Kritiky.cz > Vaření > Recepty > Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

2018 06 30 19 57 09n

Vyrazila jsem do lesa a všu­de mod­ro! Tolik borůvek pohro­ma­dě jsem už pár let nevi­dě­la. Abych tu nád­he­ru nějak dob­ře vyu­ži­la, udě­la­la jsem zdra­vý koláč a zby­tek dala do mra­zá­ku na zimu - borův­ko­vá oves­ná kaše v pro­sin­ci krás­ně zahře­je.

2018-06-30-19-57-09n.jpg

Pár slov ke zdra­ví...

Borůvky jsou skvě­lou léči­vou potra­vi­nou. Jsou boha­té na vita­mín C - půso­bí na naši imu­ni­tu, půso­bí jako pre­ven­ce pro­ti nachla­ze­ní, infek­cím a jiným zdra­vot­ním ome­ze­ním. Jsou nej­lep­ším pří­rod­ním anti­o­xi­dan­tem a mají vyso­ký obsah žele­za. Pomáhají léčit chřip­ku, respi­rač­ní one­moc­ně­ní, rýmu a dal­ší. Zlepšují zrak, pomá­ha­jí při prů­jmech, mají bla­ho­dár­ný úči­nek na led­vi­ny a močo­vé ces­ty.

IMG_20180630_204252n.jpg
Suroviny
  • ? kg borůvek

Těsto:

  • 20 g drož­dí
  • 1 lžič­ka třti­no­vé­ho cuk­ru
  • 180 ml rost­lin­né­ho mlé­ka (já pou­ži­la vanil­ko­vé sójo­vé)
  • 25 g koko­so­vé­ho cuk­ru
  • 250 g špal­do­vé mou­ky hlad­ké (může­te pro­mí­chat s celo­zrn­nou špal­do­vou)
  • 2 vej­ce
  • Špetka soli
  • 50 g kva­lit­ní­ho más­la nebo koko­so­vé­ho ole­je

Náplň:

  • 250 g tva­ro­hu
  • 100 g zaky­sa­né sme­ta­ny
  • 2 lží­ce medu
  • Vanilková semín­ka

Drobenka

  • 25 g oves­ných vlo­ček
  • 25 g třti­no­vé­ho cuk­ru
  • 15 g koko­so­vé­ho ole­je

 

Postup

1.
V mis­ce roz­mí­chá­me půl kost­ky drož­dí s jed­nou lžič­kou cuk­ru, při­dá­me půl hrneč­ku mlé­ka v poko­jo­vé tep­lo­tě a 100 g mou­ky. Zakryjeme utěr­kou a nechá­me vze­jít kvá­sek - čeká­me, až se na povrchu začnou tvo­řit malé bub­lin­ky. Za pět až deset minut je vět­ši­nou hoto­vý.

2.
Do zbyt­ku mou­ky při­dá­me koko­so­vý cukr, kvá­sek, nali­je­me zby­tek mlé­ka (ne z led­ni­ce!) a vyklep­ne­me do těs­ta dva žlout­ky. Přidáme sůl, más­lo nebo olej a dáme kynout (cca 2 hodi­ny).

3.
Na náplň rozšle­há­me tva­roh s bíl­ky, kysa­nou sme­ta­nou a medem. Můžeme při­dat vanil­ko­vá semín­ka.

4.
Na dro­ben­ku smí­chá­me oves­né vloč­ky, cukr a koko­so­vý olej. Vše pomač­ká­me v ruce, aby nám vznik­la syp­ká směs.

5.
Vymažeme si kula­tou for­mu na koláč, vyklep­ne­me do něj vyky­nu­té těs­to a roz­vá­lí­me ho malým váleč­kem do kra­jů (nebo vymač­ká­me prs­ty). Rozetřeme na těs­to tva­ro­ho­vou náplň, posy­pe­me borův­ka­mi a oves­nou dro­ben­kou. Pečeme na 180 stup­ňů při­bliž­ně půl hodi­ny.


Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Stránka načtena za 1,09590 s | počet dotazů: 208 | paměť: 53711 KB. | 15.04.2021 - 04:41:58
X