Kritiky.cz > Vaření > Recepty > Mandlový dort

Mandlový dort

img 0999n

Zbylo mi doma ještě pár mandlí a moji kluci měli opět mlsnou. Dala jsem dohromady tyto dvě informace a začala v kuchyni kouzlit. A jak jsem tak čarovala, řekla jsem si, že to opět zkusím bez cukru a bez lepku. Chvilka napětí při prvním ochutnání... a báječný mandlový dort byl na světě!

Tento dort je úžas­ný v tom, že se sklá­dá pře­váž­ně z mand­lí, kte­ré jsou doslo­va nabi­té vita­mí­ny a mine­rá­ly. Pokud by se Vám zdá­la tato polož­ka troš­ku draž­ší, nesmut­ně­te. Já napří­klad naku­pu­ji výhod­ná bale­ní oříš­ků přes eshop. Kupuji oříš­ky, semín­ka při­bliž­ně po kile až dvou, mám svo­ji záso­bu a ušet­řím spous­tu peněz, kdy malý balí­ček mand­lí sto­jí v naší míst­ní pro­dej­ně k šede­sá­ti korunám! No a pokud máte radě­ji jiné oře­chy, dopo­ru­ču­ji expe­ri­men­to­vat - nahraď­te je vlaš­ský­mi, peka­no­vý­mi, pistá­ci­o­vý­mi a uvi­dí­te, co vykouz­lí­te Vy 🙂 Na troš­ku podob­ný dort cho­dil můj man­žel do Ikey - ten je sice tro­chu slad­ší, ale ten­to je domá­cí a pro­to je i lep­ší - je zkrát­ka Váš.

Pár slov ke zdra­ví...

Mandle boju­jí s krev­ním tla­kem a sni­žu­jí hod­no­ty špat­né­ho cho­leste­ro­lu. Obsahují totiž vyso­ké množ­ství hoř­čí­ku, kdy jeho nedo­sta­tek bývá spo­jo­ván s vyso­kým krev­ním tla­kem. Mandle také zvy­šu­jí pocit sytos­ti, pro­to­že obsa­hu­jí hod­ně bíl­ko­vin a vlákni­ny a pomá­ha­jí při hub­nu­tí. 10 - 15 % kalo­rií, kte­ré man­dle obsa­hu­jí, se totiž v trá­vi­cím trak­tu vůbec nevstře­bá­vá.

15 minut pří­pra­va + 20 minut peče­ní

Ingredience
Na těsto
  • 200 g mandlí (neloupané)
  • 5 bílků
  • 2 velké lžíce medu (podle potřeby můžete i více)
  • 5 lžic pohankové mouky (může být i rýžová, kukuřičná, špaldová,..)
Na krém
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • ? hrnku datlového sirupu (můžete nahradit rýžovým, javorovým,..)
  • 5 žloutků
  • 150 g změklého másla
Posypka
  • 100 g mandlových plátků
Postup
1.
Nejprve si nasekáme v robotu mandle. Pokud nevlastníte nástavec se sekáčky, ani mlýnek na ořechy, vezměte si velký nůž a krájejte a krájejte. Ve výsledku by měly být kousky mandlí co nejmenší, jako namleté.
2.
Do mísi dáme bílky a šleháme pořádně do tuha. Přimícháme med a mouku, namleté mandle a opatrně promícháváme. Vezmeme si formu na dort a teď máte dvě možnosti - buď do vymazané formy nalijete všechno těsto, upečete a po vychladnutí placku podélně rozříznete velkým nožem, aby vám vznikly dvě slabší placky. Nebo půlku těsta upečete, vyklopíte a dáte ve formě na dort péct zbylou várku. A nebo třetí možností je, že máte dvě dortové formy a tím máte celé pečení mnohem nejjednodušší a pečete obě placky najednou. Pečeme v troubě na 175 stupňů přibližně 20 minut, dokud není placka zlatavá.
3.
Na krém si do hrnce nalijeme smetanu, přidáme datlový sirup a mírně zahříváme. Postupně zašleháváme žloutky a na mírném ohni zahříváme chvilku směs - neměla by se vařit, aby se žloutky nesrazily. Hotovou směs dáme vychladit. Pak změklé máslo utřeme do pěny a přimícháme vychladlý žloutkový krém. Vše vyšleháme dohladka.
4.
Vezmeme si jednu vychladlou placku, potřeme jí půlkou krému a dáme navrch druhou. Potřeme zbylým krémem, rozetřeme i po stranách a posypeme mandlovými plátky. Necháme alespoň hodinu vychladnout a můžeme začít degustovat. Druhý den je ale úplně nejlepší, už pěkně rozleželý.

Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem

  • Bulgur jako jedinečná příloha17. června 2020 Bulgur jako jedinečná příloha Rýže, brambory, těstoviny, knedlíky. A znovu. A znovu. Co takhle změnu? A co takhle velmi chutnou změnu?   Bulgur je zajímavý v tom, že svou konzistencí malinko […] Posted in Recepty
  • Omáčka ze sušených rajčat27. května 2020 Omáčka ze sušených rajčat O omáčky k těstovinám, nokům nebo rýži u nás není nouze. Teď v zimě krásně prohřejí, zasytí a co je nejdůležitější - ukryjeme do nich téměř vše. Od zeleniny, co vám zbyla ještě v […] Posted in Recepty
  • Úžasná sekaná bez masa20. května 2020 Úžasná sekaná bez masa Rostlinné stravování je úžasné! Není vám těžko, jste plní energie, nepotřebujete po obědě šlofíka. Objevíte plno nových chutí a ještě si pochutnáte. Můj manžel mi řekl, že to chutná, […] Posted in Recepty
  • Cizrna v krémové omáčce12. května 2020 Cizrna v krémové omáčce Chutné bezmasé jídlo, které přesvědčí i ty, kteří luštěniny nikdy moc nemuseli...   Cizrna je skvělá luštěnina. Spolu s červenou čočkou patří k nejlépe stravitelným […] Posted in Recepty
  • Pampeliškový med25. května 2020 Pampeliškový med Pampeliškový med je další úžasná věc, kterou nám může příroda na jaře dopřát. Tolik vitamínů, minerálů a skvělých účinků na tělo, to prostě musíte zkusit!   Pampeliškový […] Posted in Recepty
  • Žitný kvásek20. června 2020 Žitný kvásek Přibližně dva roky si dělám svůj domácí kváskový chléb. Postupně se mnou tahle dobrota cestuje na mé přednášky a workshopy, někdy ho přivezu klientovi i do poradny, aby ochutnal […] Posted in Recepty
  • Tempeh zapečený s cuketou28. května 2020 Tempeh zapečený s cuketou Tohle jídlo u nás sklidilo doma nevídaný úspěch - nebo přesněji hlavně tempeh, který vše doladil do dokonalé chuti a příjemně nás zasytil jako kus pořádného masa. Co je to […] Posted in Recepty
  • Sušená rajčata11. června 2020 Sušená rajčata Jedna z možností, jak si poradit s velkou úrodou rajčat, jsou sušená rajčata. Skvělá k těstovinám, na pizzu, do různých pomazánek a salátů... Možností je hromada, tuhle lahůdku musíte […] Posted in Recepty
  • Z pohádkové postýlky - kniha23. května 2017 Z pohádkové postýlky - kniha Tato kniha je výběr pohádek, a to jak veršovaných, tak i normálně psaných. Jedna z těch klasických se jmenuje Smolíček pacholíček. V lese žil jelen zlaté parohy spolu se Smolíčkem […] Posted in Recenze knih
  • Borůvkový koláč4. června 2020 Borůvkový koláč Vyrazila jsem do lesa a všude modro! Tolik borůvek pohromadě jsem už pár let neviděla. Abych tu nádheru nějak dobře využila, udělala jsem zdravý koláč a zbytek dala do mrazáku na zimu - […] Posted in Recepty

Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Další naše články...