Kritiky.cz > Domácí rady > PRACHARANDA

PRACHARANDA

pp1
pp1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

„Pracharanda“: už jste o ní někdy sly­še­li? Možná ano, mož­ná niko­liv. Co to ale vlast­ně je a k čemu se pou­ží­vá?

Jedná se o tra­dič­ní suro­vi­nu sta­ré čes­ké kuchy­ně, na kte­rou neda­ly dopus­tit naše babič­ky a pra­ba­bič­ky, a kte­ré se bez ní v kuchy­ni neo­be­šly, neboť jed­not­li­vým pokr­mům dodá­va­la neza­po­me­nu­tel­nou a těž­ko zamě­ni­tel­nou chuť a aro­ma.

Pracharanda se nej­čas­tě­ji pou­ží­vá jako koře­ní všu­de tam, kde se dává sko­ři­ce. Kromě toho jí lze při­dat ke strou­ha­né­mu per­ní­ku, do dro­ben­ky, smí­sit s povi­dly a mákem jako náplň do buchet, ane­bo jen tak posy­pat jed­not­li­vá slad­ká jíd­la jako jsou ovoc­né kned­lí­ky, kru­pi­co­vá kaše, kolá­če nebo šku­bán­ky.

A prá­vě nyní na pod­zim, kdy vět­ši­na z nás sklí­zí úro­du ze své zahrád­ky, je nej­vhod­něj­ší pří­le­ži­tost si ji při­pra­vit do záso­by sami doma; a to nejen pro všech­ny mls­né jazýč­ky, ale i pro všech­ny ty malé nároč­né labuž­ní­ky, jež tuto „deli­ka­te­su“, jakmi­le ji ochut­na­jí, budou jí vždy vyhle­dá­vat a poža­do­vat.

Samotná výro­ba pra­cha­ran­dy není nijak slo­ži­tá a časo­vě nároč­ná, tak­že si ji zvlád­ne při­pra­vit oprav­du kaž­dý. Dle tra­dič­ní recep­tu­ry se nej­čas­tě­ji pou­ží­va­jí hruš­ky tzv. pláňa­ta, ale i ty lze nahra­dit ceno­vě dostup­něj­ší mrkví, kte­rá má také vel­mi slad­kou a lahod­nou chuť.

Pracharanda se vyrá­bí mle­tím, strou­há­ním nebo drce­ním suše­né­ho ovo­ce nebo mrkve. Pro suše­ní nejsou vhod­né pří­liš měk­ké plo­dy, jež obsa­hu­jí vel­mi vel­ké pro­cen­ty vody, a tím hůře se suší. Volíme tedy tako­vé plo­dy, kte­ré budou po dosta­teč­ném usu­še­ní dosta­teč­ně křeh­ké, a tím pádem i snad­ně­ji k umle­tí.

A nyní už zmi­ňo­va­ný recept na „pra­cha­ran­du“:

Suroviny:

hruš­ky nebo mrkev, dle chu­ti cukr krys­tal a mle­tá sko­ři­ce

Postup:

Vezmeme ovo­ce nebo karot­ku a vše dob­ře očis­tí­me, olou­pe­me. Jednotlivé kusy nadrob­no nastrou­há­me a suší­me do doby, dokud není ovo­ce nebo karot­ka dosta­teč­ně suchá. Nejlépe tak, aby byla křeh­ká, a po zmáčk­nu­tí se dro­bi­la.

Usušenou pra­cha­ran­du ume­le­me, pří­pad­ně pro­li­su­je­me, aby vzni­kl jem­ný prá­šek. Tento prá­šek pro­mí­chá­me s cuk­rem a dle chu­ti dochu­tí­me mle­tou sko­ři­cí.


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,44888 s | počet dotazů: 265 | paměť: 71776 KB. | 19.03.2024 - 12:54:32