Kritiky.cz > Recenze knih > Tvůrčí psaní pro každého aneb Nevýrazná snaha o vše

Tvůrčí psaní pro každého aneb Nevýrazná snaha o vše

Tvurc
Tvurc
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Dá se i v čes­kém háji najít kva­lit­ní pří­ruč­ka tvůr­čí­ho psa­ní, nebo se mámě radě­ji držet něče­ho zahra­nič­ní­ho?

Každý, kdo se něja­kým způ­so­bem věnu­je psa­ní, začne časem pát­rat po odbor­né lite­ra­tu­ře na toto téma. Je cel­kem jed­no, jest­li vás psa­ní živí, máte ho jenom jako koníč­ka nebo pou­ze občas sesmo­lí­te něja­ký dopis nebo esej.

Pokud vás tohle hle­dá­ní potká a vlád­ne­te navíc ang­lič­ti­nou, zjis­tí­te cel­kem rych­le jed­nu věc: v češ­ti­ně je toho mini­mum, v ang­lič­ti­ně se pod tím pro­hý­ba­jí regá­ly, pří­pad­ně kapa­ci­ty mobi­lů a čte­ček, pokud dává­te před­nost elek­tro­nic­kým for­má­tům.

Je to pár měsí­ců, co jsem si chtěl z něko­li­ka růz­ných důvo­dů udě­lat tro­chu pře­hled o teo­rii tvůr­čí­ho psa­ní u nás. Za sebe mohu říct, že píšu více méně instink­tiv­ně a pří­ru­ček jsem četl pou­ze něko­lik, respek­ti­ve nechal se jimi inspi­ro­vat.

Při pát­rá­ní po tuzem­ské pro­duk­ci jsem nara­zil na oso­bu Markéty Dočekalové a zjis­til, že je to tele­viz­ní scé­nárist­ka, kte­rá má jako jed­nu z prv­ních pozic své pub­li­kač­ní čin­nos­ti 700 dílů seri­á­lu Ulice. Přiznám se, že ve mně tro­chu hrklo, ale záro­veň vzrost­la zvě­da­vost, co se v její tri­lo­gii Tvůrčí psa­ní pro kaž­dé­ho může skrý­vat.

Trvalo to ješ­tě něja­kou dobu, než jsem se dostal do knihov­ny a dva ze tří svaz­ků si dotá­hl domů. Pustil jsem se do nich už v MHD, nicmé­ně nestrh­ly mě tak, abych v čet­bě pokra­čo­val a obě kni­hy zůsta­ly se zálož­kou na dru­hém pra­cov­ním sto­le.

Vlastně to byl tepr­ve email z Městské knihov­ny upo­zor­ňu­jí­cí na konec výpůjč­ní lhů­ty, kte­rý mě doko­pal k tomu, abych večer vypnul note­book a s kávou na sto­le se pus­til do čet­by jed­né z mála pří­ru­ček tvůr­čí­ho psa­ní z původ­ní čes­ké pro­duk­ce.

Nafouklý učeb­ni­co­vý text bez nábo­je

Předně musím říct, že čte­ní učeb­ni­ce je poměr­ně únav­né prá­vě pro­to, že je kon­ci­po­ván oprav­du jako učeb­ni­ce. Autorka se sna­ží postih­nout pro­ces od pou­hé­ho úmys­lu psa­cí­ho adep­ta na osvo­je­ní základ­ních návy­ků po prak­tic­ké cvi­ky jed­not­li­vých lite­rár­ních útva­rů (repor­táž, feje­ton, povíd­ka a dal­ší), ale její text je neo­by­čej­ně sucho­pár­ný.

Když si vzpo­me­nu na těch něko­lik drob­ných ang­lic­kých spis­ků, byla cel­kem radost je číst. Jejich auto­ři podá­va­li své myš­len­ky struč­ně a výstiž­ně a jejich díla měla obvykle jen něko­lik desí­tek stran, kte­ré člo­vě­ku něco při­nes­ly. A i kdy­by si jen zopa­ko­val, co už ví, jejich styl a „dri­ve“ napl­nil tvůr­čí­ho člo­vě­ka vlnou ener­gie a chu­tí opět zapích­nout pro­pis­ku do poznám­ko­vé­ho blo­ku nebo prs­ty do klá­ves­ni­ce.

Tohle bohu­žel Dočekalové chy­bí a tři díly by se daly v poho­dě ose­kat při­bliž­ně na sto stran, což by navíc zna­me­na­lo vyhnout se mno­ha opa­ku­jí­cím se tex­tům.

