Kritiky.cz > Vaření > Recepty > Domácí borůvkový koláč

Domácí borůvkový koláč

borůvkovýkoláč

Pokud milu­je­te borův­ky a slad­ké, je tenhle koláč pro vás jako děla­ný. Je slad­ký, ale i leh­ký a křeh­ký záro­veň, a když ho doma upe­če­te, tak se po něm jen zaprá­ší. Teď už jen sehnat borův­ky a může­te začít péct...

Suroviny:

250 g polo­hrubé mou­ky

125 g mouč­ko­vé­ho cuk­ru

125 g  más­la

špet­ka soli

1 vej­ce

lží­ce strou­han­ky

Na žmo­len­ku:

más­lo

cukr kru­pi­ce

hru­bá mou­ka

asi 1 l borůvek

Postup:

V míse smí­chá­me rukou mou­ku, cukr mouč­ku, špet­ku soli, změk­lé más­lo a vej­ce. Důkladně pro­hně­te­me v hlad­ké těs­to, kte­ré dáme na chví­li do led­ni­ce, aby ztuh­lo. Trochu roz­pá­lí­me trou­bu na 180 oC.

Koláčovou for­mu vyma­že­me tukem, vysy­pe­me mou­kou a těs­to do ní vtla­čí­me dla­ní, roz­táh­ne­me k okra­jům a kolem nich tro­chu zved­ne­me. 

Těsto na něko­li­ka mís­tech pro­pích­ne­me vid­lič­kou, lehce posy­pe­me jem­ně mle­tou strou­han­kou a pořád­ně posy­pe­me borův­ka­mi. 

Žmolenku si při­pra­ví­me vmí­chá­ním mou­ky, cuk­ru a změk­lé­ho más­la (zhru­ba stej­né pomě­ry), nesmí být ani syp­ká ani pří­liš lep­ka­vá. Žmolenkou pak pěk­ně posy­pe­me borův­ky, nešet­ří­me s ní!

Koláč peče­me v trou­bě asi 30 minut.


Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Související příspěvky:

  • Z pohádkové postýlky - kniha23. května 2017 Z pohádkové postýlky - kniha Tato kniha je výběr pohádek, a to jak veršovaných, tak i normálně psaných. Jedna z těch klasických se jmenuje Smolíček pacholíček. V lese žil jelen zlaté parohy spolu se Smolíčkem […]
  • Levandulové sušenky19. července 2017 Levandulové sušenky Levandulové sušenky Křehké sušenky s nádechem levandule, které si zamilují nejen děti, ale i dospělí. A nemusíte mít strach, že nějaké zbydou, vždycky se po nich […]
  • Trojbarevný koláč navodí vánoční pohodu!19. března 2019 Trojbarevný koláč navodí vánoční pohodu! Trojbarevný koláč je skvělým zimním dezertem, který se náramně hodí ke kávě, zimní pohodě a vánočním pohádkám. Navíc fakt, že má koláč opravdu tři barvy, ho dělá ještě atraktivnějším jak […]
  • Šípková marmeláda2. října 2017 Šípková marmeláda Při toulkách podzimní a krásně zbarvenou přírodou můžeme narazit na rudé zlato podzimu, a to na plody šípku jinak nazývaného růže šípková. A zrovna teď je nejvhodnější doba na výrobu […]
  • PRACHARANDA16. října 2017 PRACHARANDA „Pracharanda“: už jste o ní někdy slyšeli? Možná ano, možná nikoliv. Co to ale vlastně je a k čemu se používá? Jedná se o tradiční surovinu staré české kuchyně, na kterou nedaly […]
  • Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska!1. dubna 2019 Zelňačka s klobáskou a příchutí Maďarska! Zelňaček je spousta, moc dobrá je i ta česká, ale já se chci s vámi dnes podělit o svůj vlastní, maďarský recept. Když jsem tuto poléku udělala poprvé, vnoučata po ní skočila a na mě […]
  • Medovník29. června 2019 Medovník Také tak milujete sladké v podobě malého zázraku jménem medovník? Toho úžasného dortíku, rozděleného na pět medových plátů spojených krémem, posypaným drobenkou nebo oříšky? My tedy […]
  • No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem25. března 2019 No to je rychlovka! Těstoviny s rajčaty a se sýrem Jedno z nejoblíbenějších jídel mladých lidí. Rychlé, lehké, zvládne ho téměř každý a uspokojí i velmi náročné strávníky. Těstoviny s rajčaty a se sýrem jsou vynikající volbou pro všechny […]
  • Rychlá hrnková bábovka24. srpna 2017 Rychlá hrnková bábovka Rychlá hrnková bábovka Má k vám dorazit nečekaná návštěva a vy zrovna nemáte doma nic ke kávě? Nevadí, tahle bábovka, u které se nemusí suroviny vážit, vám vytrhne trn z […]
  • Domácí borůvkový koláč16. července 2017 Domácí borůvkový koláč Domácí borůvkový koláč (vždy se po něm doma zapráší) Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g  másla, špetka soli, 1 vejce, lžíce strouhanky Na žmolenku: […]