Kritiky.cz > Vaření > Recepty > Domácí BBQ omáčka

Domácí BBQ omáčka

img 1095n

Je konec léta a vy máte na zahra­dě pře­by­tek raj­čat. Spoustu lev­ných a krás­ných raj­čat je i na tržiš­tích a vybí­zí k tomu, abys­te je nakou­pi­li a udě­la­li z nich něco, co Vám v zimě vykouz­lí ne jed­nu vzpo­mín­ku na hor­ké léto plné chu­tí a vůní. Chcete si tenhle oka­mžik zavřít ješ­tě do jed­né skle­nič­ky.

 

BBQ omáč­ka se dá vyu­žít mno­ha způ­so­by. Hodí se k růz­ným masům včet­ně ryb, jako ochu­ce­ní k domá­cí piz­ze, jako omáč­ka ke gri­lo­va­ným zele­ni­nám, dokon­ce jako dochu­ce­ní zele­ni­no­vých kar­ba­nát­ků nebo zape­če­ných těs­to­vin. A s fazo­le­mi, s těmi je to deli­ka­te­sa!

Ingredience
  • 2 lží­ce oli­vo­vé­ho ole­je
  • 1 cibu­le
  • 4 strouž­ky česne­ku na plát­ky
  • 1 malá suše­ná podr­ce­ná chil­li paprič­ka (není nut­né)
  • 400 g nakrá­je­ných raj­čat
  • 3 lží­ce dat­lo­vé­ho siru­pu nebo medu
  • 2 lží­ce jableč­né­ho octa
  • 2 lží­ce sojo­vé omáč­ky
Postup

1.
Na oli­vo­vém ole­ji ope­če­me nakrá­je­nou cibu­li, česnek a chil­li paprič­ku, jen chvil­ku, aby cibu­le zesklo­va­tě­la. Přidáme zby­lé ingre­di­en­ce a na níz­kém pla­me­ni vaří­me při­bliž­ně půl hodi­ny, dokud směs nezhoust­ne.

2.
Plníme ješ­tě hor­ké do skle­ni­ček. V led­nič­ce vydr­ží při­bliž­ně měsíc. Já skle­nič­ky vez­mu a zava­řím je v hrn­ci hor­ké vody na cca 80 stup­ňů při­bliž­ně půl hodi­ny. A v zimě si uží­vám báječ­né let­ní chu­ti!


Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem

  • Omáčka ze sušených rajčat27. května 2020 Omáčka ze sušených rajčat O omáčky k těstovinám, nokům nebo rýži u nás není nouze. Teď v zimě krásně prohřejí, zasytí a co je nejdůležitější - ukryjeme do nich téměř vše. Od zeleniny, co vám zbyla ještě v […] Posted in Recepty
  • Pečené batáty s vůní skořice8. května 2020 Pečené batáty s vůní skořice Sladké brambory jde připravit na více způsobů. Můžete z nich udělat batátovou kaši, jednoduše je uvařit, restovat... já mám nejraději, když je dám na hodinu do trouby, posypu je […] Posted in Recepty
  • Malinová ovesná kaše10. května 2020 Malinová ovesná kaše Dobré ráno! Mám pro vás rychlý a výborný start do nového slunečného dne. Ovesná kaše vám dodá hromadu bílkovin a prospěšných tuků, které jsou důležité pro tělo, hlavně po ránu. Je […] Posted in Recepty
  • Zeleninové karbanátky s pečenými bramborami20. května 2020 Zeleninové karbanátky s pečenými bramborami Budete si připadat, jako když jíte něco strašně nezdravého, jak vám to bude chutnat. Vůbec to tak není! Dnešní oběd je čistě z rostlinných surovin, vše dohromady ladí a vy si toto jídlo […] Posted in Recepty
  • Zelný salát na sladko30. května 2020 Zelný salát na sladko Tento salát je skvělý tip, když potřebujete rychle doplnit vitamíny, zažehnat jarní únavu a trochu barevně oživit své jídlo. Je trochu nasládlý, proto se skvěle hodí jako příloha k […] Posted in Recepty
  • Zeleninový Pad Thai se smaženým tofu25. května 2020 Zeleninový Pad Thai se smaženým tofu Rychlé čínské nudle nabité chutěmi. Nebojte se zeleniny, čím barevnější, tím hezčí a tím i zdravější pro naše tělo. Ingredience Omáčka 1/4 hrnku citrónové šťávy1/4 hrnku […] Posted in Recepty
  • Rebarborové želé s bezovými kvítky22. května 2019 Rebarborové želé s bezovými kvítky Suroviny: přibližně 1 600 g rebarbory 5 květů černého bezu 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 od Dr. Oetkera 1000 g krystalového cukru Postup: Rebarboru si očistíme, oloupeme a nakrájíme na […] Posted in Recepty
  • Klíčím, klíčíš, klíčíme!16. května 2020 Klíčím, klíčíš, klíčíme! Přes zimu a hlavně teď, ke konci zimy, kdy už nám dochází veškerá uskladněná zelenina a netrpělivě vyhlížíme přicházející jaro, se nám hodí pořádný doping plný minerálů a vitamínů. […] Posted in Recepty
  • Meduňkový sirup na spaní16. června 2019 Meduňkový sirup na spaní Pokud trpíte nespavostí, bolestivou menstruací anebo jen zažívacími potížemi a kolikami, určitě si uvařte do zásoby tento skvělý sirup. Suroviny: 5 litrů vody 10 g kyseliny citrónové 200 […] Posted in Recepty
  • Jahodový koláč29. května 2020 Jahodový koláč Jahodová sezóna je v plném proudu, pojďte zkusit jahodový koláč z jogurtového těsta s křupavou drobenkou. Ingredience Drobenka 60 g másla60 g celozrnné špaldové mouky60 g […] Posted in Recepty

Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Další naše články...