Kritiky.cz > Profily osob > Forest Whitaker

Forest Whitaker


Forest Steven Whitaker (naro­zen 15. čer­ven­ce 1961) je ame­ric­ký herec, pro­du­cent a reži­sér. Whitaker obdr­žel Oscara za roli ugand­ské­ho dik­tá­to­ra Idiho Armina ve fil­mu Poslední skot­ský král (2006). Mimo to zís­kal ceny Zlatý gló­bus a BAFTA. Stal se čtvr­tým afro­a­me­ri­ča­nem, kte­rý zís­kal Oscara za nej­lep­ší muž­ský herec­ký výkon v hlav­ní roli (po Sidneym Poitierovi, Denzelu Washingtonovi a Jamie Foxxovi). Je vege­ta­ri­án.

Vybraná filmografie

1982 Nářez na ridge­mont­ské střed­ní
1986 Barva peněz
1986 Četa
1987 Dobré ráno, Vietname
1987 Krvavý sport
1987 Policejní dohled
1988 Bird
1989 Fešák Johnny
1990 Downtown
1991 Hitman
1991 Poprask v Harlemu
1992 Článek 99
1992 Hra na pláč
1992 Ochotní dospě­lí
1993 Lupiči těl
1994 Prêt-à-Porter
1994 Zděšení
1995 Mutant
1995 Smoke
1996 Fenomén
1998 Přes mrt­vo­ly
1999 Ghost Dog - Cesta samu­ra­je
1999 Zákony džun­gle
2000 Bojiště Země
2000 Zabijácká par­tie
2001 Čtvrtý anděl
2001 Green Dragon
2002 Telefonní bud­ka
2002 Úkryt
2004 Jimmy Glick v Lalawoodu
2004 Láska na hlí­dá­ní
2005 American Gun
2005 Malý výlet do nebe
2005 Marie
2006 Bažina
2006 Hazard
2006 Malý zázrak
2006 Poslední skot­ský král
2007 The Great Debaters
2007 Ripple Effect
2007 To, co dýchám
2008 Okřídlené bytos­ti
2008 Street Kings
2008 Úhel pohle­du
2009 Powder Blue
2009 Where the Wild Things Are
2010 Experiment


Detaily o článku Forest Whitaker


Ohodnoťte článek


Wikipedie

Články převzaté z české Wikipedie.

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky:

  • FOREST WHITAKER15. února 2018 FOREST WHITAKER FOREST WHITAKER (Zuri) je jedním z nejúspěšnějších hollywoodských herců, režisérů a producentů, který svůj talent prokázal v celé škále náročných a rozmanitých rolí. V roce 2007 sklidil […]
  • Konečná (Last Stand) - Jen málo stačilo a uprchlý mafiánský bos Cortéz (Eduardo Noriega)  by agentům FBI zmizel v Mexiku.20. dubna 2019 Konečná (Last Stand) - Jen málo stačilo a uprchlý mafiánský bos Cortéz (Eduardo Noriega)  by agentům FBI zmizel v Mexiku. To by však nesměl narazit na postaršího a robustního šerifa, který s klidem a neústupností překazí plány zběhlého zločince a jeho kumpánů. Ten šerif se jmenuje Ray Owens (Arnold […]
  • Rogue One: Star Wars Story - O TVŮRCÍCH21. prosince 2016 Rogue One: Star Wars Story - O TVŮRCÍCH FELICITY JONES (Jyn Erso) se divákům zapsala do povědomí zejména svou na Oscara, cenu BAFTA, cenu SAG a na Zlatý globus nominovanou rolí po boku Eddieho Redmaynea ve filmu Jamese Marshe […]
  • Rogue One: Star Wars Story - Obsah/O filmu21. prosince 2016 Rogue One: Star Wars Story - Obsah/O filmu             OBSAH              Společnost Lucasfilm představuje snímek Rogue One: Star Wars Story, který je prvním z nové série samostatných filmů ze světa Star Wars, jenž fanoušci znají […]
  • Rogue One: Star Wars Story14. prosince 2016 Rogue One: Star Wars Story Tak přináším první dojem z novinářské projekce. Myslím, že by se neměli značky (Harry Potter i Star Wars) ždímat pořád. Mezidíl mezi 3. a 4. epizodou patří mezi nejhorší díl. Jsou na něm […]
  • Příchozí - OBSAH/O FILMU11. listopadu 2016 Příchozí - OBSAH/O FILMU             OBSAH              Snímek Příchozí je provokativním vědeckofantastickým thrillerem od slavného režiséra Denise Villeneuvea (Sicario: Nájemný vrah, Zmizení). Když po celém […]
  • Příchozí nutí k zamyšlení - 65 %11. listopadu 2016 Příchozí nutí k zamyšlení - 65 % Lidi jsou zvláštní stvoření. Umí se vyjadřovat v mnoha jazycích, a přesto jim může scházet schopnosti porozumění. Bylo by možné domluvit se s mimozemšťany? Jsou schopnosti dorozumívání […]
  • Rogue One: A Star Wars Story Trailer #213. října 2016 Rogue One: A Star Wars Story Trailer #2 Podívejte se na trailer a screeny z nejnovějšího traileru Rogue One: A Star Wars Story. Trailer na TraileryCesky.net.
  • Rogue One: Star Wars Story12. srpna 2016 Rogue One: Star Wars Story Podívejte se na screeny z nejnovějšího Traileru z dalšího dílu Star Wars - Rogue One: Star Wars Story. Celý Trailer na TraileryCesky.net.
  • ROGUE ONE: A STAR WARS STORY Official Teaser Trailer7. dubna 2016 ROGUE ONE: A STAR WARS STORY Official Teaser Trailer Screeny z nejnovější Traileru ze světa Star Wars. Celý Trailer na TraileryCesky.net!