Kritiky.cz > Recenze knih > Recenze komiksů > #2110: Batman: Zatracení

#2110: Batman: Zatracení

batman zatraceni 1
batman zatraceni 1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...


Batman: Zatracení (Batman: Batman: Damned)

Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2020. Komiks původně vyšel jako "Batman: Damned" v roce 2019. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 649 Kč.

Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.


Scénář: Brian Azzarello

Kresba: Lee Bermejo


Jsem rád, že nakladatelství Crew vydává se superhrdiny i jednohubky, které jsou uzavřené, jednohubky, které nejsou začátkem nějaké dlouhé série, jež stejně bude po určité době restartována. A to je přesně případ komiksu "Batman: Zatracení", jímž se nám představují Brian Azzarello a Lee Bermejo, což je spolupráce, která zafungovala už v případě komiksu "Joker". "Batman: Zatracení" je ale jiný komiks, je odlišný především ve svém žánrovém pojetí, kdy nedostáváte jen superhrdinský komiks, ale především psychologický horor, u něhož vlastně nevíte, jestli je realitou nebo jen nějakým zlým sněm. A tohle je ambivalence, která se s vámi bude držet celou dobu a vlastně ani na úplném konci si nebudete jistí, o čem to bylo. Snad tedy jen kromě toho, že se mělo jednat o ponoření do hlubin Batmanovy duše. A rozhodně to není ponoření příliš pěkné, protože je to tam přesně tak temné, jak jste si mysleli. A Lee Bermejo navíc umí s tmavými barvami velmi dobře pracovat.


Příběh knihy "Batman: Zatracení" by se dal v podstatě shrnout tak, že se jedná o snahu Batmana se vyrovnat se svou minulostí a především s událostmi, které předcházely smrti jeho rodičů. A vlastně i se smrtí rodičů samotných, protože ten večer tam nezemřeli jen ti dva, ale ještě někdo. Tady v tomhle směru se musí nechat, že Brian Azzarello ukázal své scenáristické kvality a iluze se s realitou protínají v zajímavém spojení, které je velmi funkční. Jenže pak je tu ještě zbylý příběh, kde se Batmanovým průvodce stává John Constantine, objevuje se Zatanna a nakonec dojde i na jednoho hrdinu, kterého bych tu nečekal. Nemluvě o tom, že o ně vlastně ani tak nejde, pořád jde především o to, jak se Batman vyrovná s tím, že došlo ke zločinu, který možná způsobil - alespoň na chvíli se to tak jeví - kdy navíc mrtvým je podle všeho Joker - i to je ale velmi nejistou proměnnou. A nakonec to není ani důležité.


Jako kdyby byl Batman v knize "Batman: Zatracení" jen kuličkou, která se valí herním automatem a sem tam se od něčeho odrazí, sem tam ji někdo odpálí. Ale svou vlastní vůli nemá. Jde jen o to, že si musí projít psychicky i fyzicky náročnými scénami, aby na konci vyšel jako... a já vlastně ani nevím. Ale jisté je, že na konci pořád žije a v hlavě má nejspíš pořád pěkně temno. A to je vlastně největší pozitivum celého komiksu. Dějově u není nic, co by vás mělo ba vit, John Constantine mi tu jako vypravěč vyloženě vadil. Snažil se zlehčit jinak celkem temný komiks. Prostě mi tam neseděl. Vše je ale naštěstí v kresbě Leea Bermeja, což je jednoduše velké plus tohoto komiksu. Budete si prohlížet jednotlivé panely, budete se jimi kochat. A naštěstí jsou tak dobré, že vám možná chvílemi i bude jednot, jaká slova jsou zde vepsána, protože sama kresba je tak dechberoucí, že si můžete komiks užít i bez toho, abyste porozuměli scénáři. A co si budeme namlouvat, pokud budete číst každé slovo, v tomhle případě to rozhodně není záruka toho, že budete od komiksu odcházet s tím, že jste s příběhem spokojeni a že jste ho pochopili.


Kniha "Batman: Zatracení" je dobrý komiks, ale jen dobrý. A to díky úchvatné kresbě, kterou Lee Bermejo jen dál dokazuje, jak výjimečným tvůrcem je. A to mu prostě nikdo nevezme, tak to je. Brian Azzarello je také dobrý scenárista a předvádí to i v komiksu "Batman: Zatracení", jen ty jeho schopnosti nejsou prodchnuty do knihy jako celku, ale jen do určitých scén. A to je přece jen trochu málo na to, aby se dalo mluvit o skutečně skvělém a výjimečném komiksu. Takovým "Batman: Zatracení" bohužel není. I když se musí vyzdvihnout něco jiného. Nakladatelství Crew se postaralo, aby kniha vyšla ve velmi povedené vazbě s průhledným přebalem, který vytváří velmi zajímavý efekt, jež vás dovede naladit na čtení. Nemluvě o tom, že formát je dost velký na to, abyste si mohli Leeovu kresbu skutečně užívat. Takže ano, komiks by vás mohl scénářem zklamat, ale jako celek přece jen zklamat nemůže, protože kresba je tu pořád úchvatná.


Komiks "Batman: Zatracení" zakoupíte na stránkách Crew.

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,07175 s | počet dotazů: 268 | paměť: 72026 KB. | 29.03.2024 - 14:57:42