Kritiky.cz > Recenze knih > Recenze komiksů > #2081: Super Spellsword Sága: Legenda o Nekonečnu

#2081: Super Spellsword Sága: Legenda o Nekonečnu

super spellsword saga legenda o nekonecnu 1
super spellsword saga legenda o nekonecnu 1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...


Super Spellsword Sága: Legenda o Nekonečnu

Vydalo nakladatelství Labyrint v pevné vazbě v roce 2019. Vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 395 Kč.


Scénář: Nikkarin
Kresba: Nikkarin

Nikkarin už je u nás celkem zavedený autor, a to jak díky tomu, že už vydává nějaký ten pátek (ono už to bude dvanáct let), tak především proto, že si za tu dobu vytvořil a udržel velmi specifický styl, který stále používá a díky němuž se stal rozpoznatelným. O tom, že je inspirovaný Moebiem už se asi napsalo dost, popravdě v knize "Super Spellsword Sága: Legenda o Nekonečnu" už jsem měl pocit, že je Nikkarin více svůj, anebo se už prostě tak vykreslil v tomhle stylu, že je jeho vlastní, už v něm není potřeba hledat, jak moc je to kopie francouzského mistra. Kniha "Super Spellsword Sága: Legenda o Nekonečnu" navíc ukazuje, že Nikkarin není jen tvůrcem pro specifickou skupinu čtenářů, ale má co nabídnout v podstatě i v mainstreamu, kdy tentokrát se pustil do čistého fantasy, které je vyšperkováno specifickým stylem, jež se snaží o to, aby zaujal moderním jazykem, popkulturními narážkami a různými odkazy.


Hned když se podíváte na obálku, je to velmi barevné. A barevné je to i uvnitř. A ty barvy jsou prostě parádní. Ale je to i světem, který Nikkarin vytvořil a kde ty barvy skvěle fungují. Je to svět mágů, kteří aktuálně řeší jeden velký problém. Objevila se kobliha nekonečna, velmi to nebezpečný artefakt. A jeden z nejlepších mladých mágů má za úkol se s ním nějak vypořádat. Je potřeba najít časomága, který je dlouho ztracen, aby bylo možné nebezpečí zažehnat a ujistit se, že kontinuita zůstane nenarušena. Tak se nám představují dvě hlavní postavy - Eliot a Klerenc, kdy druhý jmenovaný by měl být schopnějším mágem, ale záhy vám dojde, jaké je jeho skutečné místo a že opravdu hlavní postavou bude Eliot a případně ještě další osoby, na které na svém questu narazí, protože dějově není komiks "Super Spellsword Sága: Legenda o Nekonečnu" nic jiného než klasický fantasy quest.


V knize "Super Spellsword Sága: Legenda o Nekonečnu" se hodně sází na humor, který má různé podoby. Jelikož je Nikkarin scenárista i kreslíř dovolí si slovní humor, stejně jako humor situační a vyplývající z toho, co je v panelech zobrazeno. Do toho přidává prvky až absurdna, což kvituji s povděkem, protože takový humor mám rád. Je to místy správně praštěné, ale přitom je příběh celkem přehledný. Možná až trochu moc, protože od začátku je tak nějak jasné, jak to asi dopadne. Co už kvituji s povděkem méně, to je prvek cestování v čase a více časových linií. Ono se to tedy projeví až na konci, ani to není nijak nepochopitelné, ale prostě cestování v čase je něco, co nemusím. To nijak vyloženě neshazuje komiks jako takový. Co by tak mohlo činit, to je klišovitost většiny postav, které mají jasně dané charakterové znaky, které nijak nevybočují z toho, jak jsou psány jinde. Ale to je jednoduše tím, že Nikkarin používá karikatury.


Komiks "Super Spellsword Sága: Legenda o Nekonečnu" nemá nijak komplikovaný děj, nepřekvapí nějakou nečekanou pointou, ale na druhou stranu velmi potěší hravostí, úžasnou fantazií, kdy některé panely jsou v tomhle směru skutečně úchvatné, a také si budete užívat různé narážky, které autor v komiksu má, a to i třeba takové, kdy vám předkládá jakou píseň si máte při čtení některých pasáží pustit. Pokud ji znáte a začne vám hrát v hlavě, jen to umocní prožitek. A pokud ji neznáte, můžete si ji pustit. Nebudu tvrdit, že komiks "Super Spellsword Sága: Legenda o Nekonečnu" je skvěle originální, je to přelomové dílo, takový prostě není. Ale je to zábavný komiks, který bude bavit děti i dospělé. A to je na jedno komiksové dílo víc než fajn. A vzhledem k tomu, že je to české dílo, je to ještě příjemnější.


Komiks "Super Spellsword Sága: Legenda o Nekonečnu" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,38135 s | počet dotazů: 262 | paměť: 72172 KB. | 24.04.2024 - 02:38:21