Lahodně s Ellou/Lahodně s Ellou každý den

🎧 Poslouchejte Kritiky.cz na Spotify a dal­ších pod­cas­to­vých služ­bách! Klikněte sem a nezmeš­kej­te žád­nou recen­zi.
Hodnocení článku
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehod­no­ce­no)
Loading...
Načítám počet zob­ra­ze­ní...

Jídelníček a jíd­lo obec­ně tvo­ří jed­nu z nej­dů­le­ži­těj­ších základ­ních lid­ských potřeb. Snídaně, sva­či­na, oběd, sva­či­na, veče­ře. V živo­tě běž­né­ho člo­vě­ka je jíd­lo na tako­vém­to den­ním pořád­ku. A logic­ky – když se s ním setká­vá­me takhle čas­to a výsled­ný pokrm kon­zu­mu­je­me, měli bychom se zamys­let také nad tím, co vůbec jíme. Často slý­chám názo­ry typu: „co je na mé sní­da­ni špat­né­ho? Vždyť je zdra­vá!“ A to dotyč­ný prá­vě dojedl housku se sýro­vou poma­zán­kou, šun­kou a zapil to skle­ni­cí pome­ran­čo­vé­ho džu­su. Prosím, zapo­meň­te na stra­vo­va­cí návy­ky, kte­ré máte zaži­té, v naší spo­leč­nos­ti pře­vlá­da­jí­cí po něko­lik let. Zkuste se zamys­let nad tím, co doo­prav­dy jíte. Je sku­teč­ně pome­ran­čo­vý džus z pome­ran­čů? Proč bychom měli jíst maso a mléč­né pro­duk­ty? Co je pro nás, jakož­to dopo­sud nej­in­te­li­gent­něj­ší bytos­ti, při­ro­ze­né? Po čem se cítí­me dob­ře? Na všech­ny tyto myš­len­ky mě svý­mi kni­ha­mi při­ved­la jed­na fan­tas­tic­ká oso­ba a tou není nikdo jiný než brit­ka Ella Woodward. Změnila mi život k nepo­zná­ní a já se nyní cítím o sto pro­cent lépe – jsem šťast­něj­ší, z jíd­la mám labuž­nic­ký poži­tek, doká­žu si pokr­my a jejich pří­pra­vu uží­vat, necí­tím se po nich pře­plá­ca­ná a jsem po jíd­le schop­ná něja­ké akti­vi­ty (např. běhu), aniž bych se cíti­la špat­ně a můj žalu­dek byl těž­ký. Mám mno­hem více ener­gie, ale pře­de­vším lep­ší pocit ze sebe, pro­to­že vím, že tím­to dělám něco pro sebe! Zároveň se toto zdra­vé stra­vo­vá­ní, pro něko­ho nepo­cho­pi­tel­né, sta­lo vel­mi pod­stat­nou sou­čás­tí mého živo­ta a jsem si jis­tá, že není lep­ší mož­nost, jak se stra­vo­vat lépe. A v čem že je to kouz­lo? To vám pro­zra­dím za oka­mžik.

Přestože tohle má být recen­ze (a taky že je! nebo aspoň už začí­ná být…), neod­pus­ti­la jsem si na úvod tako­vé­hle zamyš­le­ní, pro­to­že je nesmír­ně důle­ži­té, aby lidé zača­li pře­mýš­let o tom, čím vyži­vu­jí své tělo, a zda je to správ­né.

Ale nyní se již vrh­ne­me na nyněj­ší mé dva pokla­dy, miláč­ky, kte­ré z rukou pouš­tím veli­ce nera­da! A tím jsou kuchař­ky „Lahodně s Ellou“ a „Lahodně s Ellou kaž­dý den“. Obě kni­hy vyda­lo nakla­da­tel­ství Omega a dru­hý díl – tedy „Lahodně s Ellou kaž­dý den“- měl svou pre­mi­é­ru tepr­ve nedáv­no, tak­že v knih­ku­pec­tvích je najde­te jak mezi novin­ka­mi, tak i best­selle­ry.

