Kritiky.cz > Ze života > Co jíst a pít při vedrech?

Co jíst a pít při vedrech?

Fotka od Myriams-Fotos z Pixabay
Fotka od Myriams-Fotos z Pixabay
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Ztráta chu­ti k jídlu, špat­ný spá­nek či poci­ty na omdle­ní. Bohužel i tyto nepří­jem­nos­ti mohou pro­vá­zet let­ní stou­pa­jí­cí tep­lo­tu.

Sepsali jsme tedy prak­tic­ký manu­ál, jak se stra­vo­vat v hor­kých let­ních dnech tak, abychom si co nej­ví­ce ule­vi­li.

Pitný režim

Kolik vody bychom měli vypít?

Běžně den­ně ztra­tí­me oko­lo 2-2,5 l vody. Potíme se, dýchá­me a cho­dí­me na toa­le­tu. Obyčejně bychom měli vypít mezi 6 a 8 skle­ni­ce­mi teku­tin za den, v par­ných dnech může­me pří­jem o něko­lik skle­nic zved­nout. Nejlepší je samo­zřej­mě voda, ale do toho­to množ­ství lze zapo­čí­tat i ostat­ní nápo­je.

Pozor bychom si měli dávat pou­ze na nápo­je s obsa­hem kofei­nu, kte­ré mají diu­re­tic­ký efekt. Lze tedy říct, že dehyd­ra­tu­jí.

Kolik vody je moc vody?

Přestože vět­ši­na lidí se zdra­vý­mi led­vi­na­mi by si s pře­byt­kem vody pora­di­la čas­těj­ší­mi návště­va­mi toa­le­ty, ani s vodou bychom to nemě­li extrém­ně pře­há­nět.

Vypití vel­ké­ho množ­ství teku­ti­ny najed­nou může vést k neschop­nos­ti led­vin vyrov­ná­vat hla­di­nu elek­t­ro­ly­tů, což má za násle­dek zře­dě­ní krve a ovliv­ně­ní krev­ní­ho tla­ku.

Strava

Které potraviny hydratují?

I to, co sní­me, se podí­lí na našem pří­jmu teku­tin za den. Dle odbor­ní­ků tvo­ří stra­va až 30 % z cel­ko­vé­ho den­ní­ho pří­jmu teku­tin.

Některé dru­hy ovo­ce a zele­ni­ny obsa­hu­jí oprav­du vel­ké množ­ství vody:

  • Jahody
  • Okurky
  • Cukety
  • Celer
  • Salát
  • Melouny

Jak se zchladit pomocí jídla a pití?

Nanuky, tříš­tě a zmrz­li­ny se můžou zdát jako dob­rá vol­ba, pokud se chce­me v létě tro­chu zchla­dit.

Opak je ale prav­dou, v hor­kých dnech bychom měli kon­zu­mo­vat nao­pak spí­še tep­lá jíd­la a nápo­je. Např. po kon­zu­ma­ci tep­lé­ho nápo­je se chvil­ko­vě zvý­ší tep­lo­ta těla, ihned ale začne ochla­zo­va­cí pro­ces, hlav­ně pomo­cí poce­ní.

Podobně fun­gu­jí také potra­vi­ny s tzv. ter­mo­gen­ním efek­tem, mezi kte­ré pat­ří např.:

  • Chili
  • Pepř
  • Kurkuma
  • Bazalka
  • Zázvor
  • Skořice

Kterým potravinám se vyhnout?

Nejlépe bychom se měli vyhnout jídlům nároč­ným na trá­ve­ní - tedy těm, kte­rá obsa­hu­jí vel­ké množ­ství bíl­ko­vin, cuk­rů nebo vlákni­ny. Při trá­ve­ní tělo totiž gene­ru­je tep­lo, kte­ré může­me poci­ťo­vat i na naší těles­né tep­lo­tě.

Fotka od Myriams-FotosPixabay


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,45036 s | počet dotazů: 244 | paměť: 72191 KB. | 20.04.2024 - 08:24:59