Plevel na talíři - 50 receptů z divokých bylin

plevel na taliri 28 druhu plevelu a jak se ho zbavit anebo si na nem bajecne pochutnatplevel na taliri 28 druhu plevelu a jak se ho zbavit anebo si na nem bajecne pochutnat
Hodnocení článku
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehod­no­ce­no)
Loading...
Načítám počet zob­ra­ze­ní...

28 dru­hů ple­ve­lu a jak se ho zba­vit ane­bo si na něm báječ­ně pochut­nat

Experimentujete rádi v kuchy­ni? Máte vel­kou zahra­du a neví­te, jak se zba­vit ple­ve­le? Tak prá­vě vám je urče­na kni­ha Plevel na talí­ři, jež vyda­lo Nakladatelství KAZDA v Brně. Pojďte se na to spo­leč­ně se mnou podí­vat. 

Co v kni­ze vlast­ně najde­te? Hned na úvod kni­hy autor­ka uved­la něko­lik zají­ma­vých tipů a infor­ma­cí o tom, že není ple­vel jako ple­vel, co je jed­lé, jak lze s těmi­to rost­lin­ka­mi vlast­ně vyna­lo­žit. V dal­ší čás­ti najde­te receptář z 28 rost­lin a to cel­kem 50 recep­tů z divo­kých bylin. Jaké rost­li­ny autor­ky popi­su­jí? Především kos­ti­val lékař­ský, kopři­vu dvou­do­mou, dob­ro­mysl obec­ný, sed­mi­k­rás­ku chu­dob­ku, mer­lík bílý, pope­nec obec­ný, pod­běl lékař­ský, sme­tán­ku lékař­skou, orsej jar­ní, jetel luč­ní a mno­ho dal­ších krás­ných ple­ve­lů. Na kon­ci kni­hy je k dis­po­zi­ci dopo­ru­če­ná lite­ra­tu­ra, webo­vé strán­ky a rejstřík rost­lin, pod­le kte­ré­ho se bude­te lépe ori­en­to­vat v kni­ze.

Každá rost­li­na je detail­ně popsaná,s latin­ským názvem, jak ji v pří­ro­dě pozná­me, na co si dát pozor, jak ho vlast­ně může­me zpra­co­vat. ke kaž­dé rost­li­ně při­da­la autor­ka nejmé­ně dva recep­ty, jak ten daný „ple­vel“ vyu­žít a boha­tou foto­ga­le­rii růz­ných dob­rot. V úvo­du kni­hy se dozví­te, jak při­pra­vit vegan­skou alter­na­ti­vu růz­ných recep­tů, jak nahra­dit más­lo, mlé­ko, sýr či maso.

Co dob­ré­ho si díky této báječ­né kuchař­ce může­te při­pra­vit? Jsou to např. kopři­vo­vé kar­be­nát­ky, čer­ve­né pes­to s dob­ro­mys­lem, sed­mi­k­rás­ko­vou sůl, ledo­vý čaj ze zla­to­bý­lu, květá­ko­vý kuskus či turec­ký bul­gur s kapus­tou a mno­ho dal­ších výteč­ných jídel.

Knihu si může­te jen tak pro­hlí­žet, při­pra­vit pod­le ni něja­kou dob­ro­tu a nebo si ji vzít na pro­cház­ku a pozná­vat jed­not­li­vé rost­li­ny pří­mo v pří­ro­dě pod­le zna­ků a foto­ga­le­rie z kuchař­ky.

Pro něko­ho ple­ve­le, pro jiné­ho výteč­ná rost­li­na, kte­rá nesmí chy­bět na našem jídel­níč­ku. Autorky vás pro­ve­dou svě­tem růz­ných ple­ve­lů, nau­čí vás je díky foto­ga­le­rii v pří­ro­dě poznat a smys­lu­pl­ně vyu­žít v kuchy­ni.

Název této kni­hy mě na prv­ní pohled zau­jal, ale musím říci, že mě tato kni­ha napros­to nadchla. Jelikož mám vel­kou zahra­du a blíz­ko lou­ku, těším se, až vyra­zím si tyto rost­li­ny natr­hat. Také moc ráda vařím a peču, ve své kuchy­ni tuto skvě­lou kuchař­ku roz­hod­ně vyu­ži­ji. Moc se mně líbi­la a zau­ja­la svým obsa­ho­vým zamě­ře­ním. Kuchařek mám hod­ně. Jelikož se již něja­kou dobu potý­kám s tím, že nesmím v pokr­mech bíl­ko­vi­nu krav­ské­ho mlé­ka, tato skvě­lá kuchař­ka mně bude oprav­du vel­kým pomoc­ní­kem v kuchy­ni. Doporučím ji všem, co rádi expe­ri­men­tu­jí v kuchy­ni, baví je vařit, na prv­ní pohled mož­ná z netra­dič­ních suro­vin a sta­čí se jen poroz­hléd­nout po oko­lí. Dále těm, co mají vel­kou zahra­du a mož­ná neví, jak vyna­lo­žit s ple­ve­lem a nejen jim.

