Kritiky.cz > Vaření > Recepty > Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

2018 06 30 19 57 09n

Vyrazila jsem do lesa a všu­de mod­ro! Tolik borůvek pohro­ma­dě jsem už pár let nevi­dě­la. Abych tu nád­he­ru nějak dob­ře vyu­ži­la, udě­la­la jsem zdra­vý koláč a zby­tek dala do mra­zá­ku na zimu - borův­ko­vá oves­ná kaše v pro­sin­ci krás­ně zahře­je.

2018-06-30-19-57-09n.jpg

Pár slov ke zdra­ví...

Borůvky jsou skvě­lou léči­vou potra­vi­nou. Jsou boha­té na vita­mín C - půso­bí na naši imu­ni­tu, půso­bí jako pre­ven­ce pro­ti nachla­ze­ní, infek­cím a jiným zdra­vot­ním ome­ze­ním. Jsou nej­lep­ším pří­rod­ním anti­o­xi­dan­tem a mají vyso­ký obsah žele­za. Pomáhají léčit chřip­ku, respi­rač­ní one­moc­ně­ní, rýmu a dal­ší. Zlepšují zrak, pomá­ha­jí při prů­jmech, mají bla­ho­dár­ný úči­nek na led­vi­ny a močo­vé ces­ty.

IMG_20180630_204252n.jpg
Suroviny
  • ? kg borůvek

Těsto:

  • 20 g drož­dí
  • 1 lžič­ka třti­no­vé­ho cuk­ru
  • 180 ml rost­lin­né­ho mlé­ka (já pou­ži­la vanil­ko­vé sójo­vé)
  • 25 g koko­so­vé­ho cuk­ru
  • 250 g špal­do­vé mou­ky hlad­ké (může­te pro­mí­chat s celo­zrn­nou špal­do­vou)
  • 2 vej­ce
  • Špetka soli
  • 50 g kva­lit­ní­ho más­la nebo koko­so­vé­ho ole­je

Náplň:

  • 250 g tva­ro­hu
  • 100 g zaky­sa­né sme­ta­ny
  • 2 lží­ce medu
  • Vanilková semín­ka

Drobenka

  • 25 g oves­ných vlo­ček
  • 25 g třti­no­vé­ho cuk­ru
  • 15 g koko­so­vé­ho ole­je

 

Postup

1.
V mis­ce roz­mí­chá­me půl kost­ky drož­dí s jed­nou lžič­kou cuk­ru, při­dá­me půl hrneč­ku mlé­ka v poko­jo­vé tep­lo­tě a 100 g mou­ky. Zakryjeme utěr­kou a nechá­me vze­jít kvá­sek - čeká­me, až se na povrchu začnou tvo­řit malé bub­lin­ky. Za pět až deset minut je vět­ši­nou hoto­vý.

2.
Do zbyt­ku mou­ky při­dá­me koko­so­vý cukr, kvá­sek, nali­je­me zby­tek mlé­ka (ne z led­ni­ce!) a vyklep­ne­me do těs­ta dva žlout­ky. Přidáme sůl, más­lo nebo olej a dáme kynout (cca 2 hodi­ny).

3.
Na náplň rozšle­há­me tva­roh s bíl­ky, kysa­nou sme­ta­nou a medem. Můžeme při­dat vanil­ko­vá semín­ka.

4.
Na dro­ben­ku smí­chá­me oves­né vloč­ky, cukr a koko­so­vý olej. Vše pomač­ká­me v ruce, aby nám vznik­la syp­ká směs.

5.
Vymažeme si kula­tou for­mu na koláč, vyklep­ne­me do něj vyky­nu­té těs­to a roz­vá­lí­me ho malým váleč­kem do kra­jů (nebo vymač­ká­me prs­ty). Rozetřeme na těs­to tva­ro­ho­vou náplň, posy­pe­me borův­ka­mi a oves­nou dro­ben­kou. Pečeme na 180 stup­ňů při­bliž­ně půl hodi­ny.


Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem

  • Letní ovocný koláč14. května 2020 Letní ovocný koláč Přináším vám recept na koláč, který můžete použít s jakýmkoli ovocem - je výborný s třešněmi, jahodami, švestkami, rynglemi, na podzim si ho dejte s jablky nebo hruškami. Drobenka je […] Posted in Recepty
  • Mandlový dort6. června 2020 Mandlový dort Zbylo mi doma ještě pár mandlí a moji kluci měli opět mlsnou. Dala jsem dohromady tyto dvě informace a začala v kuchyni kouzlit. A jak jsem tak čarovala, řekla jsem si, že to opět […] Posted in Recepty
  • Bulgur jako jedinečná příloha17. června 2020 Bulgur jako jedinečná příloha Rýže, brambory, těstoviny, knedlíky. A znovu. A znovu. Co takhle změnu? A co takhle velmi chutnou změnu?   Bulgur je zajímavý v tom, že svou konzistencí malinko […] Posted in Recepty
  • Klíčím, klíčíš, klíčíme!16. května 2020 Klíčím, klíčíš, klíčíme! Přes zimu a hlavně teď, ke konci zimy, kdy už nám dochází veškerá uskladněná zelenina a netrpělivě vyhlížíme přicházející jaro, se nám hodí pořádný doping plný minerálů a vitamínů. […] Posted in Recepty
  • Krémové gnocci s žampiony15. června 2020 Krémové gnocci s žampiony Ve všech receptech, na které zběžně narazíte, se ke gnocchi podává kuřecí maso nebo špenát se smetanou. Oboje je na mě na trávení celkem těžká variace, proto jsem se rozhodla udělat […] Posted in Recepty
  • Pampeliškový med25. května 2020 Pampeliškový med Pampeliškový med je další úžasná věc, kterou nám může příroda na jaře dopřát. Tolik vitamínů, minerálů a skvělých účinků na tělo, to prostě musíte zkusit!   Pampeliškový […] Posted in Recepty
  • Pampeliškový med s citróny a pomerančem26. května 2019 Pampeliškový med s citróny a pomerančem Každý si určitě alespoň jednou vyzkoušel udělat domácí pampeliškový med, ostatně recept je velmi jednoduchý a zvládne jej opravdu každý. Na základní med je potřeba 300 až 400 květů […] Posted in Recepty
  • Domácí BBQ omáčka24. května 2020 Domácí BBQ omáčka Je konec léta a vy máte na zahradě přebytek rajčat. Spoustu levných a krásných rajčat je i na tržištích a vybízí k tomu, abyste je nakoupili a udělali z nich něco, co Vám v zimě […] Posted in Recepty
  • Trojbarevný koláč navodí vánoční pohodu!19. března 2019 Trojbarevný koláč navodí vánoční pohodu! Trojbarevný koláč je skvělým zimním dezertem, který se náramně hodí ke kávě, zimní pohodě a vánočním pohádkám. Navíc fakt, že má koláč opravdu tři barvy, ho dělá ještě atraktivnějším jak […] Posted in Recepty
  • Višňový čokoládový koláč18. června 2020 Višňový čokoládový koláč Višně mi nikdy nechutnaly - byly na mě moc kyselé a tak jsem na jídlo i na pečení preferovala třešně. Až minulý rok jsem z nich zkusila něco upéct a žasla jsem! Jejich nakyslá chuť […] Posted in Recepty

Ohodnoťte článek


Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


|

Další naše články...