Kritiky.cz > Vaření > Recepty > Domácí borůvkový koláč

Domácí borůvkový koláč

19577052 10208976016429733 455514822018262894 o

Domácí borův­ko­vý koláč

(vždy se po něm doma zaprá­ší)

Suroviny:

250 g polo­hrubé mou­ky, 125 g mouč­ko­vé­ho cuk­ru, 125 g  más­la, špet­ka soli, 1 vej­ce, lží­ce strou­han­ky

Na žmo­len­ku: más­lo, cukr kru­pi­ce, hru­bá mou­ka a asi 1 l borůvek

Postup:

V míse smí­chá­me rukou polo­hru­bou mou­ku, cukr mouč­ku, špet­ku soli, změk­lé más­lo a vej­ce. Důkladně pro­hně­te­me v hlad­ké těs­to, kte­ré dáme na chví­li do led­ni­ce, aby tro­chu ztuh­lo. Rozpálíme trou­bu na 180 oC.

Koláčovou for­mu vyma­že­me tukem, vysy­pe­me mou­kou a těs­to do ní vtla­čí­me dla­ní, roz­táh­ne­me rov­no­měr­ně k okra­jům a kolem nich tro­chu zved­ne­me.

Těsto na něko­li­ka mís­tech pro­pích­ne­me vid­lič­kou. Poté lehce posy­pe­me jem­ně namle­tou strou­han­kou a zasy­pe­me vel­kou vrst­vou borůvek.

Žmolenku si při­pra­ví­me vmí­chá­ním mou­ky, cuk­ru a změk­lé­ho más­la (zhru­ba stej­né pomě­ry). Správná žmo­len­ka nesmí být ani syp­ká ani pří­liš lep­ka­vá, pros­tě tak ako­rát.

Borůvky posy­pe­me žmo­len­kou a nešet­ří­me s ní!

Koláč peče­me v trou­bě při­bliž­ně asi 30 minut.

  • Rychlá hrnková bábovka24. srpna 2017 Rychlá hrnková bábovka Rychlá hrnková bábovka Má k vám dorazit nečekaná návštěva a vy zrovna nemáte doma nic ke kávě? Nevadí, tahle bábovka, u které se nemusí suroviny vážit, vám vytrhne trn z […] Posted in Recepty
  • Levandulové sušenky19. července 2017 Levandulové sušenky Levandulové sušenky Křehké sušenky s nádechem levandule, které si zamilují nejen děti, ale i dospělí. A nemusíte mít strach, že nějaké zbydou, vždycky se po nich […] Posted in Recepty
  • Šípková marmeláda2. října 2017 Šípková marmeláda Při toulkách podzimní a krásně zbarvenou přírodou můžeme narazit na rudé zlato podzimu, a to na plody šípku jinak nazývaného růže šípková. A zrovna teď je nejvhodnější doba na výrobu […] Posted in Recepty
  • Polévka z dýně Hokkaido30. července 2017 Polévka z dýně Hokkaido Polévka z dýně Hokkaido Suroviny: 1 cibule 2 lžíce olivového oleje 500 g dýně Hokkaidó 750 ml vody smetana ke šlehání (může být i zakysaná) mletý pepř sůl trocha […] Posted in Recepty
  • PRACHARANDA16. října 2017 PRACHARANDA „Pracharanda“: už jste o ní někdy slyšeli? Možná ano, možná nikoliv. Co to ale vlastně je a k čemu se používá? Jedná se o tradiční surovinu staré české kuchyně, na kterou nedaly […] Posted in Recepty
  • Domácí levandulový sirup (med)19. července 2017 Domácí levandulový sirup (med) Domácí levandulový med (sirup) Skvělá náhražka sladidla do kávy nebo čaje. Suroviny: 500 g levandulových natí v plném květy, 3 citróny, 3 skořice vcelku, 1 a 12/ až 2 kg cukru, 750 […] Posted in Recepty
  • Ruce v mouce - domácí pečivo s kváskem i droždím1. června 2020 Ruce v mouce - domácí pečivo s kváskem i droždím Máte rádi kváskový chléb? Milujete jeho nádhernou vůni a podmanivou chuť? Chcete se naučit upéct ten nejlepší? Autorka knihy Ruce v mouce Iva Trhoňová vás to bezpochyby naučí. Tak už žádné […] Posted in Recenze knih
  • BYLINKY ČESKÉ ZAHRÁDKY od Petry Rubášové30. července 2017 BYLINKY ČESKÉ ZAHRÁDKY od Petry Rubášové BYLINKY ČESKÉ ZAHRÁDKY od Petry Rubášové Nadšenci bylinek si zcela určitě nesmí nechat ujít knižní novinku „Jak pěstovat a zpracovat BYLINKY ČESKÉ ZAHRÁDKY“ tj. příručka pro pěstitele, […] Posted in Recenze knih
  • Pečeme zdravě a chutně - kniha - recenze - 100 %29. března 2017 Pečeme zdravě a chutně - kniha - recenze - 100 % Remoska měla nedávno, lépe řečeno vloni, výročí – 60 let. Právě kvůli těmto kulatinám vyšla speciální kuchařka s recepty koncipovanými přímo do ní. Tahle kuchařská kniha se hodí jak […] Posted in Recenze knih
  • Babicovy dobroty - 78 receptů, triků a vychytávek, které v televizi určitě neuvidíte - kniha - recenze6. dubna 2017 Babicovy dobroty - 78 receptů, triků a vychytávek, které v televizi určitě neuvidíte - kniha - recenze Tohle je velmi speciální kuchařka. Tady totiž najdeme recepty, které si Jiří Babica vesměs vymyslel z hlavy a neuvedl je do televizní praxe. Hned první recepty jsou pod nadpisem Děti. […] Posted in Recenze knih

Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Další naše články...