Ukázka z kni­hy:

Popenec obec­ný - Glechoma Hederacea - aro­ma­tic­ký pozem­ní břeč­ťan

Na jaře vytvá­ří pope­nec obec­ný bzu­čí­cí, mod­ře kve­tou­cí kobe­rec - tak moc je oblí­be­ný u čme­lá­ků, včel a motý­lů. Na tep­lých sta­no­viš­tích kve­te vel­mi brzy a pro hmyz tak před­sta­vu­je prv­ní potra­vu po zimě. Bohužel ale vytvá­ří výho­ny, kte­ré se pla­zí kolem keřů, obe­pí­na­jí trval­ky a nako­nec zako­ře­ní i v tráv­ní­ku.

Využití:

Jeho mod­ré kvě­ty jsou jed­lé a dají se jimi ozdo­bit salá­ty a čajo­vé smě­si. Listy neza­mě­ni­tel­né voní, mají sil­ně koře­ně­nou chuť. Listy najde­te dokon­ce ješ­tě i v zimě. Sbírejte je ide­ál­ně mla­dé, star­ší lis­ty býva­jí totiž tuhé.

Popenec může udá­vat chuť v polév­kách, bylin­ko­vém tva­ro­hu, náky­pu nebo v ome­le­tách. Jeho chuť je vel­mi domi­nant­ní, což z něj činí jed­nu z nej­lep­ších divo­kých koře­ní­cích bylin a to i přes jejich titěr­nost.

Několik slov o autor­kách:

Už jako dítě se Susanne Hanschová zají­ma­la o to, co ros­te v lese a na lou­ce. Studium kul­tur­ních věd vnes­lo do popře­dí její­ho zájmu kul­tur­ní aspek­ty jíd­la a rako­vi­na pří­te­le ji nasmě­ro­va­la k výži­vo­vé hod­no­tě divo­kých rost­lin. Jako cer­ti­fi­ko­va­ná odbor­ná kon­zul­tant­ka pro jed­lé divo­ké rost­li­ny orga­ni­zu­je v němec­kém Řezně a oko­lí pro­cház­ky za divo­ký­mi rost­li­na­mi a vede kur­zy vaře­ní.

Elke Schwarzerová vystu­do­va­la bio­lo­gii a půso­bí jako blo­gger­ka a autor­ka knih o zahra­dě, kte­rá trá­ví co nej­ví­ce času na cestách pří­ro­dou. Jako kom­pen­za­ci ke své prá­ci vývo­jář­ky soft­wa­ru foto­gra­fu­je rost­li­ny a hmyz a od roku 2003 zahrad­ni­čí na zahra­dě řado­vé­ho domu v Bielefeldu, kde i na malém pro­sto­ru našlo úto­čiš­tě mno­ho divo­kých rost­lin, kte­ré čas­to nachá­ze­jí vyu­ži­tí i v kuchy­ni.

Autorky: Susanne Hanschová, Elke Schwarzerová

Přeložila: Monika Řezníčková

Žánr: pří­ruč­ka

Počet stran: 128

Vydáno: 2022, Nakladatelství KAZDA, Brno

Vazba kni­hy: paper­back

ISBN: 978-80-7670-072-7

Nakladatelství KAZDA při­ná­ší čte­ná­řům výji­meč­né kni­hy o pří­ro­dě, udr­ži­tel­nos­ti, netra­dič­ním ces­to­vá­ní a umě­ní. Filozofií nakla­da­tel­ství je při­ná­šet kva­lit­ní čes­ké a zahra­nič­ní titu­ly, kte­ré zají­ma­vým obsa­hem čte­ná­ře vnitř­ně obo­ha­tí, pod­po­ří jejich vztah k pří­ro­dě a při­spě­jí k for­mo­vá­ní udr­ži­tel­něj­ší budouc­nos­ti. V nabíd­ce najde­te populárně-naučné kni­hy pro všech­ny gene­ra­ce – od lepo­rel přes pří­běhy inspi­ro­va­né pří­ro­dou, osu­dy zví­řat i lidí, ces­to­pi­sy, inspi­ro­ma­ty či atla­sy, až po nároč­něj­ší čte­ní od před­ních svě­to­vých bio­lo­gů, jaký­mi jsou brit­ský orni­to­log Tim Birkhead nebo myko­log Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším auto­rem nakla­da­tel­ství je zná­mý němec­ký les­ník a ochrán­ce pří­ro­dy Peter Wohlleben. Knihy, kte­ré mají smy­sl v Nakladatelství KAZDA vychá­zí od roku 2014.

