Kritiky.cz > Recenze knih > Recenze komiksů > #1979: Pozor, v knihovně je kocour! - 80 %

#1979: Pozor, v knihovně je kocour! - 80 %

pozor v knihovne je kocour 1
pozor v knihovne je kocour 1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Pozor, v knihovně je kocour!
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2019. Vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Klára Smolíková
Kresba: Vojtěch Šeda


Duo Klára Smolíková a Vojtěch Šeda už za sebou mají knihu "Spolkla mě knihovna", na kterou kniha "Pozor, v knihovně je kocour!" vlastně navazuje. Tady mě trochu překvapilo, že tohoto pokračování se již nechopil Albatros, ale Mladá fronta. Snad je důvodem to, že mladou frontu komiks zaujal velmi, a tak chtěl vydat další díl, i když mám spíš pocit, že v tom bude něco jiného. Knihy "Spolkla mě knihovna" a "Pozor, v knihovně je kocour!" si ale pozornost rozhodně zaslouží, protože pojednávají o knihovnictví způsobem, k němuž se děti a možná ani dospělí jen tak nedostanou. Jednoduše řečeno, zajímavé historické milníky knihovnictví jsou podány způsobem, který je čtiví, zajímavý - mimochodem i vizuálně - a navíc opravdu obsahuje faktografické informace, jež nejsou až tak známé, pokud se v knihovnictví sami více neorientujete. V tomhle ohledu dvojice knih přispívá povědomí o knihách a jejich uchování.

Naším průvodcem v příběhu je opět chlapec David, knihomol, s kterým jsme se seznámili už při putování knihovnami v knize "Spolkla mě knihovna". I tentokrát se nechá vcucnout vlastní knihovnou, aby se dostal do tajemného světa knihoven a poznal naší historii. Důvod, proč se zase dostává do dimenze spojující všechny knihovny, je skutečnost, že se mu tam ztratí kocour. Koniáš prostě najednou zmizí a David si vydedukuje, kde se asi zvíře nachází. A tak jde po jeho stopách, z místa na místo, cestuje v prostoru i v čase, trochu skáče, což mi tu malinko vadilo, protože příběh Davida přestal být důležitý a stěžejní se stalo, jaká místa navštíví a s jakými lidmi se potká. Samotný Davidův příběh je jen takovou jednoduchou linkou, která zajišťuje, že tu bude spojující nit. Ale tu už bych viděl v tom, že je to cestování po knihovnách. Ale ze začátku je ještě kocour i celkem hezky propojen s jednou z osobností, které jsou v knize popsány.

O knize "Pozor, v knihovně je kocour!" není možné mluvit jako o komiksu, těch komiksových stránek je zde přece jen celkem málo. Je jich osm, což není ani desetina celkového počtu stran v tomto vydání. Většinu rozsahu zabírá textově psaný příběh, který je doplněn buď ilustračními kresbami, které většinou mají i nějakou tu bublinu s textem, anebo dalšími textovými poli, v nichž se většinou upřesňuje, kdo se v příběhu vyskytuje, o kom se mluví anebo kdo je důležitý pro další povídání. Všichni samozřejmě mají nějakou spojitost s knihovnictvím a s jeho rozvojem na českém území, protože to je lokalita, na kterou se Klára Smolíková zaměřila. A že je rozhodně o čem mluvit, a přitom není nutné zmiňovat komplikované katalogizování knih, ten vývoj knihovnictví na našem území je sám o sobě dostatečně zajímavý. Nevěříte? Jen knihu otevřete a hned se sami přesvědčíte o tom, jak to bylo.

Klára Smolíková opět splnila to, v čem je nejlepší - předává informace, které jsou zajímavé, formou, která je čtivá. Jasně, příběh knihy "Pozor, v knihovně je kocour!" není nijak moc komplikovaný, ale to, co se dozvíte kolem, to, jaká místa David navštíví, jak jsou popsány jednotlivé knihovny a jejich vývoj a pak i celkově vývoj knihovnictví, to prostě stojí za přečtení. Možná budete i překvapeni z toho, jaké osobnosti se na rozvoji knihovnictví podílely. I když by si člověk myslel, že je to jen sezení u knih a jejich půjčování, má to mnohem hlubší smysl, který už si dnes možná ani neuvědomujeme. A to je hlavní poselství, které v knize "Pozor, v knihovně je kocour!" vidím. Navíc to všechno dostanete zabalené tak, aby to bavilo děti i dospělé. A to není od podobné knihy zrovna málo. Vlastně je v ní docela dost navíc.

Knihu "Pozor, v knihovně je kocour!" zakoupíte na stránkách nakladatelství Mladá fronta.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Spolkla mě knihovna"

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,88324 s | počet dotazů: 265 | paměť: 72238 KB. | 19.04.2024 - 07:56:59