Abych uved­la vše do pořád­ku a pro ty z vás, kte­ří ješ­tě tápe­te a abso­lut­ně nechá­pe­te, co se vám tady sna­žím nazna­čit, mám vysvět­le­ní a potřeb­né infor­ma­ce. Ella Woodward na svůj níz­ký věk toho doká­za­la už spous­tu: vyda­la dvě vel­mi úspěš­né kni­hy, kte­ré mno­ho lidí inspi­ro­va­ly, někte­rým změ­ni­ly život. Ella je autor­kou neo­ce­ni­tel­ných recep­tů, kte­ré se skrý­va­jí uvnitř knih a kte­ré nás napl­ňu­jí ener­gií, zdra­vý­mi slož­ka­mi, vita­mí­ny a vše­mi dal­ší­mi lát­ka­mi, kte­ré potře­bu­je­me. Vaření pod­le Elly před­sta­vu­je pro něko­ho napros­to nezná­mé a nepro­bá­da­né úze­mí gastro­no­mie a věřím, že spous­ta lidí nevě­ří, že z cuke­ty jsou udě­lat výbor­né těs­to­vi­ny, z batá­tů (slad­kých bram­bor) je mož­né upéct neza­po­me­nu­tel­né brow­nies a ze zele­né­ho avo­ká­da vytvo­řit bom­bas­tic­kou čoko­lá­do­vou pěnu.

Všechny recep­ty v kni­hách jsou při­ro­ze­né, vegan­ské – tak­že tedy bez masa, mléč­ných výrob­ků, vajec, ryb. Dále jsou bezlep­ko­vé a záro­veň neob­sa­hu­jí rafi­no­va­ný cukr a gene­tic­ky modi­fi­ko­va­né potra­vi­ny. Tento způ­sob stra­vo­vá­ní je zalo­že­ný na rost­li­nách a nezpra­co­va­ných a tím pádem pro naše tělo nej­pro­spěš­něj­ších potra­vi­nách. Někdo si jis­tě říká: „A co tedy vlast­ně jako jí?“ Odpověď je jed­no­du­chá: jakmi­le se jed­nou odpro­s­tí­te od zaži­tých stra­vo­va­cích návy­ků a odvá­ží­te se zku­sit jíd­la rost­lin­né­ho půvo­du, ote­vře se vám brá­na do nebes. Alespoň tak jsem to měla já. Zjistíte, že je tolik jiných mož­nos­tí, že si potom na něja­ký kla­sic­ký koláč ani nevzpo­me­ne­te, jeli­kož víte, že dob­ro­ty si může­te při­pra­vit stá­le sami, ale mno­hem zdra­věj­ší, pro­spěš­něj­ší, cel­ko­vě lep­ší! A abych byla kon­krét­něj­ší: mezi základ­ní suro­vi­ny v kuchy­ni pod­le Elly pat­ří dosta­tek obi­lo­vin, ovo­ce, zele­ni­ny, oře­chů, semí­nek a luš­tě­nin. A věř­te mi, že tím se dají vytvo­řit divy!

