Kritiky.cz > Recenze knih > Recenze komiksů > #2137: Morgavsa a Morgana 3: Princezna čarodějka

#2137: Morgavsa a Morgana 3: Princezna čarodějka

morgana morgavsa princezna carodejka 1
morgana morgavsa princezna carodejka 1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (1 hlasů, průměr: 1,00 z 5)
Loading...



Morgavsa a Morgana 3: Princezna čarodějka

Vydalo nakladatelství Grada Publishing v pevné vazbě v roce 2020. Vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Petr Kopl

Kresba: Petr Kopl


Kniha "Morgavsa a Morgana 3: Princezna čarodějka" je posledním dílem takzvané "Islandiky", což je první trilogie, která se odehrává ve světě, kde máme jako hlavní hrdinky Morgavsu a Morganu. Uzavírá se nám tím tedy jeden větší příběh, který byl prezentován především putováním dvojice čarodějek - staré a zkušené Morgany a mladé a telátkovité Morganky - směrem na Island, kde bylo jejich cílem dovést na konkrétní místo draka, jenž se dostal do jejich opatrovnictví. Překvapivě se ukázalo, že drak souvisí s mnohem větším plánem, který má na svědomí čarodějnice Agáta, což je sice bývalá Morgavsina společnice, ale stala se z ní celkem zlá mrcha, která chce v podstatě ovládnout celý svět. A dopomoct jí k tomu mají práce draci, kteří v sobě mají moc, jež by se Agátě hodně hodila. Zlá čarodějnice se tedy snaží soustředit všechny draky na jedno místo, kde je může ovládnout. A to místo je zrovna na Islandu. Vzhledem k tomu, že Morgavsa a Morgana jí nesou posledního draka, začíná se jejich plán zdát lehce problematický. Minimálně pro zachování lidstva.



Pokud je možné první knihu "Morgavsa a Morgana 1: Dračí chůvy" vnímat jako úvod, kde se seznamujeme s postavami a začíná se odvíjet příběh, a druhou knihu "Morgavsa a Morgana 2: Živelné měňavice" pak jako cestu, kdy je potřeba dojít do cíle, tak třetí kniha "Morgavsa a Morgana 3: Princezna čarodějka" je právně naplněním této cesty. Čarodějky se skutečně dostanou do cíle, kam směřovaly, a dochází k očekávanému vyvrcholení, které rozhodně není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. I zde Petr Kopl ukazuje svoje vypravěčské schopnosti a rozhodně nenudí. Tohle je vyústění, které zaujme i starší čtenáře, i když - jasně - pořád je to primárně boj dobra se zlem, kde chceme, aby dobro za každou cenu zvítězilo. Tohle je ale cesta, jak to podat zajímavě a nenudit A pobavit, protože tohle je velká devize Petrových komiksů - prostě vás bude bavit, mnohdy se přistihnete i u toho, že se smějete nahlas.



Kniha "Morgavsa a Morgana 3: Princezna čarodějka" je přínosná - z hlediska příběhu - i v tom smyslu, že se zde dovídáme více o minulosti Morgany a o tom, jaký bude její úděl. I když vzhledem k tomu, že Petr Kopl se u tohoto díla velmi inspiroval králem Artušem a jeho legendou, mohou vám některé dějové prvky dojít, protože vycházejí právě z této legendy, i když je patrné, že s ní autor pracuje hodně volně a hodně posvém. A to je jen dobře. Právě v knize "Morgavsa a Morgana 3: Princezna čarodějka" se ale dostává tahle legenda více do popředí a vám začne docházet, jak o bude kombinováno, jak tenhle příběh s legendou bude kooperovat. A jelikož mám artušovský příběh hodně rád, rozhodně se nebráním jeho zpracování jiným, vlastním způsobem, pokud je to takto originální a jednoduše dobré. A tohle originální a dobré prostě je. Je to přesně ta knihy, kdy si po přečtení řeknete, že to bylo super a že doufáte že pokračování vyjde velmi brzy. A že to bude zase v souborném vydání, protože tohle rozkouskované na malá pokračování postě nechcete.



Petr Kopl komiksem "Morgavsa a Morgana 3: Princezna čarodějka" dokazuje svoje schopnosti nikoli jen v tom, že dovede napsat a nakreslit skvělý komiks nejen pro děti, ale i pro dospělé, kteří si v komiksu také najdou svoje, ať už to jsou promyšlené vtípky nebo easter eggs, které jsou součástí jeho komiksů celkem standardně. A v tomhle směru tedy rozhodně excelovala kniha "Morgavsa a Morgana 2: Živelné měňavice". Kniha "Morgavsa a Morgana 3: Princezna čarodějka" je pak silná ve svém příběhu, jenž je skvěle zakončen, ale také v kresbě, kdy se Petr vyřádil i na celostránkových ilustracích. Zase to má trochu jiný nádech a funguje to na čtenáře jinak, přesně tak, jak by mělo, vzhledem k tomu, že finále je přece jen trochu epičtější než dosavadní dění. Nezbývá než se těšit na to, co přinesou další příběhy téhle čarodějnické dvojice, protože určitě budou stát za to A já si počkám, až zase vyjdou v sebraných knihách, protože na pokračování ve "Čtyřlístku" bych to prostě nedával.


Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

Morgavsa a Morgana 1: Dračí chůvy

Morgavsa a Morgana 2: Živelné měňavice

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,62423 s | počet dotazů: 256 | paměť: 72230 KB. | 20.04.2024 - 09:35:14