Více infor­ma­cí nalez­ne­te zde: https://www.knihykazda.cz/o-nakladatelstvi/

Autor: Lenka Štveráčková
Redaktorka webu Tvojechvilka.cz
Slunce nad solnou zahradou-kdo má odvahu, najde své štěstí
15. prosince 2024Slunce nad solnou zahradou-kdo má odvahu, najde své štěstíLásku, blankytně morné moře, kouzelná usedlost, to vše vám nabízí kniha s názvem Slunce nad solnou zahradou, jejíž autorkou je Tabea Bachová. Pro mě skvělá autorka románů z různých prostředí, která vás bude bavit už od…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Bezlepková dieta
10. června 2024Bezlepková dietaByla vám diagnostikována celiakice či jste se jen rozhodli jíst více zdravě, tedy bez lepku, a moc nevíte, jak se nyní stravovat? Inspiraci můžete najít v knize Bezlepková dieta, kde najdete 148 receptů od nutriční terapeutky.…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Recept na oslavu-důvod k pečení se vždycky najde
15. května 2024Recept na oslavu-důvod k pečení se vždycky najdeHledáte inspirace pro vaše vaření a pečení? Chystáte oslavu, chcete oslnit vaše blízké i známé? Novinka s názvem Recept na oslavu vám bude rozhodně nápomocna.  Každý recept je detailně popsaný. O jaký typ receptu se jedná,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Růžová zahrada-každý dům má své tajemství
11. prosince 2023Růžová zahrada-každý dům má své tajemstvíHledáte krásný příběh pro vaše blízké pod vánoční stromeček? Nevíte si rady a potřebujete poradit s výběrem? Tracy Reesová je autorkou poutavého románu, který vás bude bavit od první strany, tak jako mě. Budete překvapeni, jaké…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Zahrady od Dany 2- jak na problémy v zahradě
13. června 2023Zahrady od Dany 2- jak na problémy v zahraděDo rukou se mně dostává publikace s názvem Zahrady od Dany 2, jejíž autorkou je Dana Makrlíková, báječná moderátorka, editorka a architektka. Pojďte se na to společně se mnou podívat.  Publikace je rozdělena na 10 kapitol.…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Upeč si svou lásku z kvásku
15. května 2023Upeč si svou lásku z kváskuPečení vlastního chleba z kvásku se stalo v posledních letech docela oblíbené. Pokud vás láká si upéct svůj chleba, ale nevěříte si, nebo nevíte, kudy do toho, pak tato kniha je tu pro vás. Zajímavé informace zde ale…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Ovocné stromy na zahradě jsou nejen krásným doplňkem, ale také přinášejí užitek ve formě chutných plodů.
15. května 2023Ovocné stromy na zahradě jsou nejen krásným doplňkem, ale také přinášejí užitek ve formě chutných plodů.Ovocné stromy na zahradě jsou nejen krásným doplňkem, ale také přinášejí užitek ve formě chutných plodů. Ať už jde o jabloně, hrušky, třešně či meruňky, ovocné stromy patří k základnímu vybavení každé zahrady. Když se podíváme…Vydáno v rubrice: Ze života
HRAD VE SKOTSKU
12. března 2023HRAD VE SKOTSKUDopřát si příjemnou romantickou slaďárnu s neodolatelnými pokrmy a atmosférou blížících se Vánoc teď - na začátku jara? Proč by ne? Máte-li chuť se přenést v čase do příjemného předvánočního shonu a toužebného očekávání, je kniha…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Vše sváteční - tradiční cukroví v moderním provedení
3. prosince 2022Vše sváteční - tradiční cukroví v moderním provedeníHledáte inspiraci pro své vánoční pečení? Chcete se naučit péct cukroví v moderním podání podle ověřených receptů Marie Sandtnerové? Tak právě vám je určena novinka výborné cukrářky Ivety Fabešové, která se jmenuje Vše sladké. Pojďte se…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Kuchařka pro děti – bezva recepty krok za krokem
10. září 2022Kuchařka pro děti – bezva recepty krok za krokemJídlo patří k našemu každodennímu stereotypu. Záleží na nás, jak a co si připravíme, zda to bude nudné nebo si uděláme z každého jídla báječnou událost. Kuchařka pro děti vám bude velkou inspirací pro přípravu různých…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře