Kritiky.cz > Recenze knih > Recenze komiksů > #2033: Živí mrtví 29: Jak daleko zajdem

#2033: Živí mrtví 29: Jak daleko zajdem

zivi mrtvi 29 jak daleko zajdem 1
zivi mrtvi 29 jak daleko zajdem 1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Živí mrtví 29: Jak daleko zajdem (The Walking Dead Vol. 29: Lines We Cross)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 169 až 174 v sérii "The Walking Dead". Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 29: Lines We Cross" v roce 2018. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard, Stefano Guadiano, Cliff Rathburn

Dvacátý devátý díl série "Živí mrtví", tedy kniha "Živí mrtví 29: Jak daleko zajdem", je takovým tím klasickým nadechnutím před tím, než se všechno začne hroutit. Jsou zde momenty, kdy si skoro i řeknete, že to Kirkman trochu natahuje, ale možná je to tím že v tuhle chvíli už věděl, že série bude brzy končit a že je potřeba se nadechnout pořádně, aby bylo následně možné přijít s tím správným finále. Ale ještě nás čekají celkem tři sebrané knihy, tak uvidíme, jak to celé dopadlo. Sérii skoro celou čtu v češtině, tak na tom nehodlám zatím nic měnit a nebudu si finále načítat v originále, i když jsem docela zvědavý, jak to celé dopadne. Alespoň ale můžu odhadovat a pak se pokochat tím, jak jsem se netrefil. Je skvělé, že i ve světě, kde jsou všechny informace celkem snadno dostupné, může člověk číst takovou sérii v češtině bez toho, aby se k němu dostaly spoilery, pokud to tedy sám nechce.

Osady se postupně sbírají po válce s šeptači, lidé se snaží zase najít svoje místo a jít dál. Někomu se to daří, někomu tolik ne. Někteří chtějí zůstat tam, kde jsou, někteří se chtějí vydat dál. A Rick zjišťuje, že Eugen už nějakou dobu komunikuje po rádiových vlnách a nějakou ženou. Chce s ní také mluvit a podaří se mu domluvit schůzku. Teď se jen dostat na místo, respektive ještě vybrat dobrovolníky, kteří se na celkem dlouhou cestu vydají. To se nakonec podaří. Pak je tu ale ještě spousta dalších věcí, které je potřeba vyřešit. Co bude s Neganem? Jak se k němu ostatní zachovají? Co bude s Dwightem, který už podle všeho Rickovi nevěří? Co bude dělat Ježíš? Teď mě ta napadlo, proč je zrovna jeho jméno přeloženo, když tam máme jinak všechny pojmenované anglicky, ale to je asi celkem jedno.

V knize "Živí mrtví 29: Jak daleko zajdem" se Robert Kirkman rozhodl i k něčemu, co jsme u něj tak moc často neviděli. Normálně je tu natahovací kapitola. To je kapitola poslední, kapitola s Neganem. V předchozí kapitole došlo k něčemu zajímavému, ale on si chce nechat odhalení až na další knihu, tak sem dal výplňovou kapitolu, kterou ukázal, jak se Negan vyrovnává s Maggie, respektive jak sed ona srovnává s ním. Netvrdím, že je to kapitola špatná, i když je zbytečně natahovaná, hlavně na začátku, pořád to však má svou atmosféru, ale cítíte, že chcete něco jiného, chcete to, co se stalo té malé skupině vyslané Rickem. Ale ne, musíte si počkat na třicátou knihu, která by skutečně mohla být přelomová. Takže přetrpíte tuhle knihu, protože není špatná, ale chcete víc, chcete to další, co na vás čeká.

Kniha "Živí mrtví 29: Jak daleko zajdem" je takovým uklidněním před bouří, je to hlavně studie postav a jejich posunu do další fáze života po určité krizi. Někteří zůstanou v pohodě, někteří jsou v hajzlu, někteří hledají cestu. A z hlediska psychologického není moc co vytýkat, je vidět, že Robert Kirkman svoje postavy prostě pořád velmi dobře zná a ví, kam je chce zavést a co s nimi bude dělat. Jen to je dějově takové pomalejší, hodně se zde střídá středisko zájmu, aby nakonec došlo k tomu, že to nejzajímavější se nám trochu odsouvá. Ale my si počkáme. Vždyť už máme skoro celou sérii u konce, to už vydržíme, když jsme to vydrželi několik předchozích let. A pořád je na co se těšit. Navíc se Kirkmanovi musí nechat, že i v tomhle poklidnějším tempu dokáže přijít s něčím zajímavým. To je v tomhle případě postava Princezny, která je prostě krásně prdlá. Nebude bavit každého, ale já jsem si její vtírnutí užíval.

Komiks "Živí mrtví 29: Jak daleko zajdem" zakoupíte na stránkách Crew.

Na blogu najdete také recenze na knihy:
Živí mrtví 1: Staré dobré časy
Živí mrtví 2: Míle a míle
Živí mrtví 3: Bezpečí za mřížemi
Živí mrtví 4: Touha je slepá
Živí mrtví 5: Nejlepší obrana
Živí mrtví 6: Život plný utrpení
Živí mrtví 7: Ticho před bouří
Živí mrtví 8: Zrozeni k utrpení
Živí mrtví 9: Smutek nás pozůstalých
Živí mrtví 10: Čím se stáváme
Živí mrtví 11: Střez se lovců
Živí mrtví 12: Život mezi nimi
Živí mrtví 13: Těžká cesta zpět
Živí mrtví 14: Není úniku
Živí mrtví 15: Kým chceme být
Živí mrtví 16: Ten velký svět
Živí mrtví 17: Důvod se bát
Živí mrtví 18: Co přijde pak
Živí mrtví 19: Válečné bubny zní
Živí mrtví 20: Totální válka, část první
Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá
Živí mrtví 22: Nový začátek
Živí mrtví 23: Šepot a řev
Živí mrtví 24: Život a smrt
Živí mrtví 25: Není cesty zpět
Živí mrtví 26: Volání do zbraně
Živí mrtví 27: Válka šeptem
Živí mrtví 28: Neodvratný osud
Živí mrtví: Teď poznáte Negana!

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,23052 s | počet dotazů: 268 | paměť: 72140 KB. | 29.03.2024 - 09:06:22