Partnerské stránky: Simpsonovi.Blog | Rick a Morty | Domacírady
Kritiky.cz > Profily osob > Julianne Moore

Julianne Moore

Pro jed­nu z nej­za­jí­ma­věj­ších here­ček střed­ní gene­ra­ce (nar. 1961) byla posta­va práv­nič­ky Audrey zají­ma­vá už tím, že sama při­šla už v dět­ství do těs­né­ho sty­lu se svě­tem para­gra­fů (její otec byl vojen­ským soud­cem). Tato hereč­ka je tepr­ve devá­tou fil­mař­skou osob­nos­tí v ději­nách, kte­rá zís­ka­la dvě osca­ro­vé nomi­na­ce v jed­nom roce (za nej­lep­ší hereč­ku v hlav­ní roli – Daleko do nebe (Far from Heaven, režie Todd Haynes, 2002), a za herec­ký výkon ve ved­lej­ší roli – Hodiny (The Hours, režie Stephen Daldry, 2002). Nominace na cenu Akademie má však cel­kem už čty­ři. V její fil­mo­gra­fii najde­me jak akč­ní bloc­kbus­te­ry (Uprchlík (The Fugitive, režie Andrew Davis, 1993), Nájemní vra­zi (Assassins, režie Richard Donner, 1995), Ztracený svět (Jurassic Park, režie Steven Spielberg, 1993), Hanniball (režie Ridley Scott, 2001),      tak kri­ti­ky vyso­ce hod­no­ce­né sním­ky zalo­že­né na vytří­be­ném režij­ním sty­lu - rema­ke Hitchcockova thrille­ru Psycho (režie Gus Van Sant, 1998), milost­né dra­ma Hranice lás­ky (The End of Affair, režie Neil Jordan, 1999), Magnolie (Magnolia, režie Paul Thomas Anderson, 1999). Role jí nabí­ze­jí tak uzná­va­ní reži­sé­ři, jako je James Ivory (Přežila jsem Picassa (Surviving Picasso, 1996), Robert Altman (Prostřihy/Short Cuts, 1993), Vítejte v Holly Springs (Cookie‘s Fortune, 1999), Ethan a Joel Coenovi (Big Lebowski, 1998) nebo Lasse Hallstrom (Ostrovní zprávy/The Shipping News, 2001).

Filmografie

I’m Not There: Suppositions on a Film Concerning Dylan (2005) (announ­ced)
Next (2006) (pre-production) .... Callie Ferris
Freedomland (2006) (fil­ming) .... Brenda Martin
Savage Grace (2005) (fil­ming) .... Barbara Daly Baekeland
Trust the Man (2005) (post-production)
The Prize Winner of Defiance Ohio (2005) (com­ple­ted) .... Evelyn Ryan
The Forgotten (2004) .... Telly Paretta
Laws of Attraction (2004) .... Audrey Woods
Marie and Bruce (2004) .... Marie
The Hours (2002) .... Laura Brown
Far from Heaven (2002) .... Cathy Whitaker
... aka Loin du para­dis (France)
The Shipping News (2001) .... Wavey Prowse
... aka Noeuds et dénou­e­ments (Canada: French tit­le)
World Traveler (2001) .... Dulcie
... aka Globe-trotter, Le (Canada: French tit­le)
Evolution (2001) .... Dr. Allison Reed, CDC
Hannibal (2001) .... Agent Clarice Starling
The Ladies Man (2000/I) .... Audrey
... aka The Ladies“ Man (UK)
Not I (2000) .... Auditor/Mouth
Magnolia (1999) .... Linda Partridge
... aka mag-no’li-a (USA: pro­mo­ti­o­nal tit­le)
The End of the Affair (1999) .... Sarah Miles
A Map of the World (1999) .... Theresa Collins
... aka Unschuldig ver­fol­gt (Germany)
An Ideal Husband (1999) .... Mrs. Laura Cheveley
Cookie’s Fortune (1999) .... Cora Duvall
Psycho (1998) .... Lila Crane
Chicago Cab (1998) .... Distraught Woman
... aka Hellcab (USA: video tit­le)
The Big Lebowski (1998) .... Maude Lebowski
Boogie Nights (1997) .... Amber Waves
The Myth of Fingerprints (1997) .... Mia
The Lost World: Jurassic Park (1997) .... Dr. Sarah Harding
Surviving Picasso (1996) .... Dora Maar
Assassins (1995) .... Electra
... aka Assassins (France)
... aka Day of Reckoning
Nine Months (1995) .... Rebecca Taylor
Safe (1995) .... Carol White
Roommates (1995) .... Beth Holzcek
Vanya on 42nd Street (1994) .... Yelena
Short Cuts (1993) .... Marian Wyman
The Fugitive (1993) .... Dr. Anne Eastman
Benny & Joon (1993) .... Ruthie
Body of Evidence (1993) .... Sharon Dulaney
... aka Deadly Evidence
The Gun in Betty Lou’s Handbag (1992) .... Elinor
The Hand That Rocks the Cradle (1992) .... Marlene Craven
Cast a Deadly Spell (1991) (TV) .... Connie Stone
The Last to Go (1991) (TV) .... Marcy
Tales from the Darkside: The Movie (1990) .... Susan (seg­ment „Lot 249“)
Money, Power, Murder. (1989) (TV) .... Peggy Lynn Brady
sLaughterhouse II (1988) .... Julie
... aka Abbatoir d’a­mu­se­ment: La ven­ge­an­ce du Pigsby, L“ (Canada: French tit­le)
„I’ll Take Manhattan“ (1987) (mini) TV Series .... India West
As the World Turns: 30th Anniversary (1986) (TV) .... Franny
„As the World Turns“ (1956) TV Series .... Franny Hughes Crawford #6 (1985-1988)/Sabrina Hughes Fullerton Crawley #1 (1986-1988)
„The Edge of Night“ (1956) TV Series .... Carmen Engler (1984)
... aka Edge of Night (USA: last sea­son tit­le)

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


|

Stránka načtena za 1,63253 s | počet dotazů: 239 | paměť: 54989 KB. | 01.08.2021 - 18:19:30