad­ně pro­li­su­je­me, aby vzni­kl jem­ný prá­šek. Tento prá­šek pro­mí­chá­me s cuk­rem a dle chu­ti dochu­tí­me mle­tou sko­ři­cí.


Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky:

  • Šípková marmeláda2. října 2017 Šípková marmeláda Při toulkách podzimní a krásně zbarvenou přírodou můžeme narazit na rudé zlato podzimu, a to na plody šípku jinak nazývaného růže šípková. A zrovna teď je nejvhodnější doba na výrobu […]
  • Domácí borůvkový koláč16. července 2017 Domácí borůvkový koláč Domácí borůvkový koláč (vždy se po něm doma zapráší) Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g  másla, špetka soli, 1 vejce, lžíce strouhanky Na žmolenku: […]
  • Rychlá hrnková bábovka24. srpna 2017 Rychlá hrnková bábovka Rychlá hrnková bábovka Má k vám dorazit nečekaná návštěva a vy zrovna nemáte doma nic ke kávě? Nevadí, tahle bábovka, u které se nemusí suroviny vážit, vám vytrhne trn z […]
  • Polévka z dýně Hokkaido30. července 2017 Polévka z dýně Hokkaido Polévka z dýně Hokkaido Suroviny: 1 cibule 2 lžíce olivového oleje 500 g dýně Hokkaidó 750 ml vody smetana ke šlehání (může být i zakysaná) mletý pepř sůl trocha […]
  • Levandulové sušenky19. července 2017 Levandulové sušenky Levandulové sušenky Křehké sušenky s nádechem levandule, které si zamilují nejen děti, ale i dospělí. A nemusíte mít strach, že nějaké zbydou, vždycky se po nich […]
  • Domácí levandulový sirup (med)19. července 2017 Domácí levandulový sirup (med) Domácí levandulový med (sirup) Skvělá náhražka sladidla do kávy nebo čaje. Suroviny: 500 g levandulových natí v plném květy, 3 citróny, 3 skořice vcelku, 1 a 12/ až 2 kg cukru, 750 […]
  • Babicovy fotbalové dobroty - kniha - recenze23. dubna 2017 Babicovy fotbalové dobroty - kniha - recenze Jiří Babica nikdy nezahálel a souběžně se svými televizními pořady vyráběl i kuchařky. Další v pořadí Babicovy fotbalové dobroty spadají mezi trochu odlišné, než na co jsou fanoušci […]
  • Babicovy dobroty - 78 receptů, triků a vychytávek, které v televizi určitě neuvidíte - kniha - recenze6. dubna 2017 Babicovy dobroty - 78 receptů, triků a vychytávek, které v televizi určitě neuvidíte - kniha - recenze Tohle je velmi speciální kuchařka. Tady totiž najdeme recepty, které si Jiří Babica vesměs vymyslel z hlavy a neuvedl je do televizní praxe. Hned první recepty jsou pod nadpisem Děti. […]
  • Babicovy dobroty - kniha - recenze23. března 2017 Babicovy dobroty - kniha - recenze V každé televizi se dnes vaří a také se čile vydávají kuchařky. Jedním z nejznámějších kuchařů je Jiří Babica. Svou první kuchařku jednoduše nazvanou Babicovy dobroty s podtitulem Jak jíst […]
  • Příručka mladého zahradníka7. května 2019 Příručka mladého zahradníka Pokud máte doma malou zahradnici nebo zahradník, jež by si na své zahrádce, na balkoně nebo okenním parapetu rádi něco dobrého nebo krásného pro potěchu oka vypěstovali, je tahle kniha […]