Nevím, jak se mi to daří, ale po celou dobu od knih samot­ných odbí­hám. Já bych totiž o stra­vo­vá­ní doká­za­la mlu­vit a psát do neko­neč­na (to jste jis­tě zazna­me­na­li). Co se týče knih, po gra­fic­ké strán­ce jsou úžas­né – svý­mi foto­gra­fie­mi s famóz­ní­mi pokr­my ihned upou­ta­jí pozor­nost a na kni­hu je jen radost pohle­dět. Myslím to napros­to váž­ně, jeli­kož já jsem schop­ná tře­ba jen dvě hodi­ny sedět, lis­to­vat, čer­pat inspi­ra­ci a nechat se uná­šet úžas­ný­mi recep­ty, myš­len­ka­mi a rada­mi. Pokud máte sta­rost, zda dru­há kuchař­ka není něja­ké pokra­čo­vá­ní, kte­ré by nava­zo­va­lo na před­cho­zí titul, tak se nemá­te čeho obá­vat. Sama jsem nejdří­ve „pře­čet­la“ dru­hý díl a až pak prv­ní. Každá kni­ha je kon­ci­po­va­ná tak, aby i abso­lut­ní nezna­lec vše pocho­pil. Tudíž ze začát­ku nás Ella sezná­mí se svým pří­bě­hem, kte­rý je vel­mi zají­ma­vý, jeli­kož nám pro­zra­dí, co ji vlast­ně při­mě­lo k tomu­to stra­vo­vá­ní. Protože, jak ona sama při­zná­vá: čoko­lá­dy a cukr byl u ní na den­ním pořád­ku, stej­ně jako ostat­ní nezdra­vá jíd­la. Na ovo­ce a zele­ni­nu říka­la fuj, obi­lo­vi­ny jako qui­nou a pohan­ku ani nezna­la a o něja­kých luš­tě­ni­nách už vůbec nemoh­la být řeč. Ale Ella prak­tic­ky ze dne na den změ­ni­la své stra­vo­vá­ní a potom se pro ní tato nepří­jem­nost změ­ni­la v život­ní poslá­ní a zába­vu, kte­rá ji napl­ňu­je. Dotáhla to dokon­ce tak dale­ko, že má v Londýně svou restau­ra­ci The Mae Deli, píše tře­tí kni­hu (jupí, juchů!), nově spo­lu­pra­cu­je s pří­rod­ní kos­me­tic­kou znač­kou na výro­bě vlast­ních pří­prav­ků a také dosta­la do pro­de­je své ener­gic­ké kou­le – a to do nor­mál­ních super­mar­ke­tů – ale­spoň co se Velké Británie týče.

V kni­hách jsou úžas­né recep­ty, o tom není pochyb. Již mno­ho jsem jich vyzkou­še­la a mohu potvr­dit, že jsou jed­ny z nej­lep­ších, jaké jsem kdy zkou­še­la. A to je jí celá rodi­na, kte­rá vůbec není zvyk­lá na obdob­né věci. Jak Ella říká – nic by nemě­lo jít nási­lím, měli bychom jíst to, co nám dělá dob­ře a po čem tou­ží­me. Máte chuť na čoko­lá­do­vý muf­fin? Dopřejte si ho! Proč ne, pokud vás udě­lá šťast­něj­ším! Máte hlad? Tak si dej­te něco dob­ré­ho! Ale pokud nemá­te, tak proč do sebe zby­teč­ně ládo­vat něco jiné­ho, když za hodin­ku nás čeká veče­ře? Ella mě nau­či­la takhle pře­mýš­let a já bych ji za všech­no jed­nou chtě­la podě­ko­vat, pro­to­že je nesku­teč­né, jakým smě­rem ona popo­str­či­la můj život!

