Kritiky.cz > Recenze knih > Recenze komiksů > #2132: Když se introvertka vdá

#2132: Když se introvertka vdá

kdyz se introvertka vda 1
kdyz se introvertka vda 1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...



Když se introvertka vdá (Happily Ever After & Everything In Between)

Vydalo nakladatelství Portál v brožované vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako "Happily Ever After & Everything In Between" v roce 2020. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 319 Kč.

Scénář: Debbie Tung

Kresba: Debbie Tung

Komiksy od Debbie Tung mě prozatím míjeli. Na internetu nejsem schopen stripy sledovat, protože jich je tolik, že bych se v tom asi celkem rychle přestal orientovat, a co si budeme povídat, Debbie Tung a její tvorba as nejsou to první, co by mě dovedlo hned zaujmout. Když se podívám třeba na takovou Sarah Andersen, tak ta se snaží být vtipná - a je vtipná. Debbie Tung je... jiná. Když čtete komiksy, které jsou obsaženy v knize "Když se introvertka vdá" - a předpokládám, že nejinak tomu bude i v případě jejích dalších dvou sbírek, které česky vyšly - máte pocit, že Debbie Tung je taková milá citlivá duše. A to ona i je. Jen je škoda že také není trochu vtipnější. Její humor je velmi decentní a... no prostě milý. Při čtení knihy "Když se introvertka vdá" jsem měl pocit, že Debbie Tung žije v krásném světě, kde je všechno v pořádku a nic se nemůže podělat.



O co jde v knize "Když se introvertka vdá"? Asi není překvapení, že vlastně přesně o to, co je napsáno v názvu. Hlavní postava - asi ji nebudeme nutně zaměňovat s autorkou, i když to k tomu naprosto logicky spěje, ty biografické prvky jsou zřejmé - se rozhodne, že si vezme svého nejlepšího přítele. Kniha pak formou stripů popisuje tak nějak první rok jejich společného manželského soužití. A není to žádná jízda na horské dráze. Jako kdyby si hlavní postava především uvědomovala radosti všedního života. O nich autorka píše především. Žádná velká dramata, žádné velké smutky, prostě je někdy člověku na pytel, někdy má radost, někdy se raduje jen z toho, že si dá k večeři pizzu a nemusí vařit. Tak nějak se v tomhle komiksu budete vidět. Neříkám, že všude, ale v některých pasážích určitě ano.



V případě knihy "Ze života knihomolky" je zřejmé, na koho autorka cílila (kniha u nás vyšla v roce 2019). Stejně tak tomu je v případě knih "Introvertka v hlučném světě" (2019) a "Když se introvertka vdá". Zaměřuje se na introverty, osoby, kterým nevadí samota. Ale popravdě, asi bych čekal, že v takové knize najdu stripy, které ukazují, jak je pro introverta těžké i zvyknout na společný život s nějakým člověkem, jak těžko se dostává do společnosti. Jenže tak to není postava, kterou má Debbie Tung jako hlavní, je prostě docela fajn ženská, která má akorát hrozně ráda knihy, kreslí a sem tam se jí prostě nechce vařit a raději si něco objedná. Jinak má velmi ráda svého manžela, je spokojená s tím, kdo je, jak všechno je, a v podstatě nic ji nemůže vyhodit z rovnováhy, do které se dostala. Anglický titul knihy "Happily Ever After & Everything In Between" by se dal doslovně přeložit jako "Žili spolu šťastně až do smrti a to mezitím". Ze čtení knihy na čtenáře padne pocit, že vlastně platí jen to "Žili spolu šťastně až do smrti".



Přiznám sem nemám moc rád díla, kde je všechno přehnaně pozitivní. A jasně, postavě v knize "Když se introvertka vdá" se sem tam nechce stávat, nestíhá termíny, má blbou náladu, něco ji trápí. ale jinak je život postavy vlastně pohodička, kde rozhodnutí mezi tím, jestli si koupit jídlo, nebo knihu, je vždycky jasně dané. Toho pozitivního je na mě v komiksu "Když se introvertka vdá" až moc. Nevadilo by, prostě se autorka dívá na svět hezky, to je milé, jenže komiks sám o sobě není ani moc vtipný, že bych se alespoň zasmál, pokud už mě tolik nefascinuje ona milost stripů. Pokud někomu stačí, že se na několik desítek minut odebere do světa, kde j všechno v pořádku a problémy vlastně neexistují, myslím, že mu mohu komiks "Když se introvertka vdá" doporučit. Víc ale čtenář skutečně nedostane. Jen milé dílo autorky, která jako kdyby se ani nikdy nedovedla naštvat, respektive nedovedla tohle přenést na své postavy.

Knihu "Když se introvertka vdá" zakoupíte na stránkách nakladatelství Portál.

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,05042 s | počet dotazů: 265 | paměť: 72149 KB. | 18.04.2024 - 13:22:41