Beru, že sou­čás­tí for­my odbor­né pub­li­ka­ce jsou růz­né tipy a myš­len­ky v rámeč­cích, kte­ré si člo­věk může rych­le zapsat. Ovšem i v těch­to rámeč­cích autor­ka pou­ze kopí­ru­je odstav­ce z tex­tu, kte­rý leží hned ved­le nich, aniž by se namá­ha­la byť tře­ba jen s jinou a tref­něj­ší či struč­něj­ší for­mu­la­cí.

Talent, vnitř­ní oheň a para­dox výu­ko­vých tex­tů

Na samém počát­ku své­ho tex­tu Dočekalová roze­bí­rá nau­če­né řemes­lo kon­tra vro­ze­né dis­po­zi­ce. Jinými slo­vy, může­te se nau­čit mno­hé, ale pokud psa­ní a sdě­lo­vá­ní nemá­te v sobě, nepo­mů­že vám ani svě­ce­ná voda či Prsten moci. Ať bude­te v tako­vém pří­pa­dě dělat coko­li, může­te psát prav­dě­po­dob­ně jaký­ko­li novi­nář­ský nebo lite­rár­ní útvar, ale nikdy to nebu­de ono.

Paradoxem je, že člo­věk, kte­ré­ho nějak láká psa­ní, začne s vlast­ní­mi poku­sy (pokud mu v nich není brá­ně­no), spíš už před­tím, než nara­zí na učeb­ni­ce typu Tvůrčího psa­ní. Respektive jeho ces­tou bude prav­dě­po­dob­ně spíš meto­da poku­su a omy­lu (i omyl je vel­mi cen­ný), než dlou­hé stu­di­um odbor­né­ho tex­tu o tom, jak vlast­ně psát.

Pokud jste si vyvi­nu­li něja­ký vlast­ní hlas a jazyk, psa­ní vás baví a jde vám, s nej­vět­ší prav­dě­po­dob­nos­tí Dočekalovou potře­bo­vat nebu­de­te. Je zají­ma­vé se s ní sezná­mit, ale upřím­ně, vzhle­dem k for­mě a množ­ství omáč­ky kolem klí­čo­vých myš­le­nek jde spí­še o spo­leh­li­vý způ­sob, jak člo­vě­ka baží­cí­ho po vyjá­d­ře­ní perem odra­dit od dal­ší­ho sna­že­ní.

Víc než co jiné­ho pří­ruč­ka copy­wri­tingu

Díky tomu, že jsem ve svě­tě reklam­ních tex­tů, drob­né inzer­ce a obchod­ních člán­ků vše­ho dru­hu strá­vil něja­ký čas, nemo­hu se ubrá­nit dojmu, že je tato tri­lo­gie spí­še dob­rým návo­dem, jak z mys­lí­cí­ho jedin­ce udě­lat „lopa­tu s perem v ruce“, tedy pisál­ka, kte­rý bude brát všech­no, co mu při­jde pod ruku, jen aby z toho měl hono­rář, nebo aby se jeho jmé­no obje­vi­lo někde na webu v patič­ce člán­ku, pří­pad­ně při umís­tě­ní zpět­ných odka­zů na strán­ky..

Osobní prázd­no a absen­ce tvůr­čí explo­ze

Upřímně, od učeb­ni­ce tvůr­čí­ho psa­ní bych čekal tro­chu více odva­zu. Když sva­zek srov­nám napří­klad s Bradburyho ten­kou kni­hou Zen a umě­ní psát, mož­ná neměl ani sto strá­nek, četl se sám a jeho uni­ver­zál­ním posel­stvím bylo „vybuch­ně­te jako super­no­va pří­bě­hů, niče­ho se neboj­te a igno­ruj­te hra­ni­ce“. Tento postup není samo­spás­ný, a člo­věk potře­bu­je také něja­kou tu dis­ci­plí­nu, ale obec­ně je u psa­ní pod­le mě pod­stat­něj­ší odva­ha zkou­šet a plést se, než se za kaž­dou cenu sna­žit vyho­vět slo­ži­tým pra­vi­dlům něja­ké­ho postu­pu jen pro­to, že vám někdo tvr­dí, že „takhle se to dělá“.