Ale vrá­tí­me se ke kni­hám, oprav­du! Přeci jen bych pár výtek měla, ale jde pou­ze a jenom o sty­lis­ti­ku a korek­tu­ru, tudíž o prá­ci nakla­da­tel­ství. Překlad je vět­ši­nou v pořád­ku, ale občas něja­ký odsta­vec nedá­val žád­ný smy­sl. Nějaké věty si doslo­va pro­ti­ře­čí a já jsem si po čase zvyk­la a necha­la to být. Ale vzhle­dem k tomu, že v kni­ze je tako­vé mini­mum kla­sic­ké­ho tex­tu, moh­lo by příš­tě nakla­da­tel­ství udě­lat peč­li­věj­ší korek­tu­ru. Ale to se s dru­hým dílem mno­hem zlep­ši­lo, a něja­ké závrat­né nesmys­ly tam už naštěs­tí nejsou (že by pona­u­če­ní?). Nyní jsem si vzpo­mně­la, že bych pře­ci jen Elle a její­mu týmu moh­la něco vytknout! A to, že přes pře­nád­her­né fot­ky, kte­ré jen vybí­zí k jídlu, jich v kni­ze byl občas… nedo­sta­tek. Ale tak to úpl­ně není – téměř na kaž­dé stra­ně je foto­gra­fie září­cí vše­mi barva­mi a odstí­ny před­sta­vu­jí­cí úžas­ně vypa­da­jí­cí jíd­lo. Ale záro­veň se čas­to najde více recep­tů, u kte­rých není fot­ka. Jistě, u jed­no­du­ché zape­če­né zele­ni­ny nemu­sí být fot­ka – kaž­dý ví, o co se jed­ná. Proti tomu nic nemám. Ale u něja­kých méně zná­mým kom­bi­na­cí a pokr­mů by fot­ka měla být, a to mi chy­bě­lo. Takže si mys­lím, že mís­to vel­ké­ho množ­ství zby­teč­něj­ších fotek (tím mys­lím např. fot­ka jen samot­né syro­vé zele­ni­ny apod.), by neuško­di­lo se zamě­řit více na výsle­dek. Ale opět je tato chy­bič­ka tak nepa­tr­ná, že si to mož­ná ani neu­vě­do­mí­te. A při­jde mi, že s kaž­dým dílem je to lep­ší a lep­ší, jeli­kož v dru­hé kuchař­ce už je fot­ka téměř u kaž­dé­ho recep­tu a co jsem sly­še­la, ve tře­tím dílu by tomu tak mělo být – tzn. jeden recept=minimálně jed­na fot­ka, což je úžas­né a já se oprav­du nemůžu dočkat, až tře­tí díl spat­ří svět­lo svě­ta!

Jak jste jis­tě pozna­li, pro mě je Lahodně s Ellou k neza­pla­ce­ní. O Elle se zmi­ňu­ji kaž­dé­mu, kdo o to jeví jen nepa­tr­ný zájem, pro­to­že zatím všech­ny její recep­ty, kte­ré jsem vyzkou­še­la, mě a mé přá­te­le nadchly a můžu potvr­dit, že jsem zatím nepo­tka­la niko­ho, koho by Lahodně s Ellou ale­spoň neza­u­ja­lo. Většina je maxi­mál­ně nad­še­ná z toho­to nové­ho obje­vu. Protože proč neva­řit zdra­vě­ji, úspor­ně, hra­vě a tak, aby nám chut­na­lo? A ješ­tě za mini­mum času a lahod­ně? S Ellou to jde, a věř­te mi, že lahod­ně!

Nemůžu jinak než dopo­ru­čit!

