Kritiky.cz > Pro ženy > Zdraví > Jitrocelový sirup

Jitrocelový sirup

jitrocel

Právě nyní nastá­vá ide­ál­ní čas pro­to, abychom si na zimu a pod­zim­ní plís­ka­ni­ce uva­ři­li „domá­cí jitro­ce­lo­vý sirup pro­ti kaš­li a zah­le­ně­ní“. Tenhle sirup milu­jí i malé děti, neboť je krás­ně slad­ký, a mož­ná si jej oblí­bí i nato­lik, že jej od pod­zi­mu budou brát den­ně jen z pre­ven­tiv­ní­ho úče­lu.

Na jitro­ce­lo­vý sirup bude­me potře­bo­vat:

asi 100 ks střed­ně vel­kých a čer­s­tvých lis­tů jitro­ce­le

hrst kvě­tů sed­mi­k­rá­sek (stop­ka by nemě­la být del­ší jak 1 cm),

1600 g cuk­ru

jeden citrón

při­bliž­ně 1 l vody.

Omyté a pořád­ně opra­né lis­ty zali­je­me vodou a uve­de­me do varu. Vaříme při­bliž­ně 30 minut. Poté vypne­me plot­nu a nechá­me při­bliž­ně hodi­nu stát, než vzniklou teku­ti­nu přes plá­týn­ko pře­ce­dí­me.

Přecezenou tink­tu­ru zahře­je­me na 80 oC a neza­po­me­ne­me při­dat cukr a šťá­vu z jed­no­ho citró­nu, vše důklad­ně pro­mí­chá­me a mír­ně pova­ří­me. Slijeme do čis­tých skle­ni­ček a obrá­tí­me víkem vzhů­ru noha­ma, aby víč­ko pořád­ně chyt­lo a sirup se nám zby­teč­ně brzy neka­zil.

Jitrocelový sirup ucho­vá­vá­me v chlad­ném a tma­vém pro­stře­dí.

Zdroj: Zdraví zbo­ží lékár­ny od Maria Treben, Zdroj Foto: Pixabay

  • Bylinkový čaj proti kašli28. února 2020 Bylinkový čaj proti kašli Při silném kašli je vhodné použít podběl pro jeho odhleňující a protizánětlivé účinné látky. A jak si připravíme bylinkový čaj proti kašli? Smícháme stejné množství květu a listu […] Posted in Zdraví
  • Cibulový sirup12. června 2020 Cibulový sirup Užívá se při nachlazení a kašli, a to vždy každou hodinu po jedné čajové lžičce. Suroviny: několik velkých cibulí 150 g hnědého cukru 100 ml vody (u druhé varianty sirupu) Postup: Několik […] Posted in Zdraví
  • Bezinkový sirup6. září 2019 Bezinkový sirup   Nebude to dlouho trvat a květy černého bezu se promění v černé zlato v podobě načernalých kuliček, které obsahují obrovské množství vitamínů. A co budeme potřebovat přibližně na […] Posted in Zdraví
  • Čajová směs na nespavost6. února 2020 Čajová směs na nespavost Na čajovou směs na nespavost budeme potřebovat tyto bylinky: 5 g kozlíkového kořene 15 g chmelových šistic 10 g třezalky 25 g levandulového květu 50 g prvosenkového květu Všechny bylinky […] Posted in Zdraví
  • Rýmovníkový sirup10. října 2019 Rýmovníkový sirup Suroviny: 35 listů rýmovníku, 1 granátové jablko, 1 pomeranč, 1 citron, 1 kg cukru (lze použít i třtinový), voda Postup: Čerstvé listy rýmovníku a ovoce nakrájené na plátky zalejeme […] Posted in Zdraví
  • Čajové směsi na průduškový katar24. března 2020 Čajové směsi na průduškový katar Čajová směs číslo jedna: Rozrazil, list podbělu, plicník a jitrocel smícháme stejným dílem. Na jeden šálek čaje vezmeme vrchovatou čajovou lžičku směsi. Spaříme horkou vodou a necháme půl […] Posted in Zdraví
  • Čajová směs jako prevence proti chřipce12. března 2020 Čajová směs jako prevence proti chřipce Je-li za sychravého podzimního počasí za dveřmi chřipkové období, chráníme se před nákazou bylinným čajem z následujících bylinek: 10 g bezového květu 5g podbělu 5 g heřmánku 5 g lipového […] Posted in Zdraví
  • Bylinkový sirup9. září 2019 Bylinkový sirup Bylinkový sirup skvěle osvěží v teplém období, pěkně vychlazený a podávaný s kostkami ledu. Suroviny: 500 g čerstvých bylinek (nejčastěji se dává heřmánek, levandule, máta, anýz, […] Posted in Zdraví
  • Bylinné a kořeněné octy11. května 2020 Bylinné a kořeněné octy Bylinné a kořeněné octy jsou zajímavou variantou, jak si osvěžit přípravu nejrůznějších zeleninových a ovocných salátů nejen v horkém letním období. Tyto octy vaše saláty obohatí jak o […] Posted in Zdraví
  • Domácí šalvějové bonbóny27. srpna 2019 Domácí šalvějové bonbóny V tomto období šalvěj krásně obrůstá a má nové výhonky a listy, jež lze zužitkovat při výrobě domácích šalvějových bonbónů a uložit si je na období, kdy nás bude trápit kašel nebo […] Posted in Zdraví

Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Další naše články...