Protože pokud bude­te psát jen pod­le učeb­nic a ne pod­le sebe, prav­dě­po­dob­ně se nikdy nedo­sta­ne­te dál nebo jinam, než kam se dostal autor či autor­ka té či oné pub­li­ka­ce. Úspěšné psa­ní je i to, kte­ré vás baví, kte­rá vás napl­ňu­je a u kte­ré­ho bude­te s čis­tým svě­do­mím usí­nat s tím, že jste nešli pro­ti vlast­ní při­ro­ze­nos­ti a nemu­sí­te se za text sty­dět ráno před zrca­dlem.

Textů, člán­ků, repor­tá­ží a knih jsou tisí­ce a sta­ti­sí­ce kaž­dý den. Vaše osob­nost je jen jed­na. Nenechte si ji otu­pit jen pro­to, že to mož­ná udě­lal někdo jiný.

Blog auto­ra: http://umenivyberu.cz


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Doprovodný program Palm Off Festivalu 2018 nabídne bezplatné projekce filmů, diskuse a dvě výstavy10. září 2018 Doprovodný program Palm Off Festivalu 2018 nabídne bezplatné projekce filmů, diskuse a dvě výstavy Třetí ročník mezinárodního setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest proběhne v Divadle pod Palmovkou od 19. do 28. října 2018, aby představil to nejlepší (nejen) ze středoevropského […] Posted in Festivaly
  • Václav Kaplický - Gornostaj15. srpna 2020 Václav Kaplický - Gornostaj Gornostaj Kaplický rozepsal v hrubých obrysech patrně ještě během svého pobytu v Rusku a dokončil jej počátkem dvacátých let ve stále ještě zbrusu novém státu jménem Československo. Lehké […] Posted in Recenze knih
  • Finland - Latvia | Live | Group B | 2021 IIHF Ice Hockey World Championship28. května 2021 Finland - Latvia | Live | Group B | 2021 IIHF Ice Hockey World Championship Posted in Videa
  • Jonah Hex [36%]6. října 2010 Jonah Hex [36%] http://www.csfd.cz/film/248764-jonah-hex/ Přichází další hrdina ze stáje DC comics (Superman, Batman, Green Lantern... ) kterýse chce svézt na vlně komiksových adaptací které nyní z […] Posted in Filmové recenze
  • Utopie - Nejvíce lidí žije v Číně28. prosince 2004 Utopie - Nejvíce lidí žije v Číně Ze severských zemí přivál norský film do českých kin další pozoruhodný snímek. Ale nepatří do té řady depresivních, beznadějných filmů, je naopak plný laskavého humoru a vtipně absurdních […] Posted in Filmové recenze
  • Les7. března 2018 Les Malé děti jsou velmi zvídavé a jejich zvědavost není často možné ukojit jednoduchou odpovědí. Pro rodiče, kteří si rádi vezmou pomocníka v podobě knihy, je zde novinka Angely Weinholdové […] Posted in Recenze knih
  • Skinner (1993)5. května 2018 Skinner (1993) Ted Raimi coby psychopatický zabiják rád stahuje své oběti z kůže… Dennis Skinner vypadá na první pohled jako neškodný a málomluvný mladý muž, který se jen tak […] Posted in Horory
  • Ničeho nelitujte!13. dubna 2014 Ničeho nelitujte! Lítost kvůli věcem, které jsme udělali, se může časem zmírnit. Neutišitelná je však lítost kvůli věcem, které jsme neudělali. (Sydney J. Harris) Nechcete žít tak, abyste na konci života […] Posted in Domácí rady
  • HEREČKA THOMASIN HARCOURT MCKENZIOVÁ UVEDE NA FESTIVALU SNÍMEK BEZE STOP27. června 2018 HEREČKA THOMASIN HARCOURT MCKENZIOVÁ UVEDE NA FESTIVALU SNÍMEK BEZE STOP Mladá novozélandská herečka Thomasin Harcourt McKenziová, považovaná za jeden z největších současných hereckých příslibů, představí na letošním karlovarském festivalu film Beze stop (Leave […] Posted in MFF Karlovy Vary
  • Arachnia (2003)24. listopadu 2011 Arachnia (2003) Po pádu meteoritu se z hlubin země vynoří gigantičtí pavouci, kteří zabijí vše, co se jim postaví do cesty. Univerzitní profesor Mugford a jeho studentský tým letí do Arizony na […] Posted in Horory
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,19427 s | počet dotazů: 261 | paměť: 71902 KB. | 19.03.2024 - 11:48:56