Autor: Vendula Jindrová
Jsem velká milovnice čtení, psaní, knih a příběhů, díky kterým dokážu zapomenout na svět okolo a zároveň mu i lépe porozumět. Kromě literatury ještě hraju na klavír, ráda cestuju, peču a zdravě vařím, zajímám se o jógu, přírodní kosmetiku a zdravý životní styl. Doufám, že se vám mé články budou líbit a že si třeba i nějakou knihu na mé doporučení přečtete! ;)
Jak Jakub objevil rybí ráj
13. prosince 2025Jak Jakub objevil rybí rájMáte rádi ryby? Milujete poutavé vyprávění Jakuba Vágnera? Hledáte nádherný příběh malého rybáře? Tak právě vám je určeno volné pokračování knihy Jak ryby nedaly Jakubovi spát s názvem Jak Jakub objevil rybí ráj.  Víte, jak vypadají…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Trápení zlatého prasátka-hřejivý příběh pro adventní dny
6. prosince 2025Trápení zlatého prasátka-hřejivý příběh pro adventní dnyHledáte laskavý adventní příběh pro své děti? Milují vaše děti zvířátka? Pokud ano, tak právě vám je určena novinka s názvem Trápení zlatého prasátka, jejíž autorkou je Eva Gmentová. Pohodlně se usaďte, uvařte si voňavé kakao…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Pravěký svět Zdeňka Buriana – Cesta k člověku
5. prosince 2025Pravěký svět Zdeňka Buriana – Cesta k člověkuMožná teď v předvánočním čase přemýšlíte, co komu darovat k Mikuláši nebo pod stromeček. Měla bych pro vás jeden krásný tip na úžasnou knižní novinku nakladatelství Albatros s názvem Pravěký svět Zdeňka Buriana – Cesta k člověku. Pokud…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Blanokřídlé Vánoce-čtení ve dvou
3. prosince 2025Blanokřídlé Vánoce-čtení ve dvouČas adventu, čas plný očekávání, radosti v dětských očích, plné ruce práce nás dospělých, kteří se snaží dětem přichystat ty nejkrásnější svátky. Možná přemýšlíte, kam tím mířím. Do rukou se mně dostává báječná kniha pro tento…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Úžasná chemie u tebe doma
24. listopadu 2025Úžasná chemie u tebe domaNesnáší naše děti chemii? Domnívají se, že je to nudná a zcela nezajímavá věda? Po otevření publikace Lenky Karpíškové a Jiřího Vlacha jistě změní názor. Úžasná chemie nakladatelství Albatros je knížka hravá, barevná i zábavná. Doprovází…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Úžasná fyzika u tebe ve městě – pokusy a pozorování
24. listopadu 2025Úžasná fyzika u tebe ve městě – pokusy a pozorováníDo rukou se mi dostala knižní novinka nakladatelství Albatros s názvem Úžasná fyzika u tebe ve městě. Nejprve chci děti ujistit, že se nejedná se o učebnici. Ačkoliv je kniha zařazena v žánru „literatura naučná“ a „věda“,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Dej mi šanci-nekonečně sexy a zábavné
23. listopadu 2025Dej mi šanci-nekonečně sexy a zábavnéMilujete hokej? Hledáte báječnou romanci, kdy se z děvkaře stane romantik? Autorkou knihy s názvem Dej mi šanci je Becka Mack. Pojďte se na to společně se mnou podívat. Hlavní postava románu je Carter Beckett, což…Vydáno v rubrice: Recenze knih
„VZKAZ SPRAVEDLNOSTI“ ze sbírky povídek magazínu Soumrak.cz
22. listopadu 2025„VZKAZ SPRAVEDLNOSTI“ ze sbírky povídek magazínu Soumrak.czPokud jste příznivci klasické a brilantně napsané detektivky, a raději než po knize spíše sáhnete po drobných povídkách, tak si určitě nenechte ujít jednotlivé sbírky povídek v magazínu "Soumrak.cz".  V tomto magazínu v elektronické podobě naleznete…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Generace Epizoda 1: Sedmdesátá generace
17. listopadu 2025Generace Epizoda 1: Sedmdesátá generaceJe libo nějakou českou sci-fi sérii, která by vás lehce vytrhla z každodenní rutiny a všednosti? Ano? Tak určitě zkuste sáhnout po první epizodě ze série "Generace" s názvem "SEDMDESÁTÁ GENERACE" od autora Martina Koláčka. První…Vydáno v rubrice: Recenze knih
NA CIZÍM HROBĚ PLAKATI: povídka z první sbírky povídek magazínu Soumrak.cz
15. listopadu 2025NA CIZÍM HROBĚ PLAKATI: povídka z první sbírky povídek magazínu Soumrak.czPro příznivce klasické české detektivky tu mám pro dnešek recenzi na tak trochu úsměvnou povídku s detektivní zápletkou z magazínu Soumrak.cz,  a to z pera jednoho z nejznámějších českých spisovatelů historických románů a detektivních příběhů Františka…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře