Kritiky.cz > Profily osob > Pierce Brosnan

Pierce Brosnan

Rodák z irské­ho Navanu (v květ­nu osla­ví dva­a­pa­de­sá­ti­ny) se pro­sla­vil pře­de­vším jako před­sta­vi­tel Jamese Bonda, agen­ta 007 s povo­le­ním zabí­jet, ve čtve­ři­ci akč­ních hitů Zlaté oko (GoldenEye, režie Martin Campbell, 1995), Zítřek nikdy neu­mí­rá (Tomorrow Never Dies, režie Roger Spottiswoode, 1997), Jeden svět nesta­čí (The World is Not Enough, režie Michael Apted, 1999) a Dnes neu­mí­rej (Die Another Day, režie Lee Tamahori, 2002).Přestože se naro­dil v Irsku a začí­nal jako herec v Anglii (kam se s rodi­či pře­stě­ho­val, když mu bylo jede­náct), zís­kal si neotře­si­tel­nou pověst mezi­ná­rod­ní herec­ké hvězdy.    Do nej­šir­ší­ho  pově­do­mí vstou­pil díky tele­viz­ním seri­á­lům Manionové v Americe (Manions of America, režie Charles S. Dubin a Joseph Sargent 1981) a Remington Steele (1982-87), oba se hrá­ly i u nás. Už v roce 1986 dostal nabíd­ku na roli Bonda, ale pev­ná pra­cov­ní smlou­va s tele­viz­ní spo­leč­nos­tí NBC způ­so­bi­la, že roli dostal Timothy Dalton.
Ve fil­mu debu­to­val už v roce 1979 ve fil­mu Dlouhý nebez­peč­ný pátek (The Long Good Friday, režie John Mackenzie, 1980). Od té doby si na své pro­fe­si­o­nál­ní kon­to při­psal fil­my nej­růz­něj­ších žánrů – od roman­tic­ké kome­die Mrs. Doubtfite – táta v suk­ni (Mrs. Doubtfire, režie Chris Columbus, 1993), kde ztvár­nil stár­nou­cí­ho pla­y­boye, přes akč­ní kata­stro­fic­ký thriller Rozpoutané peklo (Dante„s Peak, režie Roger Donaldson, 1997) až k paro­dii Mars úto­čí (Mars Attacks!, režie Tim Burton, 1996). Přestože v letech 1995-2004 pohl­til vět­ši­nu jeho času James Bond, věno­val se i v této době natá­če­ní jiných fil­mů – např. roman­tic­ké­ho sním­ku Dvě tvá­ře lás­ky (The Mirros Has Two Faces, režie Barbra Streisand, 1996).

Filmografie:
Instant Karma (2005) (in pro­ducti­on)
The Topkapi Affair (2006) (announ­ced) .... Thomas Crown
Mexicali (2005) (announ­ced)
The Matador (2005) .... Julian Noble
After the Sunset (2004) .... Max Burdett
Laws of Attraction (2004) .... Daniel Rafferty
James Bond 007: Everything or Nothing (2004) (VG) (voice) .... James Bond
... aka Everything or Nothing (USA: short tit­le)
Die Another Day (2002) .... James Bond
... aka D.A.D. (USA: pro­mo­ti­o­nal abbre­vi­ati­on)
Evelyn (2002) .... Desmond Doyle
The Tailor of Panama (2001) .... Andrew „Andy“ Osnard
The World Is Not Enough (1999) .... James Bond
... aka Pressure Point (USA: chan­ged tit­le)
... aka T.W.I.N.E. (UK: pro­mo­ti­o­nal abbre­vi­ati­on)
Grey Owl (1999) .... Archie Grey Owl
The Match (1999) .... John MacGhee
... aka The Beautiful Game (UK)
The Thomas Crown Affair (1999) .... Thomas Crown
Tomorrow Never Dies (1999) (VG) (voice) .... James Bond
The Nephew (1998) .... Joe Brady
Quest for Camelot (1998) (voice) .... King Arthur
... aka The Magic Sword: Quest for Camelot
Tomorrow Never Dies (1997) .... James Bond
Robinson Crusoe (1997) .... Robinson Crusoe
... aka Daniel Defoe’s Robinson Crusoe
Dante’s Peak (1997) .... Harry Dalton
Mars Attacks! (1996) .... Professor Donald Kessler
The Mirror Has Two Faces (1996) .... Alex
GoldenEye (1995) .... James Bond
Night Watch (1995) (TV) .... Michael „Mike“ Graham
... aka Alistair MacLean’s Night Watch
... aka Detonator 2: Night Watch
Love Affair (1994) .... Ken Allen
Don’t Talk to Strangers (1994) (TV) .... Patrick Brody
... aka Dangerous Pursuit
The Broken Chain (1993) (TV) .... Sir William Johnson
Mrs. Doubtfire (1993) .... Stuart „Stu“ Dunmeyer
Death Train (1993) (TV) .... Mike Graham
... aka Alistair MacLean’s Death Train (USA: com­ple­te tit­le)
... aka Detonator
Entangled (1993) .... Garavan
... aka Fatal Attack (Europe: English tit­le: cable TV tit­le)
... aka Veufs, Les (France)
Live Wire (1992) .... Danny O’Neill
The Lawnmower Man (1992) .... Dr. Lawrence Angelo
... aka Stephen King’s The Lawnmower Man
... aka Virtual Wars (Japan: English tit­le)
„Running Wilde“ (1992) TV Series .... Wilde
Robin Hood: Myth, Man, Movie (1991) (TV) .... Host/Narrator
Victim of Love (1991) (TV) .... Paul Tomlinson
... aka Raw Heat (USA: DVD tit­le)
Murder 101 (1991) (TV) .... Charles Lattimore
Mister Johnson (1990) .... Harry Rudbeck
The Heist (1989) (TV) .... Neil Skinner
... aka The Hei$t (USA: poster tit­le)
„Around the World in 80 Days“ (1989/I) (mini) TV Series .... Phileas Fogg
... aka Giro del mon­do in 80 gior­ni, Il (Italy)
... aka In 80 Tagen um die Welt (West Germany)
The Deceivers (1988) .... William Savage
Taffin (1988) .... Mark Taffin
„Noble House“ (1988) (mini) TV Series .... Ian Dunross
... aka James Clavell’s Noble House
The Fourth Protocol (1987) .... Valeri Petrofsky/James Edward Ross
Remington Steele: The Steele That Wouldn’t Die (1987) (TV) .... Remington Steele
Nomads (1986) .... Jean Charles Pommier
„Remington Steele“ (1982) TV Series .... Remington Steele
„Nancy Astor“ (1982) (mini) TV Series .... Robert „Bob“ Gould Shaw
... aka Masterpiece Theatre: Nancy Astor (USA: series tit­le)
All Star Comedy (1982) (TV) .... Remington Steele
„The Manions of America“ (1981) (mini) TV Series .... Rory O’Manion
The Mirror Crack’d (1980) (uncre­di­ted) .... Actor pla­y­ing „Jamie“
The Long Good Friday (1980) .... First Irishman
The Carpathian Eagle (1980) .... Last Victim
Resting Rough (1979)
Murphy’s Stroke (1979) (TV)

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Stránka načtena za 1,35181 s | počet dotazů: 226 | paměť: 54277 KB. | 19.04.2021 - 04:03:40
X