Kritiky.cz > Recenze knih > Recenze komiksů > #1900: Punisher MAX 4: Dole je nahoře, černá je bílá - 65 %

#1900: Punisher MAX 4: Dole je nahoře, černá je bílá - 65 %

punisher max 4 dole je nahore cerna je bila 1
punisher max 4 dole je nahore cerna je bila 1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Punisher MAX 4: Dole je nahoře, černá je bílá (Punisher MAX 4: Up Is Down and Black Is White)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako díly 19 až 24 série "Punisher" u Marvelu v edici MAX. Souborně vyšlo jako "Punisher MAX 4: Up Is Down and Black Is White" u Marvelu v edici MAX v roce 2005. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Leandro Fernandez

I když si myslím, že Gathu Ennisovi v rámci série Punisher MAX" trochu docházel dech, musí se mu nechat, že o knize "Punisher MAX 4: Dole je nahoře, černá je bílá" tohle říct nemohu. Je to díl, který mě bavil, snad i proto, že se zde pokračuje v dění z předchozích knih, anebo i proto, že je zde Ennis zase celkem dobře úchylný, v čímž mu velmi obstojně pomáhá kresba Leandra Fernandeze, který se nebál ani nahoty, což je dle mého super, mimo jiné i proto, že to není za každou cenu nahota u holek, které by se vyjímaly dobře na obálkách časopisů. Tohle vždycky dovedu ocenit, tu snahu být trochu nekonformní.

Po knize "Punisher MAX 3: Matička Rus" se komiks "Punisher MAX 4: Dole je nahoře, černá je bílá" zase zaměřuje na mafiánské řádní a na to, že vlastně v New Yorku už žádní pořádní mafiáni nejsou. Frank je prostě všechny vystřílel, jak jsme se dověděli v knize "Punisher MAX 2: Irská kuchyně". Jenže ještě někdo přežil, ať už přímo v New Yorku, anebo někde jinde, třeba v Bostonu. Tam žije Nicky Cavella, který byl z New Yorku nedobrovolně odejit. Ale když jsou všechny hlavy gang mrtvé a na jejich místo nastoupili v podstat nýmandi, nabízí se Nickymu možnost vrátit se. A ví přesně, jak to udělat, aby se zbavil největšího nebezpečí, kterému jsou mafiáni vystaveni. Ví, jak s dostat na kobylku Punisherovi.

Garth Ennis tu přišel se skvělou scénou, která skutečně vedla k tomu, že se Punisher přestal ovládat. Začala jatka, která město ještě nepamatuje. Začal něco, co sám pořádně nedovedl kočírovat, a to jen proto, aby byla zachována čest jeho rodiny, která byla pošpiněna. Možná by to pro Frank i špatně dopadlo, kdyby se do toho nezapletl i někdo další, kdo po Punisherovi pásl. A tady se nám následky dvou knih dostávají dohromady. V knize "Punisher MAX 2: Irská kuchyně" jsme sledovali, jak padali mafiáni, v knize "Punisher MAX 3: Matička Rus" zase to, jak Punisher pořádně nasral pár generálů. Ti se rozhodli obejít Nicka Furyho a také na Punishera políčili. Plány Nickyho Cavelly jsou tak podobné jako plány generálů, což samotné nakonec vede k tomu, že proti Punisherovi stojí pořádná síla.

Ale i Punisher má své spojence, i když o ně nestál. Rozhodně mu ale nějak moc nevadí, když mu někdo pomůže ve chvíli, kdy se sám chová jako idiot. Má to pak docela zajímavý vývoj vztahů některých postav. Garth Ennis opět přesvědčil o tom, že dovede napsat zajímavé postavy, a především Nicky Cavella má zajímavou minulost. Skoro pak až zamrzí, že to s ním skončilo tak, jak to skončilo, protože tam mi přišlo, že už neměl Garth Ennis prostor na něco lepšího a bylo potřeba příběh ukončit. Ale má to v sobě zase takovou trochu hlubší rovinu, tak proč ne. Kniha "Punisher MAX 4: Dole je nahoře, černá je bílá" nezklamala a přinesla výborného Punishera a hlavně Gartha Ennise v dobré formě. K němu pak Leandra Fernandeze, který kresbou jen podtrhl kvalitu příběhu.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Punisher MAX 1: Na začátku"
"Punisher MAX 2: Irská kuchyně"
"Punisher MAX 3: Matička Rus"
"Punisher MAX 8: Vdovy"
"Punisher MAX 9: Dlouhá chladná tma"
"Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge"

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,72054 s | počet dotazů: 268 | paměť: 72119 KB. | 29.03.2024 - 06:13:32