Kritiky.cz > Recenze knih > Recenze komiksů > #1866: Star Wars - Darth Vader 1: Vader / Stíny a tajemství - 65 %

#1866: Star Wars - Darth Vader 1: Vader / Stíny a tajemství - 65 %

star wars darth vader stiny a tajemstvi 1
star wars darth vader stiny a tajemstvi 1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Star Wars - Darth Vader 1: Vader / Stíny a tajemství (Star Wars - Darth Vader: Vader a Star Wars - Darth Vader: Shadows and Secrets)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Star Wars - Darth Vader 1: Vader" v roce 2015 a "Star Wars - Darth Vader 2: Shadows and Secrets" v roce 2016. České vydání má 260 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Scénář: Kieron Gillen
Kresba: Salvador Larroca, Leinil Francis Yu

Kniha "Star Wars - Darth Vader 1: Vader / Stíny a tajemství" není vyloženě pokračováním komiksu "Star Wars 1: Skywalker útočí / Zúčtování na pašeráckém měsíci". Jedná se o samostatnou linii, která se věnuje přímo Vaderovi, i když je zřejmé, že období je v podstatě stejné, tedy po pádu první Hvězdy smrti. Ten druhý pohled na události je docela zajímavý, je to jiné, i když si říkám, jestli jsme skutečně chtěli se dostat k Vaderovi blíž. I když dnes, kdy už je Vaderovo postavení v celém příběhu "Star Wars" známé a kdy si uvědomujete, že on je vlastně tou hlavní postavou, vždyť první tři epizody (podle číslování) jsou vlastně jeho velký origin, už to tajemství kolem jeho postavy není tak zásadní a ten pohled jeho očima už tolik nenarušuje dopad děje. A ať je to, jak chce, pořád je to děsně cool postava, která v té své přilbě a černém plášti vypadá neskutečně monstrózně, temně a nevyzpytatelně.

Kniha "Star Wars - Darth Vader 1: Vader / Stíny a tajemství" se zaměřuje na to, že Darth Vader má lehké problémy u Imperátora, který je trochu zklamán, jak to všechno dopadlo s první Hvězdou smrti. Vader není vyloženě na černé listině ale měl by se trochu snažit, aby znovu naplno získal Imperátorovu důvěru. Vader tak činí celkem zajímavým způsobem, a to tak, že si jede na vlastní pěst a vlastně dělá úplný opak. Buduje si vlastní malou skupinu, která může provádět tajné operace, jež si Vader usmyslí. Pro tu skupinu potřebuje získat droidy a také dostatečné finance. Až překvapí, jak moc je ochoten se postavit se Imperátorovi na odpor a jednat mimo jeho vůli. Možná překvapí, že si Imperátor ničeho nevšimne, ale Vader asi dokáže Sílu ovládat lépe, než jsme si mysleli. Ale tak je to Vader, já jsem si vždycky myslel, že je lepší než Imperátor.

Příběh je rozdělen do dvou částí, kdy první se jmenuje jednoduše "Vader" a druhá pak "Stíny a tajemství". A Vader těch tajemství má dost. Jako kdyby ale Imperátor tušil, že Vader něco plánuje, a tak mu dává do cesty špehy, i když je definuje jako spolupracovníky. Díky tomu získává příběh docela zajímavou rovinu, kdy se Vader snaží kamuflovat svoje činy tak, aby se nepřišlo na to, že stojí za některými nezdary Impéria, protože si jede to svoje. Máme zde teda akci spojenou s jakousi formou detektivky, to tedy až ve druhé části. Příběh tím získává něco navíc, je takový méně epický, nedochází zde k velkým bitvám, ale je to zaměřeno na postavy a na malou akci. Vůbec to nevadí, protože ty postavy a jejich směřování vás budou zajímat, budete chtít vědět, jak to dopadne, i když konce se úplně nedočkáte, na to tu bude ještě jedna kniha. Tak doufejme, že vyjde.

Kniha "Star Wars 1: Skywalker útočí / Zúčtování na pašeráckém měsíci" mě asi bavila trochu víc než "Star Wars - Darth Vader 1: Vader / Stíny a tajemství", ale je to docela zajímavý pohled na některé události, vysvětlení toho, co se stalo, a jak vlastně Vader zjistil, respektive se ujistil o tom, že Luke Skywalker je skutečně jeho syn. A funguje to, zapadá to do "Star Wars" univerza a obohacuje ho to, což je dobré. Jsou zde skutečnosti, které skutečně dávají celkovému příběhu větší smysl. Jasně, jsou zde i postavy, které jsou nové, na první pohled nejsou nijak významné, ale v příběhu dostávají dostatek prostoru k tomu, aby nebyly jen epizodními. Aphra je rozhodně jedno z těch zajímavých postav, docela dobře je kolem ní napsaný onen konflikt, který v sobě má - pomáhat Vaderovi a nejspíš zemřít, anebo mu nepomáhat a nejspíš zemřít? Jsem sám zvědavý, jak tohle dopadne. Kniha "Star Wars - Darth Vader 1: Vader / Stíny a tajemství" rozhodně za přečtení stojí, ale je jasné, že je určena hlavně fanouškům.

Komiks "Star Wars - Darth Vader 1: Vader / Stíny a tajemství" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,16288 s | počet dotazů: 270 | paměť: 72022 KB. | 28.03.2024 - 19:38:00